Το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Yavuz, θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων, ανακοίνωσε σήμερα ο Tούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
Μιλώντας κατά την τελετή απόπλου του πλοίου, ο Ντονμέζ προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.
Αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις του Yavuz στην Καρπασία
Tο γεωτρύπανο Γιαβούζ απέπλευσε σήμερα το μεσημέρι από το λιμάνι Ντιλόβασι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, προς τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου.
Το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας θα επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας στη βορειοδυτική Κύπρο, ανακοίνωσε ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικός διευθυντής της κύριας τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO).
Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την τελετή απόπλου του τουρκικού πλοίου γεωτρήσεων Yavuz, ο Μπιλγκίν δήλωσε πως το σκάφος σχεδιάζει να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή στις αρχές Ιουλίου.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του uπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Ο Ντονμέζ δήλωσε ότι το Γιαβούζ, αρχές Ιουλίου θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή που έχει «αδειοδοτήσει» το Ψευδοκράτος στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου.
«Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο τούρκος υπουργός Ενέργειας στο λογαριασμό του στο Twitter.
Σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τα μέτρα που πρότεινε πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.
Η απόφαση του Συμβουλίου την Τρίτη ήταν να ζητήσει από την Κομισιόν και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» προς την Τουρκία, με σκοπό η ΕΕ να «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».
Ανώτερος αξιωματούχους της ΕΕ δήλωσε την Τετάρτη ότι «ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» μολονότι έσπευσε να επισημάνει ότι «δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο (σ.σ. σήμερα) τα μέτρα αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση».
Λευκωσία και Αθήνα προσέρχονται με την ίδια ατζέντα και τις ίδιες προσδοκίες στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία και θα κρίνει τη στάση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, Αναστασιάδης και Τσίπρας θα ζητήσουν την άμεση υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας. Διπλωματικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για παράταση της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για «πάγωμα» των συζητήσεων σχετικά με την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης.