Ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης του «κόφτη», αλλά και της ύπαρξης «νέου μηχανισμού» από το 2019 και μετά, άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ ζητά μέτρα 4,5 δισ. ευρώ μετά το 2019.
Η τοποθέτηση του υπουργού προκλήθηκε από την αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια, που ανέφερε: «Σας ακούσαμε να μας λέτε ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2017 είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ και για το 2018 περίπου 200 εκατ. ευρώ. Εκείνη την ημέρα αποχωρήσαμε με ανησυχία αλλά όχι μεγάλη. Την επόμενη ημέρα όμως ο αναπληρωτής σας ο κ. Χουλιαράκης, μας είπε ότι το ΔΝΤ ζητά μέτρα 4,5 δις ευρώ και μας προκάλεσε τεράστια ανησυχία. Πρέπει να μας πείτε τι συμβαίνει».
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «ο πιο εύκολος τρόπος να σας εξηγήσω είναι να σας πω γιατί ψηφίσαμε τον κόφτη τον Μάιο. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μακροοικονομικής βάσης και απόδοσης μέτρων ανάμεσα σε εμάς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.
»Το ΔΝΤ λέει ότι εδώ που είμαστε και με τα μέτρα που πήραμε το 2018 θα έχουμε 1,5% πλεόνασμα. Εμείς και οι Ευρωπαίοι λέμε ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%. Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι έλεγαν τότε ότι δεν θέλουν τον κόφτη, ενώ το ΔΝΤ υποστήριζε το αντίθετο. Άρα όταν λέω ότι η διαφορά μας με το ΔΝΤ είναι 300 εκατ. ευρώ, αυτή αφορά το 2018», είπε ο υπουργός.
Για την μετά το 2018 περίοδο, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι για τα έτη 2019-2020, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,5% και ο «καβγάς για τον κόφτη και αν θα πάρουμε νέα μέτρα ή θα υπάρξει άλλος μηχανισμός» γίνεται λόγω διαφωνίας ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών.
«Άρα ο κ. Χουλιαράκης αναφερόταν πως από το 1,5% πας στο 3,5%, ενώ εγώ έλεγα ότι για το κλείσιμο του 2018 το ΔΝΤ ζητά 300 εκατ. ευρώ ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί 200 εκατ. ευρώ».