Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Τραπεζικός Κορωνοϊός: Έχει σταματήσει να εξυπηρετείται 1 στα 2 δάνεια

Στις αρχές του 2021 θα κάνουν οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων τον «λογαριασμό» της κρίσης του κορωνοϊού. Τότε θα έχουν μια πρώτη εικόνα για το πόσοι δανειολήπτες έχουν επιστρέψει στην «κανονικότητα» και εξυπηρετούν τα δάνεια, αλλά και τις ρυθμίσεις τους.

Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της κυβέρνησης, αλλά και στις επιταγές των καιρών οι τράπεζες έδωσαν τη δυνατότητα στο σύνολο των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία έχει επηρεαστεί από την υγειονομική κρίση και υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας να μεταθέσουν την καταβολή μέρους ή και του συνόλου των δόσεων του κεφαλαίου (χρεολύσια) των δανείων τους, για την περίοδο 1/3/2020 έως 31/12/2020.

Αυτό το επτάμηνο που μεσολαβεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Εάν η οικονομία δεν επανεκκινήσει εγκαίρως τότε πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα βρεθούν σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους, ενώ θα αδυνατούν και να εξυπηρετήσουν και τις ρυθμισμένες οφειλές τους. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από τα μέσα Μαρτίου οι εισπράξεις δανείων έχουν υποχωρήσει κατά 60% και το ποσοστό αυτό βαίνει διαρκώς αυξανόμενο. Αλλά και οι ρυθμίσεις δανείων κινούνται σε ανησυχητικά επίπεδα, καθώς ήδη έχουν υποχωρήσει κατά 70% σε σχέση με τον μέσο όρο τους πριν το Μάρτιο. Λόγω αυτής της εικόνας, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ήδη πως οι συστημικές τράπεζες θα αναγκαστούν να εγγράψουν νέες επισφάλειες συνολικά έως και 8 δισ. ευρώ.

Αν και οι κινήσεις των τραπεζών είναι πιο προβλέψιμες, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers). Για δανειολήπτες, που τεκμηριωμένα δοκιμάζονται από την αιφνίδια μεταβολή στην οικονομική δραστηριότητα, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων έδωσαν – μετά από κυβερνητική πίεση- τη δυνατότητα μείωσης ή αναστολής καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες. Αλλά το ζητούμενο είναι τι θα πράξουν μετά την παρέλευση αυτής της περιόδου.

Υπενθυμίζεται πως οι servicers διαχειρίζονται δάνεια, συνολικού ύψους 23,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 6,4 δισ. ευρώ είναι επιχειρήσεων, 3,3 δισ. ευρώ ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων και 13,9 δισ. ευρώ ιδιωτών. Εάν οι εταιρείες διαχείρισης δανείων δουν πως τα δάνεια που έχουν διακανονιστεί έχουν εγκαταλειφθεί και δεν εξυπηρετούνται δεν αποκλείεται να προβούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Και αυτό θα δημιουργούσε πρόσθετους πονοκεφάλους για την κυβέρνηση.

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ