Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Τρεις οι «δρόμοι» στα ελληνοτουρκικά

Αναγκασμένος από τις ίδιες του τις επιλογές και δεσμεύσεις στο εσωτερικό κοινό του, ο Ερντογάν έβγαλε ξανά «βόλτα» το «Oruc Reis» και αυτή τη φορά μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έτοιμο να το στείλει για… καφέ στο Καστελόριζο ή τη Ρόδο. ∆εν κάνουμε πλάκα.

Ρεπορτάζ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ

Κυρώσεις, υποχώρηση ή πολεμική σύγκρουση οι επιλογές της Αθήνας

Ο συναγερμός έχει σημάνει και πλέον για την Ελλάδα υπάρχουν τρεις δρόμοι:

Πρώτον: Πείθει τους Ευρωπαίους να επιβάλλουν τις κυρώσεις. Είναι δύσκολο, αφού τα συμφέροντα των Γερμανών, Ισπανών και άλλων στην Τουρκία είναι μεγάλα, ωστόσο, η Ευρώπη δεν θέλει να «ρίξει» την Ελλάδα. Συνεπώς στο τραπέζι είναι να πέσει η λέξη «κυρώσεις», αλλά για την επόμενη φορά.

Δεύτερο: Υποχωρεί απέναντι στον Ερντογάν, κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου υπό τις πιέσεις Τουρκίας και Ευρωπαίων και απλά θα καταμετρήσει στο τέλος τη ζημιά.

Τρίτο: ∆εν κάνει πίσω και προτιμά ακόμα και να συγκρουστεί πολεμικά με την Τουρκία, προκειμένου να υπερασπιστεί το δικαίωμα κυριαρχίας.

Ναυτικά μίλια

Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι η «κόκκινη γραμμή» είναι τα έξι ναυτικά μίλια προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Κάποιοι εκτιμούν ότι ήταν θέμα απειρίας του στα ελληνοτουρκικά. Γιατί λέγεται αυτό; ∆ιότι ναι μεν η Ελλάδα έχει τα χωρικά της ύδατα στα εξι ναυτικά μίλια, αλλά είναι δικαίωμά της να τα επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αφήσει τον Ερντογάν να στείλει τα πλοία του στα 6,5 ναυτικά μίλια, δηλαδή, μία ανάσα από τα χωρικά ύδατα θα είναι σαν να απεμπολείται de facto το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Γι’ αυτό και υπήρξαν ομοβροντίες από την αντιπολίτευση. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για «την ανάγκη να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων άμεσα νότια και ανατολικά της Κρήτης, προοπτικά νότια Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου και στο συγκρότημα Καστελόριζου ξεκινώντας με τα αυτονόητα στις περιοχές αυτές με το κλείσιμο των κόλπων και των γραμμών βάσης».

Η Φώφη Γεννηματά ήταν ακόμα πιο σκληρή λέγοντας: «∆ηλώσεις υπουργών που προσδιορίζουν κόκκινη γραμμή της χώρας στα έξι ναυτικά μίλια -ενώ είναι δικαίωμα κυριαρχίας μας η επέκταση στα 12 μίλια όποτε το θελήσουμε- είναι απαράδεκτες. Πρέπει να υπάρξει άμεση, δημόσια διόρθωσή τους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη γι’ αυτό. Η γραμμή της ανοχής και του κατευνασμού ανοίγει τις ορέξεις της Τουρκίας -που συνεχίζει με καθημερινές νέες προκλήσεις- και δεν πιέζει τους εταίρους μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το ‘Oruc Reis’ δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα».

Ο δε Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε επιπόλαια τη δήλωση Γεραπετρίτη, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για πολεμική σύγκρουση. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τα ελληνοτουρκικά και θα καθορίσουν εν τέλει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η Ελλάδα, αφού η Ευρώπη θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις για τις κυρώσεις με βάση τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Μονόδρομος

Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» έθεσε το θέμα στον καθηγητή Γεωπολιτικής και ∆ιεθνολόγο, Ιωάννη Μάζη, ο οποίος και σημείωσε πως: «Αν δεν υπάρξουν σαφείς κυρώσεις προς την Τουρκία η Ελλάδα θα βρεθεί ενώπιον του αναγκαστικού καθήκοντος να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει άμεσα, έστω και καθυστερημένα τη διεύρυνση στα 12 ναυτικά μίλια, όπως το λέω τα τελευταία 10 χρόνια, έτσι ώστε η Τουρκία να τελεί εν αδίκω γιατί παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα. Μόνο έτσι μπορεί γίνει ακόμα πιο έντονη η παρανομία αν πλησιάσει σε αυτό τον χώρο και δεν θα μπορεί να επικαλεστεί εχθρική ενέργεια από πλευράς της Ελλάδας».

Στο ερώτημα αν η δήλωση Γεραπετρίτη δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει στη διεύρυνση στα 12 ναυτικά μίλια, η απάντησή του ήταν: «Μετά τον σάλο που ξέσπασε οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού στο Μαξίμου θέλω να πιστεύω ότι βλέπουν διαφορετικά το θέμα».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ