Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τρεις βασικές ρυθμίσεις για τα χρέη στα Ταμεία

Τρεις βασικές ρυθμίσεις “ρίχνει” στη μάχη για την ελάφρυνση των οφειλετών και, παράλληλα, την αύξηση της εισπραξιμότητας στο πεδίο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών ο e-ΕΦΚΑ την αμέσως επόμενη περίοδο.

Η πρώτη ρύθμιση αφορά τα χρέη με τα οποία φορτώθηκαν οι πληττόμενοι επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η δεύτερη ρύθμιση αφορά τους μεγάλους οφειλέτες (πληττόμενους και μη), ενώ η τρίτη αφορά όλους τους οφειλέτες.

Η ρύθμιση για τις κορονο-οφειλές των πληττόμενων εργοδοτών και ελευθέρων επαγγελματιών προβλέπει έως 72 δόσεις αλλά και τη δυνατότητα επανένταξης σε όλες τις υφιστάμενες ρυθμίσεις (μαζί και εκείνη των 120 δόσεων).

Εκείνη που αφορά τις μεγάλες οφειλές προβλέπει έως και 240 δόσεις.

Τέλος, η “πάγια ρύθμιση” των 12 δόσεων (η οποία κάθε άλλο παρά μπορεί να “υποτιμηθεί” καθώς σε αυτή είναι ενταγμένο ένα διόλου μικρό πλήθος οφειλετών που ξεπερνά τις 39.000, το οποίο μάλιστα αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας), οι οποίοι αφορά όλους ουσιαστικά τους οφειλέτες, μεγάλους και μικρούς, πληττόμενους και μη.

Πιο αναλυτικά:

1. Ρύθμιση 72 δόσεων

Σύμφωνα με αυτή, μπορούν να ρυθμισθούν τα χρέη από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που δημιουργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021.

Στο νέο καθεστώς ρυθμίσεων μπορούν να ενταχθούν τόσο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές είχαν ήδη λάβει παράταση καταβολής έως 31 Δεκεμβρίου 2021, όσο και οφειλές οι οποίες κατέστησαν απαιτητές από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31η Ιουλίου 2021 και αφορούν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ΚΑΔ που θα οριστούν σε σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ρυθμίσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές σε έως 72 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ. Προγράμματα ρυθμίσεων έως 36 μηνιαίες δόσεις θα είναι άτοκα. Οι ρυθμίσεις από 37-72 δόσεις θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 2,5%.

Ο οφειλέτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, άτοκα. Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης έως 31 Ιανουαρίου 2022, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου (μέσα στην ίδια προθεσμία) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ή, όπου αυτό δεν είναι δυνατό, μέσω του e-ΕΦΚΑ.

Με την ενεργοποίηση της ρύθμισης, ο οφειλέτης θα λαμβάνει αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας δίμηνης ισχύος, ενώ αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητής και ακίνητης περιουσίας. Επίσης αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις και η εκτέλεση των σχετικών ποινών.

Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθούν δύο δόσεις, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια και όλων των ευεργετημάτων, ενώ το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής θα καθίσταται άμεσα απαιτητό.

Δυνατότητα επανένταξης στις χαμένες ρυθμίσεις
Γίνεται δυνατή, επίσης, η επανένταξη σε καθεστώς ρυθμίσεων για όσους επλήγησαν από την πανδημία και έχασαν τη ρύθμισή τους από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021.

Οι ωφελούμενοι από την εν λόγω ρύθμιση είναι όσοι εργοδότες και ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονταν ήδη σε καθεστώς παράτασης καταβολής δόσεων για ρυθμίσεις, αλλά και όσοι έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που θα περιλαμβάνεται σε σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Επιπλέον και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις με τους εν λόγω ΚΑΔ, που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεταξύ 1ης Μαρτίου 2021 και 31 Ιουλίου 2021, θα μπορούν να επανενταχθούν σε τυχόν ρυθμίσεις των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Προϋπόθεση για την επανένταξη σε ρύθμιση είναι η καταβολή δύο δόσεων (Αυγούστου και Σεπτεμβρίου) μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021. Η επανένταξη γίνεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις της ρύθμισης που χάθηκε αρχικά.

2. Ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού με 240 δόσεις

Διμερείς συμβάσεις αναδιάρθρωσης οφειλών θα μπορούν να συνάπτονται, εφόσον με τη σύμβαση ο οφειλέτης καθίσταται βιώσιμος ή αξιόχρεος, κατά περίπτωση, η ανάκτηση του Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης είναι τουλάχιστον ίση προς την εκτιμώμενη ανάκτησή του σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη και τηρούνται οι κανόνες και οι προβλεπόμενοι περιορισμοί.

Στο πεδίο εφαρμογής της σχετικής διάταξης για κατάρτιση διμερών συμβάσεων με τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης εμπίπτουν οι οφειλέτες οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και διαπιστώνεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού ότι:

-΄Εχουν οφειλές σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ή/και προς το Δημόσιο) και δεν έχουν οφειλές σε χρηματοδοτικούς φορείς ή έχουν οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ή/και το Δημόσιο) καθώς και σε χρηματοδοτικούς φορείς, δεν επιτρέπεται όμως η υποβολή αίτησης για υπαγωγή των οφειλών τους σε πολυμερή διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης επειδή ποσοστό τουλάχιστον 90% των συνολικών οφειλών τους στο Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και χρηματοδοτικούς φορείς οφείλεται σε έναν χρηματοδοτικό φορέα ή η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών των αιτούντων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4738/2020 περατώθηκε ως άκαρπη λόγω μη εμπρόθεσμης κατάθεσης πρότασης ρύθμισης από τους χρηματοδοτικούς φορείς και

– Το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο ή τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά περίπτωση, υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ ανά πιστωτή. Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών υποβάλλεται από 1ης Ιουνίου 2021 από τον οφειλέτη ή από κάποιο Σύμβουλο (εφόσον προηγηθεί σχετική ηλεκτρονική εξουσιοδότηση από τον αιτούντα-οφειλέτη) ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τη χρήση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εξωδικαστικής Ρύθμισης Οφειλών. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους www.keyd.gov.gr .

 

Διαβάστε ακόμη

Δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν τις ρυθμίσεις για τις 100 και 120 δόσεις της Εφορίας

Βουλή: Στις επιτροπές εισάγεται το πολυνομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τις συνέπειες της πανδημίας

 

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ