Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Τράπεζα Πειραιώς – Πώς χρεώνεις μια χώρα

Ενώ η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ (κανάλια + τύπος) έχουν εστιάσει σε  κορωνοϊό και στο αν εν τέλει θα γίνει πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και πως ή αν θα τιμηθεί η ημέρα αυτή, η ζωή προχωρεί μπροστά και δημιουργεί εξελίξεις σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο που θα αποδειχθούν πηγές νέων δεινών για μας τους ατυχείς που διοικούμαστε από μία κυβέρνηση την οποία το μόνο που δεν την απασχολεί είναι η ευημερία των πολιτών της.

Του Νίκου Νικολόπουλου
Προέδρου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Αντίθετα θα έλεγε κανείς ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για να τους κρατήσει στη μιζέρια.
Με τα παραπάνω δεν προσπαθεί ο γράφων να απαξιώσει ή να αρνηθεί τη σημασία των εν λόγω θεμάτων της επικαιρότητας. Αναμφίβολα είναι πολύ σημαντικά. Όμως η υπερβολική τους προβολή, από πρόθεση ;;, σπρώχνει στο σκοτάδι και άλλες πολύ σημαντικές ειδήσεις, οι οποίες αν και θα επηρεάσουν σημαντικούς τομείς της χώρας και της οικονομίας, χάνονται και οδηγούνται στην πλήρη αφάνεια.

Ο λόγος για την κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς. Οριστική η απόφαση του SSM για «μεταβατική» κρατικοποίηση της Τράπεζας. Τι σημαίνει αυτό ; Γιατί ενδιαφέρει όλους εμάς;
Οι διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις της Τράπεζας Πειραιώς μας κόστισαν 9 δις. Επιπλέον αυτών το Δημόσιο την δάνεισε με 2,04 δις για τον ίδιο λόγο. Φέτος θα έπρεπε η Πειραιώς να καταβάλει για τόκους στο Δημόσιο 165 εκ. Αλλά δεν θα τους καταβάλει γιατί έτσι διατάσσει το SSM. Δεν τελειώνει όμως εδώ. Το SSM διατάσσει επίσης τα δανεικά μας προς την Τράπεζα να γίνουν κεφάλαιο της Τράπεζας και σε αντάλλαγμα να πάρει το Δημόσιο μετοχές της σε τιμή 6 €/μετοχή. Η τιμή αυτή είναι περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα στο Χρηματιστήριο.

Έχει όμως και άλλα ωραία. Το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο μέχρι τέλους του 2022, να μεταβιβάσει την Τράπεζα, αφού την εξυγιάνει βεβαίως, σε ιδιώτες. Στους σημερινούς μεγαλομετόχους και σε όποιον άλλον έχει τις κατάλληλες προσβάσεις. Εννοείται ότι το Δημόσιο δεν πρόκειται να πάρει πίσω όλα όσα έδωσε. Ποιός να τα διεκδικήσει άλλωστε και γιατί.

Το περίεργο είναι όμως είναι ότι αν και ήταν αρκετό καιρό γνωστή αυτή η πρόθεση του SSM, όπως και οι όροι, η κυβέρνηση δεν αντέδρασε, δεν πρότεινε άλλη λύση, ούτε προσπάθησε να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους.

Είμαστε λοιπόν ελεύθεροι να γράψουμε άλλη μία ζημιά στο παθητικό μας, γιατί είναι γνωστό ποιος πληρώνει τον λογαριασμό. Περιττό βέβαια να πούμε ότι δεν ζητήθηκαν, ούτε και θα ζητηθούν ευθύνες για το πώς 11,04 δις ευρώ του Ελληνικού λαού έγιναν αέρας. Ούτε και θα αναρωτηθεί κανένας πως είναι δυνατόν αυτοί που έριξαν έξω μια μεγάλη Τράπεζα περιμένουν να την ξαναφτιάξουμε εμείς για να την ξαναπάρουν χάρισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος: Το τέλος της ανόδου και η επερχόμενη πτώση ενός «πορφυρογέννητου»

Νίκος Νικολόπουλος : Μόνο με αντίποινα θα «πονέσουν» τον Ερντογάν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ