Την άμεση έκδοση των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στη χώρα μας, ζήτησε ο από τις ελληνικές αρχές ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Τσαβούσογλου, μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο τουρκικό κρατικό δίκτυο TRT, χαρακτήρισε όλους τους αξιωματικούς «πραξικοπηματίες», λέγοντας πως «επιθυμία μας είναι η άμεση έκδοση όλων αυτών των ανθρώπων στην Τουρκία».
Οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων
Υπενθυμίζεται ότι εχθές, Τρίτη, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την έκδοση των τριών εκ των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, χρησιμοποιώντας ελικόπτερο για τη μεταφορά τους σε ελληνικό έδαφος, ενώ ο Εισαγγελέας άσκησε έφεση και κατά της αντίθετης απόφασης, δηλαδή της μη έκδοσης, που είχε ληφθεί τη Δευτέρα για τους τρεις πρώτους.
Συγκεκριμένα, οι τρεις εκδίδονται για την προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, την απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και για λεηλασία (αρπαγή) ελικοπτέρου, ενώ δεν εκδίδονται για την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου.
Σημειώνεται ότι και τρεις Τούρκοι αξιωματικοί αναμένεται να υποβάλουν έφεση, ενώ εξακολουθούν να κρατούνται.
Γερμανικός Τύπος: Ολοένα και πιο δυσάρεστη η υπόθεση για την Αθήνα
Σε άρθρο της για την υπόθεση με τίτλο «Πίσω στην Τουρκία», η γερμανική Tagespiegel γράφει μεταξύ άλλων ότι «τρεις από τους οχτώ Τούρκους στρατιώτες που προσγειώθηκαν στις 16 Ιουλίου στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας πολιτικό άσυλο θα εκδοθούν, όπως όλα δείχνουν, στην Τουρκία».
«Την Δευτέρα η ελληνική δικαιοσύνη αρνήθηκε την έκδοση τριών άλλων στρατιωτών προκαλώντας την οργή της Άγκυρας. Η απόφαση για τους υπόλοιπους δύο Τούρκους στρατιώτες θα ληφθεί εντός της εβδομάδας. Για την Αθήνα η υπόθεση γίνεται ολοένα και πιο δυσάρεστη», επισημαίνει ακόμη η εφημερίδα.
Παράλληλα, στη διαδικτυακή του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel παρατηρεί: «Οι Τούρκοι στρατιώτες επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τώρα δικαστήριο στην Αθήνα έκανε δεκτό το αίτημα της τουρκικής δικαιοσύνης που ζητά έκδοση των τριών στρατιωτών. Νομικοί αναμένουν ότι οι τρεις στρατιώτες θα ασκήσουν έφεση, η οποία θα εξεταστεί από το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει μήνες».