Εν ώρα εργασίας σκοτώθηκε ένας 43χρονος χειριστής πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Αυστραλία, στη διάρκεια κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το πυροσβεστικό αεροσκάφος κατέπεσε κοντά στην Ουλαντούλα, που βρίσκεται σε απόσταση 225 χιλιομέτρων νοτίως του Σίδνεϊ.
«Υποστήκαμε μία τεράστια τραγωδία σε ένα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς σήμερα. Πρόκειται για μία τραγωδία για την κοινότητα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά κυρίως είναι μία τραγωδία για την οικογένεια αυτού του ανθρώπου», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας δασοπυρόσβεσης της περιοχής, Σέιν Φιτζσίμονς.
Η ταυτότητα του θύματος δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα. Ο χειριστής που σκοτώθηκε ήταν ο μοναδικός επιβαίνων στο αεροσκάφος.
Την ίδια ώρα, ο στρατός δέχεται έντονες επικρίσεις γιατί ευθύνεται για μία από τις μεγάλες πυρκαγιές που έκαψε ολοσχερώς τρία σπίτια και 500.000 στρέμματα στην περιοχή Στέιτ Μάιν. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι για την πυρκαγιά ευθύνονται στρατιώτες οι οποίοι έκαναν εκπαιδευτική άσκηση με εκρηκτικές ύλες.
Κάτοικοι της περιοχής είχαν αναφέρει ότι άκουσαν εκρήξεις λίγα λεπτά προτού ξεσπάσει η πυρκαγιά, την περασμένη εβδομάδα. «Μίλησα με το υπουργείο Αμυνας για το θέμα», είπε ο Φιτζσίμονς, επιβεβαιώνοντας ότι από την έρευνα που έγινε συμπεραίνεται πως «η φωτιά ήταν αποτέλεσμα των εκρήξεων» στο πεδίο βολής του στρατού.
Ο στρατός ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την πυροσβεστική υπηρεσία στην έρευνα που διεξάγεται για την υπόθεση.
«Δεν ήταν σκόπιμη, ήταν η παρενέργεια μίας δραστηριότητας ρουτίνας… και σαφώς δεν υπήρχε πρόθεση να ξεκινήσει πυρκαγιά και να επεκταθεί ως αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας», είπε ο Φιτζσίμονς.
Ο εκτελών χρέη υπουργού Αμυνας Τζορτζ Μπράντις δήλωσε ότι ο στρατός «αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά αυτό το ζήτημα και εξακολουθεί να συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, περιλαμβανομένης της αστυνομίας, που ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς».
Ωστόσο, ο δήμαρχος της περιοχής στα Γαλάζια Ορη Μαρκ Γκρίνχιλ δήλωσε ότι ο στρατός θα έπρεπε να προσέχει.
«Θα ήλπιζα μία ημέρα σαν εκείνη, θερμή με υγρασία και ανέμους, ο αυστραλιανός στρατός να γνωρίζει ότι δεν ήταν κατάλληλη για εκπαιδευτική άσκηση με εκρηκτικές ύλες», σχολίασε.
Χιλιάδες πυροσβέστες συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης και χθες, σύμφωνα με τις αρχές, ήταν η πιο επικίνδυνη ημέρα για την πολιτεία εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Η σημερινή ημέρα είναι καλύτερη αλλά υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον 60 πύρινα μέτωπα. Περισσότερο έχει πληγεί η περιοχή στα Γαλάζια Ορη, δυτικά του Σίδνεϊ, όπου πολλά σπίτια καταστράφηκαν και ορισμένοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν.
Μέχρι στιγμής, οι δασικές πυρκαγιές στη Νέα Νότια Ουαλία έχουν καταστρέψει περισσότερα από 200 σπίτια κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε έναν άνθρωπο.
Την ίδια ώρα, έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ και του Αυστραλού πρωθυπουργού Τόνι Αμποτ σχετικά με τα αίτια των πυρκαγιών.
Χθες, ο Αμποτ κατηγόρησε την εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές Κριστιάνα Φιγκουέρες γιατί δήλωσε ότι οι δασικές πυρκαγιές συνδέονται “απόλυτα” με τις κλιματικές αλλαγές.
Ο Γκορ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC: «Οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να σημειωθούν από φυσικά αίτια, αλλά η επιστήμη μάς δείχνει με σαφή τρόπο ότι, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία κι όταν υπάρχει ξηρασία στη βλάστηση και στο έδαφος, τότε οι δασικές πυρκαγιές γίνονται πιο διάχυτες και περισσότερο επικίνδυνες. Ο ουσιαστικός τρόπος για να επιλυθεί η κρίση είναι να επιβληθεί φόρος επί του διοξειδίου του άνθρακα…».
Ο Αμποτ έχει δεσμευτεί να καταργήσει τον φόρο διοξειδίου του άνθρακα που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και άλλα μέτρα για την κλιματική αλλαγή.