«Κάθε κόμμα πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη ταυτότητα και αφετηρία. Δεν μπορεί να είναι όλοι και αριστεροί και σοσιαλδημοκράτες και δεξιοί. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος του λαϊκισμού: ένα κόμμα να λέει ναι σε όλους και πρακτικά να υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να κάνει», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι κόμμα πλειοψηφίας, «καθώς σε πολλά θέματα πλέον η αριστερά φαίνεται να δικαιώνεται: ούτε οι υποσχέσεις του νεοφιλελευθερισμού για μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσω της μείωσης φόρων πραγματοποιήθηκε, ούτε οι υποσχέσεις για καλύτερες θέσεις εργασίας μέσω τις ευελιξίας πραγματοποιήθηκαν». Πρόσθεσε ότι «η ατζέντα της αριστεράς δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει απεύθυνση και στους φιλελεύθερους», φέρνοντας ως παράδειγμα ζητήματα κοινωνικών δικαιωμάτων, υποκλοπές, δημοκρατία, κράτος δικαίου, που θα μπορούσαν να υπάρξουν συναινέσεις. Είπε ότι για να είναι αξιόπιστος ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες θέσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να μπορεί να είναι πιστευτό.
Αναφερθείς σε ζητήματα υγείας είπε ότι χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να είναι ξεκάθαρο όταν λέμε 7,5% του ΑΕΠ δαπάνες υγείας σε τι αναφερόμαστε. «Αυτά θα μπορούσε να είναι η θεσμοθέτηση ενός υγειονομικού ισοδύναμου, που θα δίνει παραπάνω ενίσχυση στους κατοίκους περιοχών που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε δομές υγείας, η ενίσχυση υποδομών, η σύνδεση του κοινωνικού κράτους με το σύστημα υγείας», είπε. Για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών επανέλαβε την πρότασή του για υποχρεωτική συζήτηση στη Βουλή του ετήσιου επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ κάλεσε τη ΝΔ να εξηγήσει «γιατί ακύρωσε τους δασικούς χάρτες που ήταν έτοιμοι το 2019 – και σχετίζονται με τις πυρκαγιές – και γιατί έχει ακυρώσει την αποκεντρωμένη διαχείριση των δασών». Τόνισε ότι αντίστοιχα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και συνολικός σχεδιασμός για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, παιδεία, αντισεισμική προστασία κλπ) και όπου είναι επωφελές, αποκεντρωμένη διαχείριση, «κάτι που δεν κάνει το επιτελικό κράτος, το οποίο συμπεριφέρεται σαν να έχει μονοπώλιο στη γνώση η κεντρική διοίκηση».
Για το θέμα των περισσότερων ή λιγότερων φόρων ανέφερε ότι όταν κάνουμε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το εντάσσουμε στη συζήτηση περί των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Όταν λέμε ότι θέλουμε περισσότερους πυροσβέστες, νοσηλευτές, ασθενοφόρα, σχολεία δεν μπορούμε να μην λέμε ότι χρειάζονται και πόροι για αυτά. Σε όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει κάθε κόμμα για να είναι αξιόπιστο να λέει αυτά που εννοεί και να εννοεί αυτά που λέει. Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να είναι και ρεαλιστής και ριζοσπάστης», τόνισε.