Σύμφωνα ανακοίνωση απέρριψε την πρόταση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της από τους τρεις μετόχους της η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και έτσι πλέον η κυβέρνηση πρέπει ουσιαστικά να λύσει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα.
Αυτό συμβαίνει γιατί η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα δυσκολεύεται να αποπληρώσει το κουπόνι των μετατρέψιμων ομολόγων που έχει το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ομάδα βασικών μετόχων, με επικεφαλής τον Αμερικανό διαχειριστή κεφαλαίων Τζον Πόλσον, έχει καταθέσει πρόταση, η οποία όπως αναφέρουμε απορρίφθηκε από το ΤΧΣ, για μια αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ, ώστε να αποφύγει η τράπεζα την έμμεση κρατικοποίηση, μια πρόταση όμως που θα περιορίσει δραστικά τη συμμετοχή του ΤΧΣ και των υπόλοιπων σημερινών μετόχων. Η απόρριψη της πρότασης όπως αναφέρουν πληροφορίες έγινε αφ’ ενός μεν γιατί δεν υπήρχαν εξασφαλίσεις και αφετέρου γιατί το ΤΧΣ δεν πείστηκε ότι είναι επαρκές το ποσό.
Σχετικό δημοσίευμα που αποκάλυψε την πρόταση Πόλσον δεν διαψεύσθηκε από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η αναστάτωση που προκλήθηκε έχει οδηγήσει τη μετοχή της τράπεζας σε απώλειες της τάξεως του 26% σήμερα και έχει προκαλέσει μεγάλη πτώση του κλαδικού δείκτη των τραπεζών στο ΧΑ, σχεδόν κατά 10%, καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
«Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού τύπου», ανακοίνωσε η τράπεζα, «η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα πως σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο».
Κρατικοποίηση και dilution
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό πρόβλημα της Πειραιώς είναι ότι ανατρέπεται το σχέδιο της διοίκησης να αποπληρώσει σε μετρητά το κουπόνι των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολόγων που κατέχει το ΤΧΣ, αρχικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ εκτιμά ότι η φετινή κερδοφορία της τράπεζας και η κεφαλαιακή της επάρκεια δεν επιτρέπουν την αποπληρωμή σε μετρητά, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φέρεται να απορρίπτει την πρόταση της Πειραιώς να παραταθεί για πέντε χρόνια το δικαίωμα μετατροπής των ομολόγων σε μετοχές.
Αυτό σημαίνει ότι η Πειραιώς αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μετατραπούν σε μετοχές τα ομόλογα που κατέχει το ΤΧΣ, κάτι που θα αύξανε τη συμμετοχή του κράτους, μέσω του Ταμείου, πάνω από το 60%, οδηγώντας σε κρατικοποίηση και απώλεια αξίας (dilution) για τους ιδιώτες μετόχους.
Η πρόταση Πόλσον
Η μοναδική πρόταση που φέρεται να υπάρχει στο τραπέζι για την αποφυγή αυτού του δυσμενούς σεναρίου έρχεται από τον Τζον Πόλσον, τον Αρ. Μυστακίδη και το fund Bienville Capital, που προτείνουν να καλύψουν μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν η τιμή διάθεσης να είναι πολύ χαμηλή και, κατ’ ουσίαν, να εκδοθεί τόσο μεγάλος αριθμός μετοχών, που θα υφίσταντο μεγάλη απώλεια αξίας τόσο το Δημόσιο, όσο και οι σημερινοί ιδιώτες μέτοχοι.
Το θέμα της Τρ. Πειραιώς συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όμως είναι τόσο σοβαρό που ξεπερνά τα όρια του ΤΧΣ και ουσιαστικά θα κληθεί η κυβέρνηση να αποφασίσει στο υψηλότερο επίπεδο για την τύχη της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.
Για το θέμα της Πειραιώς ερωτήθηκε στην σημερινή (26/10) ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος απάντησε ως εξής:
«Είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά δεν είναι τόσο απλό, όπως το θέσατε στην ερώτησή σας. Είναι για πολύ επαΐοντες, το τι συμβαίνει με μετατρέψιμες ομολογίες και άλλα τέτοια θέματα. Είναι θέμα των επόμενων εβδομάδων να το συζητήσουμε στη λεπτομέρειά του. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι οι αγορές και οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα. Αυτό αποτυπώνεται παντού σε όλους τους δείκτες και έτσι θα προχωρήσουμε».
Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται μη κατονομαζόμενη πηγή που γνωρίζει το θέμα, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την εξυγίανση του ισολογισμού, αλλά προς το παρόν και για το ορατό μέλλον δεν έχει σχεδιάσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Mε πληροφορίες από sofokleousin.gr & newmoney.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΑΔΕ: Έως την 31η Δεκεμβρίου η προθεσμία για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών δεν συνδέονται online με την Αρχή
Αναδρομικά: Το πρόγραμμα των υπόλοιπων πληρωμών