Ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Κλοντ Μονικέ σε συνέντευξή του στο Euronews εξήγησε τι είναι πιθανό να συμβεί το επόμενο διάστημα και εκτιμά ότι δεν θα δούμε μεγάλα, συντονισμένα χτυπήματα αλλά ενέργειες μεμονωμένων ατόμων ή με μικρή υποστήριξη από τον οικογενειακό ή φιλικό τους κύκλο.
Οι δρόμοι των Βρυξελλών είναι επί του παρόντος ήρεμοι μετά την επίθεση της Δευτέρας το βράδυ, αλλά η ένταση στην ατμόσφαιρα, μία μέρα μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο κέντρο της πόλης, είναι αισθητή. Και πολλοί αναρωτιούνται εάν, μετά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ένα άλλο κύμα τρόμου στο προσεχές μέλλον.
Ο 45χρονος Τυνήσιος, που βρισκόταν παράνομα στο Βέλγιο, σκότωσε δύο Σουηδούς οπαδούς της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας τους τη Δευτέρα το βράδυ, ενόψει του αγώνα Βέλγιο-Σουηδία.
Η επίθεση στις Βρυξέλλες ήταν η δεύτερη τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη μέσα σε λίγες μέρες. Την περασμένη Παρασκευή ένας 20χρονος τζιχαντιστής σκότωσε έναν καθηγητή στη γαλλική πόλη Αράς.
Το Euronews ρώτησε τον Κλοντ Μονικέ, ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας για το αν φοβάται ότι ένα κύμα τρόμου έρχεται στην Ευρώπη.
«Πιστεύω ότι θα δούμε ένα κύμα τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη ενδεχομένως περισσότερο. Σήμερα είναι η Γαλλία και το Βέλγιο, αύριο μπορεί να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μπορεί να συμβεί οπουδήποτε. Θα υπάρξει όμως ένα σοκ τρόμου που θα ακολουθήσει τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, στο Ισραήλ. Διότι πυροδοτούν και αναβιώνουν τον τζιχαντισμό. Πρέπει όμως να κατανοήσουμε ότι το βασικό πρόβλημα είναι το ριζοσπαστικό ισλάμ και ότι η τρομοκρατία είναι απλώς το εργαλείο που εμφανίζεται όταν υπάρχει μια επαρκής αφορμή για να εμφανιστεί».
Ωστόσο, ο Κλοντ Μονικέ πρόσθεσε ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος για τεράστιες συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, καθώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Αντίθετα, οι επιθέσεις από μεμονωμένα άτομα είναι πιο πιθανές. Και οι δύο πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί.
«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι περισσότερες επιθέσεις από μεμονωμένα πρόσωπα ή από μια μικρή ομάδα ενός οικογενειακού ή φιλικού κύκλου. Όπως με τον 20χρονο Τσετσένο στη Γαλλία που ο αδελφός του είναι στη φυλακή. Είναι αυτό το είδος πραγμάτων που θα δούμε ή που κινδυνεύουμε να δούμε. Σε ένα πιο διευρυμένο δίκτυο χρειάζονται επικοινωνίες, τηλεφωνήματα, ανταλλαγές ημέηλ, συναντήσεις. Ενώ αν κάποιος προετοιμάζει μια επίθεση με τον αδελφό του, δεν θα το μάθει κανείς».
Ο Κλοντ Μονικέ υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών.
Πηγή: Euronews