Τον εκτοπισμό 300.000 ανθρώπων μέσα σε οκτώ ημέρες προκάλεσε η στρατιωτική επιχείρηση, την οποία έχει εξαπολύσει η Τουρκία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
«Περισσότεροι από 300.000 άμαχοι έχουν εκτοπισθεί από την έναρξη της επίθεσης» στις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.
Στο επιχειρησιακό επίπεδο των πολεμικών επιχειρήσεων, η προώθηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα βόρεια της Συρίας και η ανάγκη ευέλικτης αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από τις περιοχές που είχαν αναπτυχθεί στην Συρία, έφεραν τις ΗΠΑ και την Τουρκία πολύ κοντά στο ενδεχόμενο μιας άμεσης πολεμικής σύγκρουσης στο πεδίο της μάχης.
Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει παράπονα για πυρά του τουρκικού πυροβολικού κοντά στις στρατιωτικές της δυνάμεις, ενώ ενδεικτική του κλίματος έντασης που διαμορφώθηκε ήταν και η πτήση αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους πάνω από την συνοριακή πόλη Κομπάνι και καθώς αντάρτες που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας είχαν βρεθεί κοντά σε μία αμερικανική στρατιωτική βάση.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει δηλώσει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει υποσχεθεί τηλεφωνικά στον πρόεδρο Τραμπ ότι η Τουρκία δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι.
“Η δήλωση του προέδρου Τραμπ για το Κομπάνι ήταν ‘Μην βομβαρδίσετε εκεί,” είχε δηλώσει προχθές στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Ερντογάν.
“Είπαμε ότι πραγματοποιούσαμε μία επιχείρηση περικύκλωσης της πόλης. Δεν μας ενδιαφέρει το εσωτερικό του Κομπάνι, αλλά είπαμε ότι “αν υπάρξει κάποια διαφορετική εξέλιξη είναι ενδεχόμενο να εμπλακούμε,” είχε δηλώσει ο Ερντογάν.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eισβολή στη Συρία – Οι Τούρκοι προελαύνουν σε σημεία κλειδιά πλέον
Συρία: Επίδειξη ισχύος από αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος