Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Τσιάρας: Ριζικές τομές και νέο μισθολόγιο των δικαστών

Ριζικές τομές και βαθιές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης  και νέο μισθολόγιο για τους δικαστές προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά τις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΕ).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, και ζήτησε και τη στήριξη των δικαστών, προκειμένου:

  • να βελτιώσει άμεσα τους χρόνους της απονομής της
  • να ενισχύσει την προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητα των αποφάσεών της
  • να διευκολύνει έμπρακτα το έργο των Διοικητικών Δικαστών

Ειδικότερα, ο κ. Τσιάρας, ανέφερε ότι προσβλέπει «σε μια γόνιμη, δημιουργική συνεργασία, μια συνεργασία, δομημένη στον ειλικρινή και απροκατάληπτο διάλογο, τόσο με την νέα ηγεσία της Διοικητικής Δικαιοσύνης, όσο και με τις δικαστικές Ενώσεις» και συνέχισε:

«Μια συνεργασία που ωφελεί το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, βελτιώνει τα αποτελέσματα της καθημερινότητας των δικαστών και των Εισαγγελέων και σέβεται τον ρόλο του νομικού κόσμου και των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης.Μια συνεργασία, που αποβλέπει τελικά στον ίδιο τον πολίτη, στην καθημερινότητά του, στη προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών του και των δικαιωμάτων του, στην οικονομική δραστηριότητα, στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου».
Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας ανέφερε, ότι η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού της, είναι «αποφασισμένη να προασπίσει τη νηνεμία στους κόλπους της Δικαιοσύνης και να μην επιτρέψει την εργαλειοποίησή της, και την ένταξή της στην αρένα της πολιτικής σκοπιμότητας».

Ακόμη, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο, με το οποίο θα υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την καταβολή των μισθολογικών ωριμάνσεων των δικαστών από το επόμενο έτος.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, μετά την δημόσια διαβούλευση, θα κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση και μέχρι το τέλος του μήνα, θα είναι νόμος του κράτους.

Αναφορικά με το πρόβλημα τις μεταστέγασης των Διοικητικών Δικαστηρίων του Πειραιά, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι κοντά στην λύση και σύντομα θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Η πρόεδρος της ΕΔΕ, Αγγελική Λαινιώτη, η οποία τον προσεχή Ιούνιο αποχωρεί μετά από 37 χρόνια δικαστικής διαδρομής, έκανε μια μακρά ιστορική αναδρομή στο ρόλο που έχουν διαδραματίσει τα Διοικητικά Δικαστήρια, στο πέρασμα του χρόνου από την ίδρυσή τους το 1962 έως σήμερα, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπιστήκαν και αντιμετωπίζονται.

Ακόμη, αναφερόμενη στις νέες γενιές των συναδέλφων της, η κυρία Λαινιώτη, είπε μεταξύ των άλλων, τα εξής:

«Πέρα από τις νομικές γνώσεις και τα τυπικά προσόντα που ασφαλώς είναι αναγκαία και αυτονόητα για την άσκηση του λειτουργήματός μας, ένας δικαστής πρέπει να διαθέτει ήθος, αξιοπρέπεια,σύνεση αλλά και θάρρος,εντιμότητα, σθένος και τόλμη. Δεν πρέπει να επιτρέψει ποτέ στον εαυτό του να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση του όψιμου επικριτή συμπεριφορών και πιέσεων, τις οποίες -μολονότι όφειλε- δεν κατήγγειλε κατά το χρόνο που έλαβαν χώρα, είτε λόγω ατολμίας και φόβου είτε για άλλους λόγους.

Επίσης, ένας δικαστής πρέπει να μην απομακρύνεται από το μέτρο, με την έννοια της μετριοπάθειας και της αποφυγής των ακροτήτων. Ένας δικαστής πρέπει να σέβεται τους συναδέλφους του, τους διαδίκους και τους νομικούς παραστάτες αυτών, να συμπεριφέρεται με ευγένεια και σεμνότητα, χωρίς καμιά έπαρση και να εργάζεται ακούραστα για την αποτελεσματική επίλυση της διαφοράς, προσηλωμένος στη δικαστική δεοντολογία που περιλαμβάνει τις αρχές της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας, της ακεραιότητας, της ευπρέπειας καιτης ισότητας.

Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο ίδιος κρίνεται όχι μόνο από τις αποφάσεις του αλλά και από τη συμπεριφορά του. Επίσης, πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην απόλυτη εφαρμογή του νόμου και την επιείκεια, που στην απονομή του δικαίου λειτουργεί ανάμεσα στο φυσικό και το θεσπισμένο δίκαιο και είναι αναγκαία για την ερμηνεία του νόμου και την κάλυψη των κενών που συχνά υπάρχουν, κατά τρόπο ώστε να επικρατήσει η πραγματική δικαιοσύνη. Η λειτουργία της επιείκειας συνίσταται στο να διορθώνει τις αυστηρές συνέπειες του νόμου, ο οποίος, όντας γενικός και αφηρημένος, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να προβλέψει όλες τις εξατομικευμένες περιπτώσεις εφαρμογής του».

Από την πλευρά του ο προεδρεύων, ως αρχαιότερος, του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος Αθανάσιος Ράντος, σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι όλοι οι δικαστές πρέπει να είναι υπηρέτες του πολίτη, τονίζοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα στην Δικαιοσύνη είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις. Και προσέθεσε, ότι ο πολίτης ζητεί σύντομα και έγκυρα την απόφασή του.

Επίσης, ο κ. Ράντος επισήμανε ότι η ποιότητα των αποφάσεων των Ελληνικών δικαστηρίων είναι πάνω από τον μέσο όρο των αποφάσεων των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο γενικός επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων, Δημήτριος Κωστάκης, ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια την 31η Δεκεμβρίου 2019 ανερχόνταν στις 173.000, ενώ την ίδια μερομήνια του 2018 ο αριθμός ήταν 440.000.

Στην γενική συνέλευση, οι εργασίες της οποία πραγματοποίηθηκαν στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κωνσταντίνος Τόλης, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνος Χαλκιάς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ο πρόεδρος της Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος, αντιπρόεδροι του ΣτΕ, κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ