Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Τούρκος βουλευτής έσπασε το κινητό του με σφυρί, στη Βουλή για το Νομοσχέδιο για την παραπληροφόρηση

Ένας Τούρκος βουλευτής έβγαλε το κινητό τηλέφωνό του και το έσπασε με σφυρί, την ώρα που μιλούσε από το βήμα της Βουλής, σε μια κίνηση διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου για την παραπληροφόρηση.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο εγκρίθηκε τελικά από την τουρκική εθνοσυνέλευση, παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων και θεσμών, γεγονός για το οποίο εξέφρασε ανησυχία η Κομισιόν.

Ο Μπουράκ Ερμπάι, βουλευτής της αντιπολίτευσης, την ώρα της ομιλίας του έβαλε πάνω στο βήμα της βουλής το smartphone και το έσπασε με ένα σφυρί, θέλοντας με αυτή την κίνηση να υπογραμμίσει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει φυλάκιση έως τριών ετών για όσους κρίνονται ένοχοι για διασπορά παραπληροφόρησης.

«Έχετε μόνο μία ελευθερία, είναι το τηλέφωνο στην τσέπη σας που έχει Instagram, Facebook ή YouTube με το οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε. Εάν περάσει αυτός ο νόμος, μπορείτε να σπάσετε τα τηλέφωνά σας, επειδή δεν θα χρειάζεται να τα χρησιμοποιείτε», είπε ο Τούρκος βουλευτής.

Συνασπισμός 22 οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου είχαν προειδοποιήσει πως το νομοσχέδιο «παρέχει ένα πλαίσιο για εκτεταμένη λογοκρισία της διαδικτυακής πληροφόρησης και την ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας, κάτι που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υποτάξει και να ελέγξει περαιτέρω τον δημόσιο διάλογο, ενόψει των εκλογών του 2023».

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι κρίνονται ένοχοι ότι δημοσίευσαν εσκεμμένα παραπληροφόρηση ή ψευδείς ειδήσεις, που οι αρχές ισχυρίζονται ότι προκαλούν πανικό, θέτουν σε κίνδυνο τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ή τη γενική υγεία της τουρκικής κοινωνίας, θα καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης έως τριών ετών. Η ποινή μπορεί να αυξηθεί έως και κατά το ήμισυ, σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται ανώνυμοι λογαριασμοί για τη διάδοση της φερόμενης παραπληροφόρησης.

«Ποινικοποιεί αυτό που οι αρχές αποκαλούν παραπληροφόρηση, χωρίς να ορίζουν τι σημαίνει πραγματικά», επεσήμανε ο δημοσιογράφος Εμρέ Κιζιλκάγια, επικεφαλής του τουρκικού παραρτήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, μία από τις οργανώσεις που είχαν καταδικάσει το νομοσχέδιο. «Ένας δικαστής θα αποφασίσει πώς ορίζεται η παραπληροφόρηση και η πρόθεση, κάτι που στην πραγματικότητα δίνει αυθαίρετες εξουσίες στην κυβέρνηση να ασκεί κριτική στη δημοσιογραφία», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, εξέφρασε ανησυχία για αυτή την εξέλιξη στην Τουρκία. «Ο νόμος στην Τουρκία αντιμετωπίζεται με ανησυχία, καθώς χαρακτηρίζεται από ασαφή γλώσσα σχετικά με το τι αποτελεί ψεύτικη ή παραπλανητική πληροφόρηση», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Φοβόμαστε ότι μπορεί να περικόψει περαιτέρω τις ελευθερίες, την ελευθερία έκφρασης και τα ανεξάρτητα Μέσα στην Τουρκία και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τη διάταξη του νόμου που ορίζει φυλάκιση για το έγκλημα της παραπληροφόρησης», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία, σημείωσε ο Πίτερ Στάνο, παραμένει χώρα υποψήφια προς ένταξη. Για αυτό, αναμένεται η εφαρμογή των ύψιστων δημοκρατικών προδιαγραφών και πρακτικών και το ποινικό δίκαιο «ποτέ δε θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για να κάνει να σιωπήσουν ή να περιοριστούν οι διαφορετικές απόψεις ή οι φωνές που ασκούν κριτική».

Τα όποια νομικά μέτρα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης είναι επιτακτικό να έχουν ξεκάθαρη οριοθέτηση και να θεσπίζονται με τον μεγαλύτερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και κυρίως την ελευθερία έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, κατέληξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία να απoσύρει νομοσχέδιο για την «παραπληροφόρηση»

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας για τις “ψευδείς ειδήσεις” ζητεί η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ