Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Ερντογάν: Έφυγε χωρίς δηλώσεις από τη συνάντηση με την ηγεσία της ΕΕ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε στην ΕΕ για να πάρει ωστόσο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον ενημέρωσαν ότι πρέπει πρώτα να σταματήσει να ενθαρρύνει τους μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα, μετέδωσε το Reuters.  Και τι ήθελε να πάρει; Περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη για τον πόλεμο στη Συρία και για τους Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της.

Η συνάντηση του Τούρκου προέδρου στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό δίκτυο TRT, το οποίο δεν μετέδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, αποχώρησε χωρίς να λάβει μέρος στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο πηγές της τουρκικής προεδρίας, μετέδωσε απλώς ότι η συνάντηση ήταν παραγωγική και ολοκληρώθηκε στον προβλεπόμενο χρόνο. Ο Τούρκος πρόεδρος αμέσως μετά τη συνάντηση κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο για να επιστρέψει στην Τουρκία.

Δημοσιογραφικές πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως η αποχώρηση του Ερντογάν χωρίς να κάνει δηλώσεις είναι ενδεικτικό του κλίματος που υπήρξε στη συνάντηση με τους επικεφαλής της Ε.Ε.

Στη συνέντευξη Τύπου έλαβαν μέρος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της Καθημερινής, σε ερώτηση για το αν ο κ. Ερντογάν δεσμεύτηκε να σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο κ. Μισέλ απάντησε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επέμεινε ότι πρέπει να το κάνει.

Πριν από τη συνάντηση η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε σαφές μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο ότι η Τουρκία θα πρέπει να απομακρύνει πρόσφυγες και μετανάστες μακριά από τα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο.

«Η εξεύρεση λύσης στην κατάσταση θα απαιτήσει ανακούφιση της πίεσης στα σύνορα» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών της προεδρίας της.
Όπως ανέφερε ακόμα για τη διασφάλιση του δικαιώματος ασύλου, χρειάζονται «υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων – ιδιαίτερα των ανηλίκων – που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ