Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τσιόδρας: Οι ηλικιωμένοι θα αργήσουν να βγουν έξω – Σε ποιους θα γίνουν πρώτα μαζικά τεστ

«Οι ηλικιωμένοι πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους» τόνισε για ακόμη μία φορά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότεροι είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες όσο υπάρχει διασπορά του ιού», επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο καθηγητής κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε επίσης ότι τα άτομα τρίτης ηλικίας και όλοι όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις θα είναι οι τελευταίοι για τους οποίους θα αρθούν τα μέτρα. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε επιστολή που έλαβε από ηλικιωμένο για να πει ότι είναι επικίνδυνο να «ανοίξουμε» τις επαφές για τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους.

«Είναι επικίνδυνο για τους ίδιους και δυστυχώς δεν θα ήταν σωστό σε αυτή τη φάση να δουν και να αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

«Θα αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους, αλλά αυτό δεν θα γίνει πολύ σύντομα», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο είναι χαμηλό το επίπεδο της ανοσίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Επιτροπή δεν είναι προφήτες για να γνωρίζει ακριβώς πότε θα τελειώσει η πανδημία, όμως καθώς η δραστηριότητα της νόσου είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας, ενδέχεται να καταφέρουμε σύντομα να «ανοίξουμε τις πόρτες μας στους ηλικιωμένους».

«Αν τα μέτρα δουλέψουν και δεν έχουμε διασπορά στην κοινότητα θα έρθει σύντομα αλλά όχι πολύ σύντομα. Δεν θέλω τα πω πότε. Δεν είμαστε προφήτες. Θα δούμε δεδομένα και αποφασίζουμε».

Όπως εξήγησε, αυτό δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς στη χώρα υπάρχει μικρό επίπεδο ανοσίας και έτσι δεν μπορούμε να «ανοίξουμε εύκολα τις πόρτες στις μεγάλες ηλικίες, διότι κινδυνεύουν». Αυτό θα καταστεί δυνατό όταν θα υπάρχει μηδενική κίνηση του ιού στη χώρα, δηλαδή κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα επί μία εβδομάδα, ή όταν θα υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο.

Ποιοι θα κάνουν πρώτοι τα μαζικά τεστ

Αναφερόμενος στο ζήτημα των μαζικών τεστ που θα γίνουν στην επόμενη φάση, εξήγησε ότι ο μαζικός έλεγχος αφορά αρχικά «όσους είναι στην πρώτη γραμμή, γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και όσους έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες».

Ανέφερε, τέλος, ότι οι πρόσφυγες, οι κλειστές δομές όπως τα σωφρονιστικά ιδρύματα και άλλοι χώροι όπου η διασπορά μπορεί να είναι εύκολη και γρήγορη θα αποτελέσουν τις πρώτες περιοχές ελέγχου.

Προσαρμοζόμαστε στη γνώση για τα φάρμακα και δεν κάνουμε του κεφαλιού μας

Αναφερόμενος στις θεραπείες, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «όλοι οι ασθενείς στη χώρα μας έχουν την ευκαιρία να παίρνουν τις υπάρχουσες θεραπείες», οι οποίες δίδονται και στον υπόλοιπο κόσμο για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε τρεις θεραπείες και μία 4η που, όπως είπε, προστέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

«Περιμένουμε με αγωνία τις πρώτες δημοσιεύσεις για την χλωροκίνη και βλέπουμε με προσοχή τα προβλήματα που υπήρξαν στο καρδιογράφημα» και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως είπε ο καθηγητής, και στη χώρα μας «πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν πάρει χλωροκίνη» επισημαίνοντας πως «δεν βλάψαμε κανέναν, αν κάτι κάναμε το κάναμε για να βοηθήσουμε και βοηθήσαμε».

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι όλοι οι επιστήμονες στη χώρα μας παρακολουθούν τις διεθνείς ανακοινώσεις που σχετίζονται με τα πρωτόκολλα χορήγησης φαρμάκων και κατέληξε λέγοντας «προσαρμοζόμαστε στην γνώση, δεν κάνουμε του κεφαλιού μας».

Τέλος, ανέφερε ότι η ΗΔΙΚΑ με ειδική πλατφόρμα θα καταγράφει του Έλληνες ασθενείς και τις θεραπείες που έλαβαν διαχρονικά για τον κορωνοϊό.

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ