Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τρεις «µνηστήρες» για τις «χρυσές» ταυτότητες!

Με τρία δυνατά σχήματα προχωρεί ένας από τους μεγαλύτερους και κομβικούς διαγωνισμούς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα.

Από τις πέντε κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για την προμήθεια ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ), με σκοπό την έκδοση των νέων ∆ελτίων Ταυτότητας, ∆ιαβατηρίων και εγγράφων ταυτοποίησης του ελληνικού κράτους, προχώρησαν οι τρεις – οι οποίες περνούν στην επόμενη φάση του μειοδοτικού διαγωνισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ύψους 515.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για τις κοινοπραξίες: ΟΤΕ-Veridos Matsoukis-Byte, Thales-Unisystems-Toppan και Zetes-Space Hellas-Any.

Εκτός φαίνεται ότι έμειναν οι τεχνικές προσφορές των σχημάτων Idemia-Neurosoft και Inform-IN Groupe-Γαλλικό Εθνικό Τυπογραφείο, έχοντας βέβαια το δικαίωμα προσφυγής επί της απόφασης. Η γαλλική Ιdemia είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου (ένωση των Oberthur Technologies και Safran Identity & Security-Morpho), η οποία δραστηριοποιείται σε 180 χώρες. Η Ιdemia συνεργάζεται με τη Neurosoft, εταιρεία ΤΠΕ (Τεχνολογιών και Πληροφορικής), στην οποία συμμετέχει ο ΟΠΑΠ. 

Στη δεύτερη κοινοπραξία, που δεν συνεχίζει, συμμετείχε το Εθνικό Γαλλικό Τυπογραφείο (Ιn Continu Et Services) και η θυγατρική Inform Λύκος (Ελλάς) Μονοπρόσωπη ΑΕ, της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Inform Λύκος. Στο επόμενο στάδιο, οι τρεις υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν οικονομική προσφορά και αναμένεται με ενδιαφέρον η διαδικασία της αποσφράγισης.

H INFORM (LYK.ATH) ιδρύθηκε το 1897, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1994 και παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες ασφαλούς διαχείρισης εγγράφων και πληροφοριών, καινοτομώντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και οργανισμών με την παροχή λύσεων υψηλής εξειδίκευσης. Απασχολεί 520 εργαζομένους με τρεις μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Ρουμανία και Αλβανία, ενώ κατέχει ηγετική θέση στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.

Είναι μέλος της AUSTRIACARD HOLDINGS, Αυστριακού ομίλου υψηλής τεχνολογίας πληροφορικής σε θέματα Hardware Embedded Security, που απασχολεί 1.300 άτομα και έχει διεθνή παρουσία με τρία Divisions, AUSTRIACARD, INFORM και NAUTILUS, στους τομείς της Ψηφιακής Ασφάλειας (Digital Security), της Διαχείρισης Πληροφοριών (Information Management) και του IoT αντιστοίχως, με συνολικό κύκλο εργασιών € 135 εκατ. το 2019. O Όμιλος AUSTRIACARD HOLDINGS έχει ένα πολύ ισχυρό πανευρωπαϊκό επιχειρησιακό αποτύπωμα, από το Ηνωμένο Βασίλειο έως την Ελλάδα και την Τουρκία, με έξι παραγωγικές εγκαταστάσεις και οκτώ κέντρα προσωποποίησης στην Ευρώπη, καθώς και δύο επιπλέον κέντρα προσωποποίησης στην Νότια Αμερική και στις Η.Π.Α. , που του επιτρέπουν να εξυπηρετεί τους πελάτες του, όπου και να βρίσκονται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το έργο θα έχει διάρκεια 10+5 έτη και στο πλαίσιό του εκτιμάται πως θα εκδοθούν 45.000.000 έγγραφα ασφαλείας. Η παγκόσμια αγορά εκτυπώσεων ασφαλείας, σύμφωνα με το businesswire.com, αναμένεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,32% και να φτάσει σε μέγεθος αγοράς 45.027 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2026, από 31.319 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Το κριτήριο για την ανάθεση του έργου, ύψους 515.000.000 ευρώ (με ΦΠΑ), είναι η χαμηλότερη προσφορά. Το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα που δημοπρατείται την τρέχουσα περίοδο στην Ελλάδα. Με δεκαετή plus διάρκεια είναι ένα project που δεν περνά απαρατήρητο από εγχώριους και διεθνείς παίκτες με τεχνογνωσία σε θέματα ασφαλείας. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη των υποδομών πληροφορικής και εκτύπωσης (ύψους περίπου 100.000.000 έως 120.000.000 ευρώ) αλλά και την παροχή της υπηρεσίας (ύψους περίπου 300.000.000 ευρώ) η οποία αφορά την έκδοση των εγγράφων που θα γίνεται μεν από το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου ∆ημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά τα αναλώσιμα και η τεχνική υποστήριξη θα είναι ευθύνη της αναδόχου κοινοπραξίας.

Με τη δημιουργία του νέου ΟΠΣΕΑ οι νέες ταυτότητες και τα άλλα έγγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (∆ιεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Ευρωπαϊκών Κανονισμών. 

Οι νέες ελληνικές ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, τύπου ID-1, με κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης για αναγνώριση από ειδικά μηχανήματα σάρωσης.

Οι υποψήφιοι

Μελετώντας τη λίστα των τριών σχημάτων συναντάμε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, με αναγνωσμένου κύρους συστήματα ασφαλείας, εκτυπώσεων, με διεθνή εμβέλεια και πελατολόγιο.

Η Cosmote συνεργάζεται με τη γερμανική Veridos, θυγατρική της οποίας είναι η Veridos Matsoukis, και την Byte. Για την Cosmote, του Ομίλου ΟΤΕ, δεν χρειάζονται συστάσεις. Με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μιχάλη Τσαμάζ, ο Όμιλος βαδίζει στη νέα εποχή. Η «άγνωστη» στο ευρύ κοινό είναι η Veridos Ματσούκης ΑΕ, την οποία εμπιστεύονται περισσότερες από 40 χώρες στον κόσμο, οκτώ από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη, καθώς οι ταυτότητες, τα διαβατήρια και τα άλλα έγγραφα ασφαλείας τους είναι «made in Greece». Για την ακρίβεια, η εταιρεία με έδρα και παραγωγική μονάδα στο Ίλιον Αττικής αποτελεί σήμερα μέλος της γερμανικής Veridos GmbH, δηλαδή της κοινοπραξίας μεταξύ του Ομίλου Giesecke + Devrient GmbH, με έδρα το Μόναχο, και του Γερμανικού Κρατικού Τυπογραφείου Bundesdruckerei GmbH, με έδρα το Βερολίνο.

Ελληνική είναι και η εταιρεία Byte, η οποία πρόσφατα εισήλθε στις υπηρεσίες ασφαλείας με τη δημιουργία Έμπιστης Τρίτης Οντότητας για έκδοση Ψηφιακών Πιστοποιητικών για Αναγνωρισμένες Ψηφιακές Υπογραφές.

Συστήματα

ACSΈτερο υποψήφιο είναι το σχήμα της γαλλικής Thales με τη Unisystems (Ομίλου Quest του κ. Φέσσα) και την ιαπωνική Toppan. Στην Ελλάδα ο ιαπωνικός κολοσσός εκπροσωπείται από την TG Printing Servicers, που εδώ και χρόνια έχει αναλάβει τη συντήρηση των συστημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, που αφορούν στην έκδοση ταυτοτήτων για τα Σ.Α., διαβατηρίων, αδειών οδήγησης κ.λπ.

Μέσα στο 2022, οι χώρες εντός της ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να διαθέτουν βιομετρικό σύστημα εισόδου και εξόδου για την εγγραφή μη Ευρωπαίων πολιτών που διασχίζουν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών επέλεξε τη «συμπατριώτισσα» Thales (σ.σ. πρόσφατα εξαγόρασε την Gemalto) για την εγκατάσταση εκατοντάδων σημείων check-in σε διάφορα σημεία διέλευσης των συνόρων. Ως εκ τούτου, η Γαλλία θα είναι εξοπλισμένη με μια υπερσύγχρονη βιομετρική λύση για την επαλήθευση εγγράφων και τη διασφάλιση της ασφάλειας των αεροπορικών, χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

Η θυγατρική της Quest, του Θεόδωρου Φέσσα, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου στην Ελλάδα, με δραστηριοποίηση εντός και εκτός Ελλάδας. Η Unisystems είναι εταιρεία παροχής λύσεων και υπηρεσιών Πληροφορικής, πρωταγωνιστεί στην ελληνική αγορά μέσω σχεδιασμού, υλοποίησης, υποστήριξης ολοκληρωμένων λύσεων και παροχής υπηρεσιών για περισσότερα από 55 χρόνια, ενώ από το 2008 δραστηριοποιείται συστηματικά και στο εξωτερικό.

Η τρίτη κοινοπραξία αφορά τον βελγικό Όμιλο Zetes με την ελληνική εισηγμένη Space Hellas του κ. Σπύρου Μανωλόπουλου (σ.σ. προσφάτως απέκτησε με την Epsilon Net τη Singular Logic) και την ουγγρική εταιρεία Any.

Ο βελγικός όμιλος Zetes, θυγατρική του ιαπωνικού ομίλου Panasonic, δραστηριοποιείται στην έκδοση ταυτοτήτων και ταξιδιωτικών εγγράφων. Η Zetes ελέγχει και την ισραηλινών συμφερόντων Pitkit Zetes Smartech που λειτουργεί το σύστημα των ταυτοτήτων στο Ισραήλ. Η Zetes Industries ιδρύθηκε το 1984 στο Βέλγιο και εστιάζεται στον τομέα αυθεντικοποίησης (ταυτοποίησης) προϊόντων και προσώπων. 

Ο Σπύρος Μανωλόπουλος είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας Space Hellas. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1985 από τον πατέρα του, ∆ημήτρη Μανωλόπουλο, και δραστηριοποιείται πλέον των 35 ετών στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές. Είναι αμιγώς ελληνικών συμφερόντων εταιρεία που προσφέρει στην αγορά μια ευρεία γκάμα λύσεων και υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ασφάλειας. Τα κεντρικά γραφεία της Space Hellas βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ έχει υποκαταστήματα σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις και στη Λευκωσία, καθώς και θυγατρικές σε Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, Μάλτα και Ιορδανία. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2000. Πρωταγωνίστησε αναμφίβολα στη μεγαλύτερη εξαγορά των τελευταίων μηνών, που αφορούσε στη Singular Logic και ολοκληρώθηκε τον περασμένο ∆εκέμβριο έναντι τιμήματος περίπου 18.000.000 ευρώ.

Το σχήμα ολοκληρώνει η ουγγρική εταιρεία Any (Security Printing Company). Ένα νέο στάδιο ανάπτυξης ξεκίνησε με την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο τον ∆εκέμβριο του 2005. 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ