Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Τσακαλώτος: Όσοι δεν συμφωνούν με το κατεπείγον μας οδηγούν σε δάνειο-γέφυρα

Με τη συζήτηση για το κατεπείγον της διαδικασίας ψήφισης του τρίτου Μνημονίου ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση η κοινή επιτροπή των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.

Πρώτος έλαβε το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος υποστηρίξε ότι όσοι τάσσονται κατά του αιτήματος για το κατεπείγον οδηγούν τη χώρα σε δάνειο-γέφυρα.

Χρειάζεται να πάω την Παρασκευή στο Eurogroup καθώς ξεκινούν οι διαδικασίες στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την ελληνική συμφωνία με πρώτη τη Φινλανδία, συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Η κοινή συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί – όπως αποφασίστηκε μεταμεσονύχτια από τη Διάσκεψη των Προέδρων – και τελικά ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30.

Η απόφαση για την έναρξη της συζήτησης στις 9:30 το πρωί ελήφθη μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων και αφού τα μέλη της και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έβγαλαν τα… εσώψυχα προκειμένου να ανοίξει η Βουλή και να ξεκινήσει η διαδικασία για να τεθεί σε ψηφοφορία η περιβόητη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν η Βουλή να ανοίξει άμεσα την Τετάρτη και να εισαχθεί στις Επιτροπές την ίδια ημέρα και να ψηφιστεί νωρίς την Πέμπτη η Πρόεδρος της Βουλής τον εμπόδισε, αγνοώντας και το αίτημα του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος απέστειλε επιστολή την Τρίτη. Η πρόεδρος της Βουλής επικαλούμενη τον κανονισμό της Βουλής όρισε την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να αποφασίσει το άνοιγμα του Κοινοβουλίου. Προηγήθηκε μπέρδεμα με τις ημερομηνίες κατάθεσης του νομοσχεδίου την Τρίτη… «τρολάρισμα» βουλευτών που ζήτησαν να ορισθεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα η διάσκεψη.

Έπειτα, λοιπόν, από την πολύωρη συνεδρίαση, που διεξήχθη σε εκρηκτικό κλίμα, η Βουλή ανοίγει σήμερα το πρωί με τη σύγκληση των αρμόδιων διαρκών Επιτροπών (Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου).

Οι περίπου 200 βουλευτές που μετέχουν στις επιτροπές ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν να συνεδριάζουν στις 9.30 το πρωί για να αποφασίσουν, αρχικά, αν θα γίνει η ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στόχος, όπως πρότεινε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, είναι το νομοσχέδιο να εισαχθεί νωρίς το μεσημέρι στην Ολομέλεια προς συζήτηση και στη συνέχεια προς ψήφιση, αλλά δεν φαίνεται να αποφεύγεται νέο… ξενύχτι και μία εκρηκτική διαδικασία.

Με αφορμή την πρωτοφανή απόφαση για ανοιχτή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων το βράδυ της Τετάρτης, τέθηκε σε ψηφοφορία και “πέρασε” η πρόταση να είναι ανοιχτές οι επόμενες συνεδριάσεις εκτός και αν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων. Υπέρ τάχθηκαν αρκετά μέλη της Διάσκεψης, αν και από τη αρχή  υπήρξαν αντιδράσεις για την «a la carte» δημοσιότητα της Διάσκεψης των Προέδρων, ιδιαίτερα από τον Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.  Υπέρ της δημόσιας μετάδοσης της Διάσκεψης των Προέδρων τάχθηκε ακολούθως ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση ο κ. Λοβέρδος είπε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Γρηγοράκο για να συγκληθεί την Τετάρτη η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του να συγκληθεί νωρίς την Τετάρτη η διάσκεψη και συμπλήρωσε ότι θεωρεί πολύ κακό και αρνητικό αυτό που έγινε τελικά. Ο κ. Λοβέρδος διέψευσε την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι δέχτηκε τηλεφώνημα για να προσδιορίσει την ώρα της σύγκλησης της Διάσκεψης των Προέδρων.

Η απόφαση της κυρίας Κωνσταντοπούλου να ορίσει την διάσκεψη των προέδρων στις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης, θεωρήθηκε ενδεικτική των προθέσεών της. Μάλιστα, όταν παρέλαβαν οι υπηρεσίες της Βουλής το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, συνέβη το εξής: Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, κατέθεσε το έγγραφο στη Βουλή με ημερομηνία 11 Αυγούστου. Η σφραγίδα του πρωτοκόλλου των αρμοδίων υπηρεσιών όμως, έχει ημερομηνία 12 Αυγούστου, δηλαδή μια μέρα μετά, καθώς θεωρήθηκε ότι το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα που το συνοδεύουν κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα, άρα την επομένη.

Ακολούθησε και το «τρολάρισμα» από την Ζωή Κωνσταντοπούλου προς τα 12 μέλη της Διάσκεψης των προέδρων που με πρωτοβουλία του Νίκου Φίλη, συνέταξαν επιστολή και ζητούσαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης την σύγκληση της συνεδρίασης κατά το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις αρμόδιες επιτροπές να συνεδριάσουν επίσης την Τετάρτη. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, μετά από έξι ώρες σιωπής, αποφάσισε να απαντήσει στο αίτημα επίσης με επιστολή, ρωτώντας τους συναδέλφους της… τι ώρα θέλουν εκείνοι να ορισθεί η συνεδρίαση!

Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να επικοινωνήσει την Τρίτη με την κ. Ζωή Κωνσταντόπουλου τηλεφωνικά – πέρα από την επιστολή – χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Τσίπρας με επιστολή του στην πρόεδρο της Βουλής ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής – που βρίσκεται σε καλοκαιρινή αργία- ώστε να ψηφιστεί η νέα συμφωνία την Πέμπτη. Στη επιστολή μάλιστα σημείωσε ότι προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις περί «πιεστικού χρονοδιαγράμματος» θα κατατεθεί την ίδια ημέρα (Τρίτη) το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές με στόχο οι αρμόδιες επιτροπές να το συζητήσουν στις 12 Αυγούστου και η ψήφιση να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 13 Αυγούστου.  Ωστόσο, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το τυπικό του Κανονισμού της Βουλής αποφάσισε να μη συνεδριάσουν οι Επιτροπές την Τετάρτη, διότι θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να ανοίξει η Βουλή. Να σημειωθεί ότι έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε η Βουλή να ανοίξει με απόφαση της ίδιας της προέδρου, χωρίς να πραγματοποιηθεί Διάσκεψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ