Ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια διαφορετική σχέση με τους Θεσμούς, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να έχει στην πραγματικότητα την ιδιοκτησία του προγράμματος, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Αναλυτικότερα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η σχέση κυβέρνησης – Θεσμών πρέπει να είναι βασισμένη σε περισσότερη εμπιστοσύνη, καθώς υπάρχει μια αντίφαση από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών: «Απαιτούν να έχουν τη μικροδιαχείριση όλου του προγράμματος και συγχρόνως ζητούν την ελληνική ιδιοκτησία του προγράμματος».
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, πρέπει να υπάρχει για την κυβέρνηση σε ένα βαθμό ελευθερία ώστε να μπορεί να πράξει σε ορισμένα ζητήματα και βραχυπροθέσμα, αλλά και αλλαγές που θέλει να φέρει μετά το καλοκαίρι, με έξι – επτά νομοσχέδια.
«Νομίζω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτήν την καλύτερη σχέση», επέμεινε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει λύση για το χρέος πριν από τα Χριστούγεννα, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα στους επενδυτές, και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Κομισιόν θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει εξέλιξη σε αυτό το θέμα.
Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι είναι σημαντικό για τη χώρα η υπάρξει στο εξής μια ατζέντα πιο αποτελεσματική, με περισσότερη ευελιξία στους πόρους του ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρξουν επενδυτικές ενέσεις.
Μοσκοβισί: Μέχρι το τέλους του ’16 πρέπει να έχει δοθεί λύση για το θέμα του χρέους
Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, όχι μόνο για τη β’ αξιολόγηση, αλλά και για τους όρους διευθέτησης του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μάλιστα, σε ερώτηση σχετική με το ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων το ΔΝΤ να συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα».
Ωστόσο, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά απρόθυμος στο να συναινέσει στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2018. Όπως επεσήμανε, «όλα θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι, ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να ανοίξει σε αυτή τη φάση η συζήτηση, δεδομένου ότι έχουμε μέχρι τώρα συζητήσει αναλυτικά και έχουμε συμφωνήσει τι πρέπει να κάνουμε».
Κατά την αρχική του τοποθέτηση ο κ. Μοσκοβισί προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης από το β’ εξάμηνο, προσθέτοντας ότι το 2017 οι αναπτυξιακοί ρυθμοί θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι.
Ζήτησε ωστόσο από την ελληνική πλευρά για μια ακόμη φορά να παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και στην τήρηση των συμφωνηθέντων.
«Το επίκεντρο τώρα βρίσκεται στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και χαρακτήρισε συγκεκριμένα προτεραιότητες τα ζητήματα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και της αγοράς εργασίας, στην οποία, όπως ανέφερε, πρέπει να γίνουν βήματα.
«Τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν και στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι πάντα η Κομισιόν πίστευε πως η θέση της Ελλάδας είναι εντός της Ευρωζώνης και απέδωσε εύσημα στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τις προσπάθειες που έκανε προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις που υπήρξαν.