Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τσίπρας… αγνοείται!

Περισσότερες από τέσσερις ώρες έχουν περάσει από την ώρα που ήταν προγραμματισμένη να γίνει η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από τις Βρυξέλλες, ωστόσο ο ίδιος… αγνοείται.

Νωρίτερα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν λόγο για «απρόσμενα καλό κλίμα» στις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, και προανήγγειλαν σχετική συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, στις 19:30 ώρα Ελλάδας.

Έκτοτε, και αν και έχει μεσολαβήσει η ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την οποία «πέρασε» η κυβερνητική πρόταση για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και η πρώτη αξιολόγηση των Θεσμών αναφορικά με τις εξαγγελίες Τσίπρα, στην οποία μεταφέρεται η «έντονη ανησυχία» των δανειστών σχετικά, ο κ. Τσίπρας δεν έχει προχωρήσει, όχι στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, αλλά ούτε σε μια απλή δήλωση…

Βουλή: Πέρασαν με 196 «ναι» οι παροχές Τσίπρα για τους συνταξιούχους

Λίγο μετά τις 19.00 ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ψηφοφορία για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα να περνούν με 196 «ναι» από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Θετικά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και ΧΑ, ενώ «παρών» ήταν η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Την αποχή επέλεξαν η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γ.Καρράς Στ.Παναγούλης και Ν.Νικολόπουλος.

Αναλυτικότερα, από το σύνολο 257 βουλευτών, 196 βουλευτές ψήφισαν θετικά, 61 δήλωσαν «παρών», ενώ υπήρχαν και 43 απουσίες.

Συγκεκριμένα, απουσίασαν 14 βουλευτές από τη ΝΔ, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ (ασθενής), η Φώφη Γεννηματά από της Δημοκρατική Συμπαράταξη (απουσιάζει στις Βρυξέλλες), πέντε βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή, τρεις από το ΚΚΕ, οκτώ από το Ποτάμι, οκτώ από την Ένωση Κεντρώων και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές. Ανάμεσα στους απόντες ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης (βρίσκεται στις Βρυξέλλες), ο πρ. πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θεσμοί: Έντονη ανησυχία για τις παροχές Τσίπρα – Τι αναφέρεται στην πρώτη αξιολόγηση των εξαγγελιών

Έντονη ανησυχία, τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και προς την ουσία, εγείρουν οι εξαγγελίες Τσίπρα για χορήγηση έκτακτου εφάπαξ βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά, σύμφωνα με την πρώτη αξιολόγηση των Θεσμών που δόθηκε στα μέλη του ESM.

Σημειώνεται ότι το πόρισμα των Θεσμών ήλθε τη στιγμή που η ελληνική Βουλή υπερψήφισε την παροχή του βοηθήματος για φέτος. Τα χρήματα, που θα κυμαίνονται από 300 έως 800 ευρώ, αναμένεται να δοθούν στους δικαιούχους έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την πρώτη αξιολόγηση των θεσμών, αν και τα μέτρα αυτά μειώνουν το όριο ασφαλείας για τον δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα αναμενόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και 2018.

Ωστόσο, δημιουργούν κινδύνους σε ό,τι αφορά τους στόχους, σε περίπτωση που επεκταθούν και στο μέλλον, αναφέρεται στη σχετική αξιολόγηση.

Επίσης, σημειώνεται ότι τα μέλη της Ευρωζώνης μένει να αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα…

Στην προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης της έναντι των Θεσμών, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε  ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, επιχειρώντας να βάλει στον χορό των κοινωνικών μέτρων και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παρακολουθήστε live εικόνα από τη Βουλή:

Η κυβέρνηση κάλεσε την αντιπολίτευση να ψηφίσει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων προκειμένου το επίδομα να καταβληθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου και διατύπωσε τη θέση ότι η ψήφιση της τροπολογίας είναι για την υπηρέτηση των συμφερόντων της πλέον αδύναμης κοινωνικής ομάδας.

Οι εξελίξεις αυτές διαμόρφωσαν ένα ακόμη σκηνικό αντιπαράθεσης στη συζήτηση στη Βουλή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θέτουν ζήτημα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

“Η ψήφιση της τροπολογίας με ευρύτατη πλειοψηφία για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως είχε γίνει και με το πακέτο διάσωσης του Αυγούστου του 2015, θα προσέδιδε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ γιατί θα έδινε την εικόνα ενός διακομματικού κοινοβουλευτικού μετώπου”, σημείωναν χθες βράδυ κοινοβουλευτικοί κύκλοι για την απόφαση στην οποία κατέληξε η ΚΟ για ονομαστική ψηφοφορία.

tsipras-grafio

Προβληματισμός στα κόμματα της αντιπολίτευσης – Πώς θα ψηφίσουν στην ονομαστική

Προβληματισμό προκάλεσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μεταφέρει στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία την κόντρα με τους δανειστές για τις παροχές προς συνταξιούχους και τα νησιά.

Στόχος της ονομαστικής ψηφοφορίας ήταν να τοποθετηθούν τα κόμματα, και το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους να ψηφιστεί με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η απόφαση για υποβολή αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας έγινε γνωστή, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ανακοίνωσαν χθες ότι αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις τους για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου οι θεσμοί να αξιολογήσουν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM.

vouli-out-1512

«Παρών» από τη Νέα Δημοκρατία

«Σε αυτή την τυφλή πορεία, ο κ. Τσίπρας να μην ψάχνει να βρει συνενόχους. Οι Έλληνες μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά στηριγμένοι μόνο στην αλήθεια και την ενότητά μας», ξεκαθάριζε σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, εξαπολύοντας σφοδρή προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού.

«Ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά, παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια. Με τους πολιτικούς του τακτικισμούς εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα και θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Αποδεικνύει, ακόμα μια φορά, ότι είναι και ανήθικος και επικίνδυνος. Ανήθικος γιατί παρουσιάζει μια εφάπαξ παροχή ως 13η σύνταξη, την ίδια στιγμή που δρομολογεί νέες μεγάλες μειώσεις για τους συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή αγνοεί προκλητικά αυτούς που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από την κρατική στήριξη. Τους μακροχρόνια ανέργους, τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας, και δεν πληρώνει τις οφειλές προς τους ιδιώτες. Επικίνδυνος γιατί παραγνωρίζει μια αδήριτη πραγματικότητα. Ότι με βάση το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος υπέγραψε, τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ψεύτικες μαγκιές του κ. Τσίπρα, που αλληθωρίζουν στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο. Αυτές οι συμπεριφορές δίνουν άλλοθι στις ακραίες φωνές εκτός Ελλάδας να τεντώνουν το σκοινί και να μην επιτρέπουν στη χώρα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό», ανέφερε για τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Ο κ. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία, γιατί δεν αντέχει το βάρος των ευθυνών του. Αν αναζητεί διέξοδο ας το κάνει τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και χωρίς να ναρκοθετήσει την πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση. Αρκετή ζημιά έχει ήδη κάνει στην πατρίδα μας».

Ναι από το ΠΑΣΟΚ

Στην σημερινή ονομαστική ψηφοφορία για τις εξαγγελίες Τσίπρα για την 13η σύνταξη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπερψήφισε το νομοσχέδιο. Από νωρίς μάλιστα, πληροφορίες ανάφεραν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δεσμευθεί διά της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, να υπερψηφίσει την σχετική διάταξη στη Βουλή και «δεν γίνεται να πράξει αλλιώς».

Χθες πάντως με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ σημείωνε πως «η απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, είναι μειωτική για την χώρα και επιβαρύνει το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα. Δυστυχώς, οι ψευτοπαλλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσής του».

Αποχή από το Ποτάμι

Να απέχει από την ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί το απόγευμα στη Βουλή για την «μισή 13η σύνταξη» αποφάσισε το Ποτάμι.

Την απόφαση έλαβε ομόφωνα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη που συνεδρίασε πριν τη συνεδρίαση στη Βουλή.

Αποχή και από την Ένωση Κεντρώων

Αποχή επέλεξε και η Ένωση Κεντρώων, αν και νωρίτερα ο Βασίλης Λεβέντης φαινόταν να το σκέφτεται, αφού αρχικά είχε αποφασίσει να πει «ναι» στο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, ωστόσο τελικά επέλεξε την αποχή.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Λεβέντης επέκρινε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «μας ζητά να ψηφίσουμε τι; Αυτά που ο ίδιος πήγε και έκανε. Και που ξέρω εγώ τι έκανε; Θέλετε συναίνεση αλά καρτ. Την ώρα που σας συμφέρει. Δεν την πιστεύετε τη συναίνεση».

«Όποτε τα πράγματα είναι καλά λέτε μπορείτε μόνοι σας, αλλά όταν έρχεται φωτιά στον οίκο μας λέτε όλοι μαζί», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός «συνεχίζει με 153 και δεν τον νοιάζει τι κάνει η υπόλοιπη αίθουσα».

Ναι από ΚΚΕ και ΧΑ

Το ΚΚΕ υπερψήφισε την τροπολογία για την εφάπαξ παροχή που εξήγγειλε η κυβέρνηση, γιατί «πολλοί συνταξιούχοι το έχουν ανάγκη». Ωστόσο, επεσήμανε ότι «πρόκειται για κοροϊδία» και κάλεσε τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο για να διεκδικήσουν τη θεσμοθέτηση (ξανά) της 13ης και 14ης σύνταξης.

Και η Χρυσή Αυγή ψήφισε “ναι” στην ψηφοφορία για την εφάπαξ παροχή που εξήγγειλε η κυβέρνηση και για τον ΦΠΑ στα νησιά.

081116-maksimou

Non Paper Μαξίμου: Ο Σουλτς συμφωνεί μαζί μας – να βρεθεί λύση μέσα στον Ιανουάριο

Με Non Paper το Μαξίμου, θέλοντας να δείξει την στήριξη που παρέχουν Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι στην απόφαση του πρωθυπουργού να μοιράσει την «13 σύνταξη» στους συνταξιούχους, παραθέτει τα σημεία της συζήτησης που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Οι δύο άντρες συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου ο πρωθυπουργός είπε στον Μάρτιν Σούλτς πως είναι αναγκαίο να βρεθεί μία λύση και ότι η Ελλάδα μπορεί να δείξει συμβιβασμό στο 2,5% του ΑΕΠ τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ενώ, όσον αφορά το ΔΝΤ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «το ΔΝΤ να αποφασίσει, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι Ελλάδα σημαίνει Ευρώπη, άρα συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι νέα μέτρα». Σύμφωνα πάντα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση με την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% +1,0%. Ως προς τα μέτρα στήριξης ο κ. Σούλτς ήταν σε «γραμμή» Μοσκοβισί! Είναι αδιανόητο, είπε, να υπάρξει πρόβλημα γι′ αυτούς τους λόγους που θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση, το αργότερο, μέσα στο Ιανουάριο.

Αναφέρει το Non Paper

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, του επεσήμανε ότι:

1. Είναι αναγκαίο να βρεθεί, το συντομότερο δυνατό, λύση για το καλό όλης της Ευρώπης σε μια περίοδο αβεβαιότητας.

2. Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στο 2,5% +1,0%.

3. Το ΔΝΤ να αποφασίσει, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι Ελλάδα σημαίνει Ευρώπη, άρα συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι νέα μέτρα.

4. Δικαίωμα της Ελληνικής κυβέρνησης είναι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση με την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% +1,0%. Ως προς τα μέτρα στήριξης ο κ. Σούλτς ήταν σε «γραμμή» Μοσκοβισί! Είναι αδιανόητο, είπε, να υπάρξει πρόβλημα γι′ αυτούς τους λόγους που θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση, το αργότερο, μέσα στο Ιανουάριο.

Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης, για μια ακόμη φορά, δίνει τα διαπιστευτήριά του στους δανειστές

Με μία σκληρή ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου επιτίθεται στη ΝΔ για την απόφασή της να δηλώσει παρών στη σημερινή ψηφοφορία για την «13η σύνταξη» στους συνταξιούχους. «Ο κ. Μητσοτάκης, για μια ακόμη φορά, δίνει τα διαπιστευτήριά του στους δανειστές. Ταυτίζεται πλήρως με το ΔΝΤ και τους ακραίους κύκλους που ζητούν σκληρά μέτρα για την κοινωνία», αναφέρει η ανακοίνωση του Μαξίμου.

«Η ερώτηση είναι μία και ξεκάθαρη: Θα επιλέξει να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους; Ας έχει, τουλάχιστον, το θάρρος της γνώμης του, και να μην να κρύβεται πίσω από το ΔΝΤ», συμπληρώνει το Μέγαρο Μαξίμου. «Όλα τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές…» καταλήγει η ανακοίνωση.

kommata-in

Διαβάστε επίσης:

Οι δανειστές τραβούν… χειρόφρενο στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ