«Τέλος» στους συμβιβασμούς και στη μείωση των προστίμων για όσους «ξεχνούν» να υποβάλουν δηλώσεις και να πληρώσουν τους φόρους τους, αλλά και άμεση δήμευση της περιουσίας των φοροφυγάδων που θα παίρνουν το δρόμο της φυλακής χωρίς αναστολή προβλέπουν ορισμένες από τις «δρακόντειες» ποινές του νέου νόμου που σχεδιάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με στόχο τη φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα.
Το συγκεκριμένο, μάλιστα, νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του, αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα του ελέγχου της τρόικας το Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για νέα στήριξη προς τη χώρα μας για ελάφρυνση του χρέους ή χαλάρωση της λιτότητας.
Τα στελέχη των δύο υπουργείων εργάζονται πυρετωδώς για να μπορέσουν να συντάξουν ένα νομοσχέδιο που θα συμβάλει σημαντικά στον ουσιαστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, η οποία, όπως φανερώνουν καθημερινά οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, εξακολουθεί να «ανθεί» σε όλη την Ελλάδα, αλλά και θα βάζει «φρένο» στις ανά τρίμηνο «κόκκινες» κάρτες που βγάζουν στο οικονομικό επιτελείο οι ελεγκτές της τρόικας, καταλογίζοντάς του μάλιστα έλλειψη πολιτικής βούλησης για πάταξη του φαινομένου.
Στο πλαίσιο αυτό οι ποινικές διώξεις για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης «βρόμικου» χρήματος δεν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, οι παραβάτες θα οδηγούνται αμέσως στη φυλακή, δεν θα έχουν δυνατότητα συμβιβασμού, τα περιουσιακά τους στοιχεία, κινητά και ακίνητα, θα δημεύονται άμεσα και θα μπαίνουν ενέχυρο, ώστε το Δημόσιο να εισπράττει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα… χρωστούμενα.
Διαπραγματευτικό χαρτί
Θα πρέπει να αναφερθεί εξάλλου ότι με το εν λόγω σχέδιο νόμου το οικονομικό επιτελείο θέλει να δώσει ακόμη ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στον πρωθυπουργό, ο οποίος επιθυμεί να ανοίξει τη συζήτηση για νέες μειώσεις φόρων, μετά το ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και για περιορισμένες παροχές στις αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και προς τις επιχειρήσεις, με μοναδικό στόχο να βάλει «φρένο» στη λιτότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «πακέτο» των νέων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής τα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης βάζουν τις τελευταίες «πινελιές», καθώς θέλουν όλα να είναι έτοιμα μέχρι την έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου.
Με βάση τα νέα μέτρα που σχεδιάζεται να θεσπιστούν, το «οπλοστάσιο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού του κράτους ενισχύεται, αφού μεταξύ άλλων θα προβλέπονται τα εξής:
* Οι διοικητικοί συμβιβασμοί, αλλά και η παροχή ευνοϊκών κινήτρων, όπως π.χ. δόσεις, μείωση προστίμων, προσαυξήσεων κ.ά., για τους φορολογουμένους που θα εντοπιστούν να μην έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις και να μην έχουν αποδώσει αναλογούντες ή παρακρατούμενους φόρους, σταματούν αυτόματα από τη στιγμή που τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις του νέου νόμου. Από την άλλη πλευρά, ο πρόσθετος φόρος δεν θα μειώνεται, ενώ δεν θα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις του κύριου και του πρόσθετου φόρου στις περιπτώσεις που οι παραβάσεις αφορούν φόρο εισοδήματος, περιουσίας, μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών, καθώς και φόρους κατανάλωσης.
* Θα δημεύεται εντός 24ώρων η κινητή και ακίνητη περιουσία όσων συλλαμβάνονται για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος, αλλά και για ψευδείς δηλώσεις «πόθεν έσχες», καθώς καταργούνται όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι με τις ισχύουσες διατάξεις μπορεί να περάσουν και 10 χρόνια για να προχωρήσουν οι δημεύσεις, αφού θα πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη – τελεσίδικη απόφαση των δικαστηρίων.
* Για παραβάσεις «ηπιότερης» μορφής θα μπαίνουν σε ενέχυρο τα κινητά και ακίνητα των συλληφθέντων για φοροδιαφυγή, με στόχο το Δημόσιο να αποφεύγει χρονοβόρες διαδικασίες και να μπορεί ταχύτατα να προχωρά στην παρακράτηση χρηματικών ποσών έναντι του οφειλόμενου φόρου ή του χρέους του φορολογουμένου. Θα πρέπει, βέβαια, να αναφερθεί ότι μόνο στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δικαιωθεί τελεσίδικα από τα δικαστήρια θα του επιστρέφονται τα χρήματα και μάλιστα, εντόκως.
* Δεν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινικές διώξεις για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνηση «βρόμικου» χρήματος, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι παραβάτες που συλληφθούν δεχθούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του πρόσθετου φόρου που τους έχει βεβαιωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν οι παραβάτες προσφύγουν στα δικαστήρια δεν θα γλιτώνουν από τη φυλακή, αφού η ποινή δεν θα αίρεται.
Υπενθυμίζεται ότι στο «στόχαστρο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού έχουν μπει και όσοι έχουν χρέη άνω των 10.000 ευρώ, αφού οι εφορίες «ξεσκονίζουν» τις σχετικές λίστες και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στείλουν τα πρώτα ραβασάκια στους οφειλέτες.
Ενημέρωση για τα εκκαθαριστικά
Μέσω του Διαδικτύου, από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, έχουν τη δυνατότητα οι φορολογούμενοι να ενημερωθούν και να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ) 2013, καθώς και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2011 και 2012.
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα http://www.gsis.gr επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες» και στη συνέχεια επιλογές «Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1» και «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων Ε9» μπορούν οι υπόχρεοι να δουν και να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά που τους έχουν αποσταλεί.
Οι άμεσοι, μάλιστα, απευθείας σύνδεσμοι είναι: https://www1.gsis.gr/webtax/incomefp/index.jsp για το ΦΕΦΠ και https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx για το ΦΑΠ.
Στα αζήτητα 14,4 δισ. ευρώ
Το εντυπωσιακό ποσό των 14,4 δισ. ευρώ, από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα που έχουν ήδη καταλογιστεί, «λιμνάζει» στις αίθουσες των δικαστηρίων, όταν καθημερινά πλέον «φουντώνει» η συζήτηση σε όλη την Ευρωζώνη για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας μετά το 2014, το οποίο θα κυμαίνεται περί τα 10 δισ. ευρώ. Αυτό αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τα οποία προκύπτει ότι το εν λόγω ποσό αφορά φορολογικά και τελωνειακά πρόστιμα, τα οποία αν και βεβαιώθηκαν και οριστικοποιήθηκαν από τα δικαστήρια, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αδυνατεί να τα οδηγήσει στα δημόσια ταμεία, δυναμιτίζοντας την προσπάθεια επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την όποια νέα βοήθεια προς τη χώρα μας.
Ειδικότερα, τα δικαστήρια έχουν επιδικάσει προς είσπραξη πρόστιμα ύψους 14,4 δισ. ευρώ και από αυτά στα ταμεία του Δημοσίου έχουν εισρεύσει μόλις 742.348.789 ευρώ ή ποσοστό που αντιστοιχεί στο 5,14% του συνόλου. Από την άλλη πλευρά, με βάση πάντα τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα διοικητικά δικαστήρια όλης της χώρας εκκρεμούν ακόμη για εκδίκαση πάνω από 114.000 φορολογικές υποθέσεις, από τις οποίες οι 32.500 περίπου αφορούν πρόστιμα και προσαυξήσεις συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις και σε ελεύθερους επαγγελματίες για παραβάσεις στο ΦΠΑ, στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι από τις υποθέσεις αυτές:
* οι 27.935 αφορούν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, τα οποία φθάνουν συνολικά στα 599.071.291 ευρώ.
* οι 1.918 αφορούν ποσά από 150.001 έως 300.000 ευρώ, τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 408.207.949 ευρώ.
* οι 1.773 αφορούν ποσά από 300.001 έως 1.000.000 ευρώ, τα οποία φθάνουν συνολικά στα 928.981.309 ευρώ.
* οι 915 υποθέσεις αφορούν ποσά άνω του 1.000.000 ευρώ, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 6,4 δισ. ευρώ.