Πάνω από το 1/3 της συμφωνίας με τους θεσμούς έχει ολοκληρωθεί, ένα δεύτερο 1/3 έχει συμφωνηθεί, αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η διαπραγμάτευση έχει καθυστερήσει.
Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου
Σε σχέση με την υποτιθέμενη καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Οικονομικών έκανε την παρακάτω δήλωση, αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη:
«Πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο. Ένα δεύτερο 1/3, ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους, κ.λπ. Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσο, μάλλον, να έχει νομοθετηθεί.
Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κ. Μητσοτάκης είναι η δυναμική της διαπραγμάτευσης. Όπως έχει πει επισήμως το ΔΝΤ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, μερικά πράγματα δεν μπορούν να συμφωνηθούν αν δεν συμφωνηθούν όλα ως πακέτο. Λογικό είναι, λοιπόν, η κυβέρνηση να μην ανοίγει τα “χαρτιά” της μέχρι να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά. Εξάλλου μόνο ακραίες φωνές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση.
Όπως, άλλωστε, εξήγησε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, η αξιωματική αντιπολίτευση ποτέ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σε ποια θέματα πρέπει να “συμβιβαστούμε” για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Και κάτι ακόμα: Συμβουλεύω τον κ. Μητσοτάκη, στις επαφές του με τους δανειστές να μην τους διαβεβαιώνει ότι αν κάποτε γίνει πρωθυπουργός όλα θα γίνονται γρήγορα. Για παράδειγμα, ότι αυτός ο ίδιος θα διορίζει τις διοικήσεις των τραπεζών, όπως απαίτησε χθες από τον πρωθυπουργό. Καλό θα είναι κάποιος σύμβουλός του να του εξηγήσει τι λέει ο νόμος για το ΤΧΣ, ποια είναι η νέα διακυβέρνηση των τραπεζών που δεν επιτρέπει, και σωστά, ούτε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ούτε στον υπουργό Οικονομικών, ούτε σε οποιονδήποτε άλλον, να διορίζει τους φίλους και τις φίλες του στις διοικήσεις των τραπεζών, όπως γινόταν στις ημέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Μητσοτάκης παρόλο που προκλήθηκε χθες στη Βουλή από τον πρωθυπουργό αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι συντάσσεται στην εθνική γραμμή που υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ. Εκτός και αν ο ίδιος θεωρεί σωστό να έχουμε 2% πλεόνασμα και να μας ζητάνε και επιπλέον μέτρα!
Αναμένουμε με ανυπομονησία τις απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαψεύδει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ πρόσκληση Σόιμπλε σε Τσακαλώτο για δείπνο με τη συμμετοχή Τόμσεν
Κομισιόν: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα