Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τραγωδία στα Τέμπη: Οι αθώες ψυχές που έγιναν άγγελοι σε μια νύχτα…

Η Ελλάδα ζει μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της νεότερης Ιστορίας της. Το συγκλονιστικό δυστύχημα στα Τέμπη, από το οποίο χάθηκαν δεκάδες ζωές, ανέδειξε απίστευτες προσωπικές ιστορίες.

Του Σταύρου Ζαγκανά


Απίστευτος πόνος για τους δεκάδες νεκρούς και προσωπικές μαρτυρίες αυτών που μίλησαν με το θάνατο και βγήκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια!


Που είτε γράφτηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου με το ξημέρωμα της Τετάρτης 1ης Μαρτίου, είτε έγιναν στις επόμενες ημέρες γνωστές μέσα από τα συντρίμμια των τρένων. Και όπως η σημείωσε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, γέμισε ο ουρανός αγγέλους… Η Ιφιγένεια, η Θώμη, ο Νίκος, η Χρύσα, η Ελπίδα, η Αθηνά και δεκάδες άλλες ψυχούλες έγιναν μονομιάς για πάντα παιδιά μας.

Από το «Big Brother» στον τρόμο της Hellenic Train

Τρία συναισθήματα κυρίευσαν την Ευδοκία Τσαγκλή, η οποία γλίτωσε ως εκ του θαύματος από το δυστύχημα στα Τέμπη. Τρόμος, πανικός, αγωνία. Με αυτές τις τρεις λέξεις η γεννημένη στην Ουκρανία 30χρονη. πτυχιούχος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας και yoga, την οποία γνωρίσαμε μέσα από το «Big Brother», περιέγραψε τα συναισθήματά της και το χρονικό του τρόμου στο τρένο του θανάτου, ούσα σοβαρά τραυματισμένη από την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε να απεγκλωβιστεί από τα συντρίμμια. Ταξίδευε στο βαγόνι 3 της αμαξοστοιχίας InterCity 62 μαζί με φίλους της. Ήταν από τους τυχερούς που κατάφεραν να αποδράσουν μέσα από μια συμπαγή μάζα σιδερικών, με τις φλόγες να «γδέρνουν» τα σώματά τους. Τη στιγμή της σύγκρουσης, η Ευδοκία Τσαγκλή είχε προλάβει να καθίσει στην καμπίνα της. Αυτό ήταν που την έσωσε, καθώς όσοι ήταν στον διάδρομο εκσφενδονίστηκαν και είτε έχασαν τη ζωή τους είτε τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά.

Τέμπη

Οι πανέμορφες δίδυμες από την Καλαμπάκα

Αχώριστες στη ζωή, αχώριστες και στον θάνατο! Ήταν πάντα με το χαμόγελο και είχαν δίψα για ζωή. Τρία νέα κορίτσια, φοιτήτριες από την Καλαμπάκα, οι δίδυμες αδελφές και η πρώτη τους ξαδέλφη, παιδιά γνωστής οικογένειας της περιοχής, με σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειρωνεία; Ήταν το πρώτο τους ταξίδι με τρένο… Οι εικοσάχρονες δίδυμες αδελφές, Θώμη και Χρύσα Πλακιά, και η πρώτη τους ξαδέλφη, Αναστασία Πλακιά, σπούδαζαν εδώ και ένα μικρό διάστημα στη Θεσσαλονίκη και το τριήμερο της Αποκριάς αποφάσισαν να το περάσουν μαζί με τις οικογένειές τους στον τόπο καταγωγής τους. Έτσι αυτό έμελλε να είναι και το τελευταίο για εκείνες και τους γονείς τους ανέμελο τριήμερο, αφού κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει το κακό που θα επακολουθούσε. Η περιοχή της Καλαμπάκας από το ξημέρωμα της Τετάρτης, όπου γνωστοποιήθηκε η θλιβερή είδηση, πάγωσε. Τα λόγια είναι φτωχά μπροστά σε αυτή την τραγωδία που χτύπησε τις οικογένειες των τριών αδικοχαμένων αγγελουδιών που έσβησαν μέσα στα συντρίμμια του μοιραίου τρένου. Πόνος, πένθος απέραντο, όπως και τα πολλά γιατί που κυριαρχούν στην ψυχή γονέων, αδελφών, συγγενών και γενικότερα σε όλο τον νομό.

Τέμπη

Η άτυχη Ιφιγένεια Μήτσκα

Βαγόνι Β3, θέση 67. Ήταν η θέση όπου καθόταν η άτυχη 23χρονη Ιφιγένεια Μήτσκα, η οποία έχασε τη ζωή της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η σορός του άτυχου κοριτσιού ταυτοποιήθηκε με τη μέθοδο ανάλυσης DNA, ενώ φίλοι και συγγενείς την αναζητούσαν αγωνιωδώς μέσα από τα social media. Η 23χρονη άτυχη κοπέλα βρισκόταν στο τρένο με τον αρραβωνιαστικό της, ο οποίος γλίτωσε με εγκαύματα από τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν μετά τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί μετά τη σύγκρουση των τρένων. Ο ίδιος μετέφερε την Ιφιγένεια σε ένα διαφορετικό σημείο του βαγονιού μαζί με ένα άλλο παιδί. Η κοπέλα είχε αίματα στο κεφάλι, με τον αρραβωνιαστικό της να υποστηρίζει ότι αρχικά η Ιφιγένεια είχε σφυγμό. Αυτό που θυμάται, επίσης, ο αρραβωνιαστικός της 23χρονης είναι πως όταν τον παρέλαβαν οι διασώστες πρόλαβε να τους πει «πάρτε και την κοπελιά μου». Ήταν η τελευταία φορά που την είδε…

Τέμπη

Πατέρας και γιος «έφυγαν» αγκαλιασμένοι

Ο Βαγγέλης Μπουρνάζης και ο 15χρονος γιος του είναι δύο από τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη. Ο 54χρονος έφυγε από την Αστυνομία πριν από περίπου έναν χρόνο. Ήθελε να ξεκουραστεί και να αφοσιωθεί στην ανατροφή του ανήλικου γιου του. Επέστρεφαν από ταξίδι στην Αθήνα. Είχε καημό να δει την εγγονή του, την τριών μηνών κόρη του μεγάλου του γιου. Στον γυρισμό έκλεισε κουκέτα μαζί με τον γιο του. Τα τρία του παιδιά ήταν όλη του η περιουσία. Πριν από δύο χρόνια έχασε τη γυναίκα του από καρκίνο και του στοίχισε πολύ η απώλεια, μα κατάφερε και στάθηκε ξανά στα πόδια του. Μέσα από τα παιδιά του έπαιρνε κι ο ίδιος ζωή. Ο Βαγγέλης Μπουρνάζης υπηρετούσε στην Τροχαία Λητής. Άνθρωποι που τον γνώριζαν μιλούν για έναν υποδειγματικό αστυνομικό και έναν άξιο οικογενειάρχη. Περιγράφουν με τα πιο θερμά λόγια τον αγώνα που έδωσε στο πλευρό της συζύγου του. Θαυμάζουν το πόσο περήφανος ήταν για τα παιδιά του και με πόση αγάπη τα μεγάλωσε.

Ο μηχανοδηγός Νίκος Ναλμπάντης που «έφυγε» ως επιβάτης

Κάθε θύμα και μία ιδιαίτερη ιστορία, του Νίκου όμως είναι από αυτές που δεν μπορούν να μην σε σοκάρουν… Ο 28χρονος Νίκος Ναλμπάντης είναι και αυτός μεταξύ των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Έχασε ακαριαία τη ζωή του από τη σφοδρή σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Ήταν σχεδόν δύο χρόνια στην υπηρεσία και ήταν πολύ χαρούμενος για τη δουλειά που είχε βρει, αφού του άρεσε από μικρός. Ήταν δίπλα στον έμπειρο μηχανοδηγό και μάθαινε, είχε περάσει από τρίμηνη εκπαίδευση και όλα έδειχναν ότι θα γινόταν πρώτος μηχανοδηγός. Δεν πρόλαβε όμως… Με καταγωγή από την Έδεσσα, ζούσε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και τη δυσάρεστη είδηση της απώλειάς του έκανε γνωστή η σύντροφός του μέσα από ανάρτησή της στα social media. Ήταν επιβάτης στο συγκεκριμένο δρομολόγιο και δεν κατάφερε να βγει ζωντανός.

Η μοναδική στιγμή που η Αθηνά αποχωρίστηκε τον σύζυγό της

Με δάκρυα στα μάτια και λουλούδια στα χέρια συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν στο τελευταίο της ταξίδι την 34χρονη Αθηνά Κατσάρα, θύμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ήταν η πρώτη -χρονικά- κηδεία θύματος του πολύνεκρου δυστυχήματος. Τραγικές φιγούρες οι στενοί συγγενείς της, η μητέρα, ο πατέρας, η αδελφή και ο αδελφός της, ο παππούς και η γιαγιά της. Παρόντες στην κηδεία αθλητές και μέλη του αθλητικού συλλόγου «Πιερικός», με τα χρώματα του οποίου αγωνίζεται ως ποδοσφαιριστής ο μικρός αδελφός της. Δακρυσμένα και σκυθρωπά τα πρόσωπα όσων γνώριζαν την ίδια και τον σύζυγό της, με τον οποίο συνταξίδευε στη μοιραία αμαξοστοιχία και νοσηλεύεται με πολλαπλά τραύματα στο Νοσοκομείο της Λάρισας. Το ζευγάρι βρισκόταν στο τρίτο βαγόνι και, σύμφωνα με μαρτυρίες, η Αθηνά άφησε τη θέση της για να πάρει καφέ από το κυλικείο, στο δεύτερο βαγόνι του τρένου, που τυλίχθηκε στις φλόγες και μετατράπηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών μετά τη σφοδρή σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Στο προαύλιο του ναού, όσοι τη γνώριζαν συζητούσαν χαμηλόφωνα για τον τρόπο που έφυγε για πάντα από τη ζωή η Αθηνά, μια τόσο νέα γυναίκα, μητέρα ενός μικρού παιδιού, δύο ετών, και πολύ αγαπητή στην κοινωνία της Κατερίνης.

Δημήτρης Μασσαλής – Γιώργος Κουτσούμπας: Ποιοι ήταν οι δύο μηχανοδηγοί των τρένων που συγκρούστηκαν

Τελειόφοιτος της Σχολής Μηχανοδηγών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ της κλάσης του 2019 και πτυχιούχος του ΤΕΙ Πειραιά στο Τμήμα Μηχανολογίας, ο 32χρονος Δημήτρης Μασσαλής ήταν ο οδηγός της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας 62, η οποία συγκρούστηκε με το εμπορικό τρένο 63503 στα Τέμπη. Από την άλλη, ο 60χρονος Γιώργος Κουτσούμπας ήταν ο μηχανοδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503. Ήταν πατέρας δύο κοριτσιών και εξαιτίας των επαγγελματικών του υποχρεώσεων τα τελευταία χρόνια ζούσε στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σιδηροδρομικός με μεγάλη εμπειρία, εργαζόταν τα τελευταία χρόνια στην Hellenic Train, από τότε που σταμάτησε η λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ηλεία.

…Και οι ήρωες που έσωσαν δεκάδες ζωές!

Ωστόσο, σε αυτές τις δύσκολες και δραματικές ώρες για τη χώρα και τους πολίτες, δύο νεαρά παιδιά, οι Ανδρέας Αλικανιώτης και Άγγελος Τσιαμούρας, βρήκαν την ψυχική δύναμη να σώσουν δεκάδες ζωές. Όπως έγινε γνωστό από τους ίδιους αλλά και από επιβάτες, αμέσως μετά το δυστύχημα βοήθησαν τουλάχιστον 26 άτομα να απεγκλωβιστούν από το τρένο -φέρετρο.

Ο φοιτητής που αψήφησε τον κίνδυνο

Η ιστορία του νεαρού που κατάφερε να σπάσει το τζάμι και να σώσει 10 επιβάτες μάς αφήνει ψήγματα αισιοδοξίας για το μέλλον! Είναι ο 20χρονος Ανδρέας Αλικανιώτης, φοιτητής στο τμήμα Μηχανολογίας Εμπορικού Ναυτικού της Θεσσαλονίκης, που όχι μόνο βγήκε αλώβητος από το δεύτερο βαγόνι, αλλά έσωσε ακόμη τουλάχιστον δέκα παιδιά. Με καταγωγή από τα Λεχαινά Ηλείας, όπου μεγάλωσε ο πατέρας του, και γεννημένος στην Αθήνα, όπου ζει η οικογένειά του τα τελευταία χρόνια, ο φοιτητής-ήρωας είναι άνθρωπος του αθλητισμού, αφού έχει υπάρξει κολυμβητής και μάλιστα με σημαντικές διακρίσεις. Λέμε ήρωας, γιατί ο Ανδρέας Αλικανιώτης, πριν βγει από το τρένο όπου από τύχη δεν τραυματίστηκε σοβαρά, φρόντισε να βγάλει έξω όλους όσοι δεν μπορούσαν να απεγκλωβιστούν γιατί ήταν βαριά τραυματίες. Ο Ανδρέας στο παρελθόν ήταν κολυμβητής του Κολυμβητικού Ομίλου Ποσειδώνα Ιλισίων και στη συνέχεια είχε μετακομίσει στο ΝΟ Αργυρούπολης. Συγκεκριμένα, έκανε 200 μέτρα πεταλούδα και το 2015 αλλά και το 2016 είχε κατακτήσει μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα Παμπαίδων τα οποία μάλιστα είχαν γίνει στην Πάτρα και στο «Αντώνης Πεπανός». Ο 20χρονος φοιτητής από τα Λεχαινά είχε μεταβεί στην Πάτρα για να ζήσει από κοντά τη μαγεία του πατρινού καρναβαλιού και να διασκεδάσει με φίλους του. Μετά το πατρινό καρναβάλι είχε επιστρέψει στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα και την επόμενη μέρα πήρε το τρένο για να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, αλλά η μοίρα είχε διαφορετικά σχέδια. Ο Ανδρέας επιβιβάστηκε στο τρένο το απόγευμα της Τρίτης από τον σταθμό Λαρίσης και έμελλε να είναι ο ήρωας για δεκάδες συνανθρώπους του…

Ο 18χρονος φύλακας-Άγγελος Τσιαμούρας

Το όνομά του Άγγελος Τσιαμούρας, μόλις 18 ετών, φοιτητής Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο ήρωας από την Κρήτη βρέθηκε στην Πάτρα με την παρέα του και έζησε για πρώτη φορά από κοντά το καρναβάλι. Η μοίρα, όμως, τον έφερε αντιμέτωπο με τον θάνατο. Βρισκόταν στο βαγόνι Νο6 του μοιραίου επιβατικού τρένου που συγκρούστηκε με άλλο εμπορικό. Όπως λέει, ο ίδιος δεν σκέφτηκε τίποτα άλλο πέρα από το ότι έπρεπε να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. «Μαζί με τον φίλο μου Γιώργο τρέξαμε στα βαγόνια 3 και 4 για να σώσουμε, όσο το δυνατόν, περισσότερο κόσμο και καταφέραμε μαζί με τους διασώστες να βγάλουμε 16 άτομα. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ότι έπρεπε να σώσω ακόμη ένα άτομο. Τίποτα άλλο!». Τα μάτια του είδαν πολλά που δεν θα ξεχάσει: «Στο βαγόνι Νο3 είδαμε πολλούς νεκρούς. Δεν μπορούσες να κάνεις, δυστυχώς, πολλά πράγματα. Η φωτιά είχε επεκταθεί. Το βαγόνι Νο1 διαλύθηκε αμέσως, το βαγόνι Νο2 καταστράφηκε από τη φωτιά». Όσο για τον αν αισθάνεται ήρωας; «Δεν είμαι ήρωας, μη με αποκαλείτε έτσι. Έκανα απλώς το καθήκον μου έναντι των συνανθρώπων μου. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών. Ελπίζω η πολιτεία, πλέον, ν αναλάβει τις ευθύνες της, για να μην επαναληφθούν παρόμοιες τραγωδίες και στο μέλλον».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέμπη: Βίντεο – ντοκουμέντο – Η οπισθοπορεία, η σιγή ασυρμάτου από τον σταθμάρχη και το «Φλασάρει το κλειδί»

Τέμπη: «Έχουμε τράκα- Δεν ξέρω τι έγινε». Οι συγκλονιστικοί διάλογοι του σταθμάρχη την νύχτα της τραγωδίας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ