Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τους… κλέφτες και αστυνόµους παίζουν οι πρυτανικές Αρχές!

Έρμαια στις διαθέσεις όσων δεν θέλουν την παρουσία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας μέσα στα ιδρύματα αναμένεται να είναι οι 400 αστυνομικοί που πριν από λίγες μέρες τελείωσαν την εκπαίδευσή τους και στα μέσα Ιουνίου θα κληθούν να «αναλάβουν υπηρεσία».

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Μέσα Ιουνίου θα κληθεί να «αναλάβει υπηρεσία» η πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά οι υποδομές από τα Ιδρύματα είναι ανύπαρκτες και ναρκοθετούν το έργο τους!


Παρά τις σχεδόν καθημερινές διαβεβαιώσεις των δύο αρμοδίων υπουργών, Θεοδωρικάκου και Κεραμέως, επί της ουσίας τίποτα απολύτως δεν είναι έτοιμο από την πλευρά των ιδρυμάτων προκειμένου να υποδεχτούν τους αστυνομικούς που θα είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης σε χώρους, όπου σύμφωνα με την πολιτεία επικρατεί ανομία σε μεγάλο βαθμό. Όσα έπρεπε να κάνουν προκύπτουν από το σχετικό νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί εδώ και αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», σε ένα από τα κομβικά πανεπιστήμια, στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, δεν έχει γίνει ούτε καν ο διαγωνισμός για την τοποθέτηση των τουρνικέ, των συστημάτων για τις κάρτες ελεγχόμενης εισόδου, και των καμερών. Όμως αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι οι πληροφορίες που αφήνει να διαρρεύσουν η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τις οποίες «θα περιπολούν οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και σε κοντινή απόσταση θα υπάρχουν άλλες αστυνομικές δυνάμεις για να επέμβουν αν χρειαστεί». Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν «δημιουργήθηκε μια υπηρεσία της Αστυνομίας που χρειάζεται την… προστασία μιας άλλης υπηρεσίας της Αστυνομίας».

«Είναι αυτονόητο πως για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε περιπολίας αστυνομικών εντός των χώρων του πανεπιστημίου επιβάλλεται και πρέπει να γίνουν ενέργειες εκ μέρους των πρυτανικών αρχών, που θα διασφαλίζουν πως όσοι εισέρχονται στον χώρο του πανεπιστημίου είναι μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα απαγορεύεται η είσοδος οποιουδήποτε ατόμου ξένου προς το πανεπιστήμιο.

Οι πρυτανικές αρχές πρέπει να καταλάβουν πως ΟΦΕΙΛΟΥΝ και πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η ελεγχόμενη είσοδος, η τοποθέτηση καμερών, η πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης. Ενέργειες οι οποίες άλλωστε προβλέπονται και από τον σχετικό νόμο, και όχι να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των φοιτητών και των αστυνομικών. Εφόσον εξασφαλιστεί αυτό, τότε και μόνο τότε θα μπορέσουν να εισέρχονται οι αστυνομικοί εντός των πανεπιστημίων, μόνο στους εξωτερικούς χώρους και μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις οι οποίες θα υπαγορεύονται ρητά από τους νόμους.

αστυνομίας

Εξυπακούεται πως δεν χρειάζεται καμία ίδρυση ειδικού σώματος για την αστυνόμευση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αυτή κάλλιστα μπορεί και πρέπει να γίνει από τις υπάρχουσες περιπολούντες αστυνομικές δυνάμεις. Άλλωστε είναι παράλογο και οξύμωρο να απασχολούνται για οκτώ ώρες στην αστυνόμευση ενός συγκεκριμένου χώρου 15-20 αστυνομικοί, με σχεδόν μηδενικό αντικείμενο απασχόλησης, την ίδια χρονική στιγμή που ολόκληροι δήμοι αστυνομεύονται με δύο ή τέσσερις, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αστυνομικούς στον ίδιο χρόνο», υποστηρίζει ο κ. Αλέξανδρος Σφελινιώτης, αναπληρωτής ταμίας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στις τελευταίες δηλώσεις που έκανε απέφυγε να κακοχαρακτηρίσει τους πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων οι οποίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να εφαρμόσουν όσα προβλέπονται από τον νόμο, φοβούμενοι ίσως την αντίδραση των φοιτητών. Η κυρία Κεραμέως, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», δεν είπε λέξη για τους πρυτάνεις, παρά μόνον ότι «υπάρχει σχεδιασμός για τα τέσσερα πανεπιστήμια, το Αριστοτέλειο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών… Στόχος τους είναι να δρουν κυρίως αποτρεπτικά. Δηλαδή και μόνο η παρουσία τους να δρα αποτρεπτικά για να μη συντελούνται πράξεις οι οποίες δεν συνάδουν με το ακαδημαϊκό περιβάλλον και εντέλει να οδηγήσει αυτό σε μια αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος». Από την άλλη, ο κ. Θεοδωρικάκος σε δηλώσεις του «πέταξε το μπαλάκι» στην ακαδημαϊκή κοινότητα λέγοντας ότι «υπάρχει υποχρέωση των πρυτανικών αρχών να φτιάξουν τα τουρνικέ για την ελεγχόμενη είσοδο, σε μια αποστολή στην οποία θα συνδράμει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Δεν είναι δική της υποχρέωση».

Φαίνεται ότι ο κ. Θεοδωρικάκος και η κυρία Κεραμέως είναι ικανοποιημένοι από τα όσα έχουν καταφέρει και δεν ανησυχούν για το γεγονός ότι αστυνομικοί χωρίς καμία εμπειρία θα βρεθούν σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν τους αποδέχεται, και μάλιστα το μόνο μέσο που θα έχουν για να προστατεύσουν τη σωματική τους ακεραιότητα και ταυτόχρονα να κάνουν τη δουλειά τους θα είναι ένα ζευγάρι χειροπέδες και ένα κλομπ.

Βέβαια, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχαν να ασχοληθούν και με τις περίφημες επιχειρήσεις «σκούπα» για να «εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών». Το γεγονός ότι έγιναν στις περιοχές όπου εκλέγεται ο κ. Θεοδωρικάκος (νότια προάστια), αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, για το οποίο παραπονέθηκε δημοσίως για την κατάσταση που επικρατεί ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, είναι μάλλον… τυχαίο γεγονός. Ωστόσο, επειδή τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, ας δούμε αν οι επιχειρήσεις «σκούπα» κατάφεραν να μαζέψουν τη «σκόνη» της παραβατικότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα δελτία Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., τον Μάρτιο έγιναν δύο τέτοιες επιχειρήσεις. Στις 17 Μαρτίου 2022 στο κέντρο της Αθήνας (στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Μοναστηρακίου), «όπου συμμετείχαν 180 αστυνομικοί και έκαναν

  • δύο συλλήψεις για ναρκωτικά,
  • έξι συλλήψεις για παρεμπόριο,
  • βεβαίωσαν 130 τροχαίες παραβάσεις για στάθμευση, εκ των οποίων και 20 αφαιρέσεις πινακίδων, και βεβαίωσαν 76 λοιπές τροχαίες παραβάσεις (κράνος, ζώνη ασφαλείας κ.λπ.)».

Στις 27 Μαρτίου, σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής όπου κατεβαίνει υποψήφιος ο κ. Θεοδωρικάκος, έγινε νέα μεγάλη κινητοποίηση δεκάδων αστυνομικών και «συνελήφθησαν πέντε άτομα, από τα οποία δύο για διατάραξη κοινής ησυχίας, ένα για μη έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και δύο για καταδικαστικές αποφάσεις».

Τον Απρίλιο δεν έγινε καμία τέτοια επιχείρηση και τον Μάιο, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Μπακογιάννη που ακούστηκαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, έγιναν δύο απανωτές επιχειρήσεις με… εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στις 17 Μαΐου, «στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, συμμετείχαν 130 αστυνομικοί και

πραγματοποιήθηκαν εννέα προσαγωγές, τρεις συλλήψεις ατόμων, από τις οποίες δύο για ναρκωτικά και μία για παρεμπόριο». Την επόμενη μέρα στο Μοναστηράκι «συμμετείχαν 164 αστυνομικοί και συνέλαβαν τρία άτομα, δύο για ναρκωτικά και ένα για παρεμπόριο». Αποτελέσματα δηλαδή που θα μπορούσε να έχει και ένα περιπολικό κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του. Όσοι συνέδεσαν τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών, μπορεί και να μην κάνουν λάθος.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Ο θείος της Ρούλας μιλά για όσα έγιναν στο σπίτι την ημέρα που “φυγαδεύτηκε” η σάκα της Τζωρτζίνας (βίντεο)

Πάτρα: Χαμός στον τηλεοπτικό αέρα μεταξύ Κουσουλού-Καλλιακμάνη (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ