Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Τοξικό «κοκτέιλ» από τη ζέστη και τα σύννεφα καπνού

Οι εκατοντάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν τα τελευταία 24ωρα σε διάφορα σημεία της επικράτειας σκέπασαν ολόκληρες περιοχές με ένα πυκνό -και τοξικό- σύννεφο καπνού που αποτελεί αληθινό δηλητήριο για την υγεία.

Tης ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ

«Για να προστατευτούμε από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια πρέπει να μείνουμε μέσα χρησιμοποιώντας κλιματισμό που ανακυκλώνει τον αέρα, με κλειστά παράθυρα και μπαλκονόπορτες. Αν βγούμε έξω φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας ή δύο κοινές μάσκες»
ΘΟΔΩΡΉΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας

 

Ο συνδυασμός του παρατεταμένου καύσωνα με το σύννεφο καπνού -που επιστημονικά αποκαλείται «νέφος αιθάλης» ή «νέφος μαύρου άνθρακα» και προέρχεται από την καύση της βιομάζας- είναι εξαιρετικά επιβαρυντικός για την υγεία. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Βαγγέλης Φιλόπουλος, ο βασικός ατμοσφαιρικός ρύπος της αιθάλης είναι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια ΡΜ2,5, τα οποία έχουν διάμετρο μικρότερη από 2,5 μm και λόγω του εξαιρετικά μικροσκοπικού μεγέθους τους φτάνουν πολύ βαθιά στο κροσσωτό επιθήλιο των πνευμόνων και εγκλωβίζονται εκεί ασκώντας συσσωρευτικά την επιβλαβή τους δράση. Υπό κανονικές συνθήκες, η μαύρη αιθάλη που εκπέμπεται από τα τζάκια και τις ψησταριές (οικιακές και εστιατορίων) ευθύνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα για 13.000 θανάτους, οπότε μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πόσο εκτεταμένη είναι η επιβάρυνση της υγείας των πολιτών στις πυρόπληκτες περιοχές. Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια προκαλούν κυρίως καρκίνο των πνευμόνων, ενώ ενοχοποιούνται και για άλλους καρκίνους και επιδεινώνουν καρδιοπάθειες και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Οι πρόωροι θάνατοι, εκτός από τα ογκολογικά νοσήματα, αποδίδονται και σε εμφράγματα, πνευμονικές εμβολές και αναπνευστική ευπάθεια που μετά αφήνει τον οργανισμό αθωράκιστο στις λοιμώξεις.

Καπνιά

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, η καπνιά δημιούργησε αποπνικτική ατμόσφαιρα, με τη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων PM2,5 να φτάνει τα 450 μg/lt αέρα σε Αχαρνές και Νέα Λιόσια, όταν το όριο επιφυλακής είναι τα 10 μg/lt. Επειδή τα μικροσωματίδια είναι πιο βαριά από τα άλλα συστατικά του αέρα, αιωρούνται σε χαμηλά ύψη, με συνέπεια να τα εισπνέουν περισσότερο τα μικρά παιδιά, όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης.

Επιβάρυνση

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα επιβαρύνει την κατάσταση υγείας των χρόνιων ασθενών, ειδικά των ανθρώπων με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα, ΧΑΠ, αλλά και των καπνιστών που είναι επιρρεπείς στις βρογχίτιδες, των καρδιολογικών ασθενών, ειδικά των ανθρώπων με καρδιακή ανεπάρκεια, των ηλικιωμένων, των εγκύων, των μικρών παιδιών, των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών και όλου του ανθρώπινου δυναμικού (πυροσβέστες, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, εθελοντές) που έδωσε μάχη με τις φλόγες και εισέπνευσε πολλές ώρες καπνούς, όπως εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν και οι ασθενείς με λοίμωξη COVID, αλλά και όσοι έχουν ήδη νοσήσει, καθώς οι late COVID επιπλοκές αφήνουν υπολείμματα στην αναπνευστική και την καρδιακή λειτουργία.

Τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού πρέπει να αποφύγουν να κυκλοφορήσουν έξω σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιβάλλεται να μείνουν μέσα με κλειστά παράθυρα και μπαλκονόπορτες (και καμινάδες) για να περιορίσουν την έκθεσή τους στον καπνό και στα μικροσωματίδια PM 2,5. Επίσης πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης αυξάνει το φορτίο της καρδιάς. Αν είναι απαραίτητο να βγουν έξω, πρέπει να φορέσουν οπωσδήποτε μια καλή μάσκα (υψηλής προστασίας όπως οι PLF.20) και να αναπνέουν από τη μύτη. Όσοι δεν έχουν υψηλής προστασίας μάσκα μπορούν να φορέσουν δύο απλές μάσκες, λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θοδωρής Βασιλακόπουλος και προσθέτει πως αν έχουμε στο σπίτι κλιματιστικά μηχανήματα παρωχημένης τεχνολογίας που δεν ανακυκλώνουν τον αέρα, θα χρειαστεί να φορέσουμε μάσκα και μέσα στο σπίτι μέχρι να καθαρίσει λίγο η ατμόσφαιρα. Επίσης πρέπει να διατηρήσουμε ενυδατωμένο τον οργανισμό μας, με άφθονα δροσερά υγρά και να φροντίσουμε να καταναλώνουμε μικρά, θρεπτικά γεύματα, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που αποτελούν άριστη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.

Συµβουλές για ασθενείς µε χρόνια νοσήµατα

Οι χρόνιοι ασθενείς πρέπει να έχουν πρόχειρο απόθεμα των φαρμάκων που λαμβάνουν και να μιλήσουν με τον γιατρό τους.

Οι ασθματικοί (παιδιά και ενήλικες) να έχουν πρόχειρο ένα βρογχοδιασταλτικό άμεσης δράσης για κατ’ επίκληση θεραπεία (οι ασθματικοί λαμβάνουν συστηματικά χρόνια αγωγή και επιπλέον κατ’ επίκληση αγωγή, αν τη χρειαστούν). Επίσης είναι σημαντικό για όλους να τρώνε ελαφρά και να πίνουν μικρές ποσότητες νερού συχνά. Τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια να προσέχουν τη λήψη υγρών και να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού με μία κατάποση.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 2.595 τα νέα κρούσματα, 207 οι διασωληνωμένοι και 20 νέοι θάνατοι

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ