Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Τσεχία: Ποινικό αδίκημα η διατύπωση παλαιστινιακού συνθήματος

Το να πει κανείς την φράση «Από το ποτάμι στη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη» μπορεί να θεωρηθεί πλέον ποινικό αδίκημα υπό ορισμένες συνθήκες, ενημέρωσαν οι τσεχικές αρχές την Τετάρτη.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας, αστυνομικοί, εισαγγελείς και εκπρόσωποι της πόλης της Πράγας συζήτησαν μέτρα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού κατά τη διάρκεια δημόσιων συγκεντρώσεων σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

«Το συμπέρασμα της συζήτησης είναι ότι η χρήση του συνθήματος ‘Από τον ποταμό στη θάλασσα η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη’ είναι προβληματική στο πλαίσιο της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ και θα μπορούσε να αποτελεί ποινικό αδίκημα», ενημέρωσε η εκπρόσωπος του τσεχικού υπουργείου Εσωτερικών Klára Dlubalová.

Σύμφωνα με το υπουργείο, όποιος χρησιμοποιεί ένα τέτοιο σύνθημα είναι πιθανό να κατηγορηθεί ως ένοχος για υποστήριξη και προώθηση της τρομοκρατίας, υποκίνηση μίσους κατά μιας ομάδας ανθρώπων ή άρνηση, αμφισβήτηση, επιδοκιμασία ή δικαιολόγηση γενοκτονίας.

«Η σύνδεση με το κίνημα Χαμάς και άλλες οργανώσεις που ζητούν την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ είναι αδιαμφισβήτητη, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, και το σύνθημα έχει ιστορικά χρησιμοποιηθεί από την πλειοψηφία σε συνδυασμό με ένα σαφώς διατυπωμένο αίτημα για την καταστροφή της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ και την εξάλειψη μέρους του πληθυσμού με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων μέσων», εξήγησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η τσεχική αστυνομία θα ενημερώνει εκ των προτέρων τους διοργανωτές των διαδηλώσεων για την προφανή προβληματική φύση του συνθήματος.

Το αν το σύνθημα είναι αντισημιτικό ή όχι συζητείται ευρέως. Τον Οκτώβριο επίσης, ολλανδικό δικαστήριο έδωσε νομική προστασία στη φράση για λόγους ελευθερίας του λόγου.

Ο Thomas Hofland, ακτιβιστής υπέρ της Παλαιστίνης, χρησιμοποίησε το σύνθημα σε μια συγκέντρωση τον Μάιο του 2021. Όμως τα δικαστήρια υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να διωχθεί ποινικά, καθώς η φράση «υπόκειται σε διάφορες ερμηνείες» και «αφορά το κράτος του Ισραήλ και ενδεχομένως άτομα με ισραηλινή υπηκοότητα, αλλά όχι Εβραίους λόγω της φυλής ή της θρησκείας τους».

Όσοι αντιτίθενται στο σύνθημα λένε ότι αποτελεί έκκληση για την καταστροφή του Ισραήλ και βασικό στοιχείο του αντισημιτικού λόγου. Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 ως μέρος μιας προσπάθειας για ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος σε όλη την Παλαιστίνη. Σήμερα, υποστηρίζεται από τους Παλαιστίνιους ότι εκφράζει το γεγονός ότι πουθενά μεταξύ του Ιορδάνη ποταμού και της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, της Δυτικής Όχθης ή του Ισραήλ, δεν απολαμβάνουν ίσα και πλήρη δικαιώματα με τους Εβραίους Ισραηλινούς.

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4.600 παιδιών. Χιλιάδες ακόμη αγνοούνται.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει οδηγήσει σε φιλοϊσραηλινές και φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Τα κρούσματα αντισημιτισμού και ισλαμοφοβίας έχουν επίσης αρχίσει να αυξάνονται στην ήπειρο, αλλά ήταν ήδη σε άνοδο πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ