Τους εταίρους και δανειστές, και όχι την αντιπολίτευση, είχε αποδέκτες η τριτολογία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εθνική αντιπροσωπεία αργά την Παρασκευή το βράδυ.
“Είναι μακριά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν ότι μία τιμωρία της Ελλάδας θα πλήξει μόνο την Ελλάδα και η επόμενη ημέρα θα είναι ίδια” προειδοποίησε τους πιστωτές ο πρωθυπουργός, αναφέροντας μάλιστα ευθέως ότι τότε (η τιμωρία) σύντομα θα αφορά την Ιταλία και την Γαλλία.
“Η αντιπολίτευση ουσιαστικά ομόθυμα απέρριψε το κείμενο Γιούνκερ ως βάση συζήτησης για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους” συμπέρανε επίσης ο πρωθυπουργός κλείνοντας την συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις.
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι στο κείμενο υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να αποτελέσουν σημεία σύγκλισης, όπως τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Όπως εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, τις επόμενες μέρες η ελληνική στάση και θέση που είναι συνεπής και ρεαλιστική θα δικαιωθεί. “Δίνουμε μια σκληρή και δύσκολη μάχη για λογαριασμό του ελληνικού λαού και ολόκληρης της Ευρώπης, και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να υπάρξει μια συμφωνία που θα είναι κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη. Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός δεν είναι απομονωμένοι… Δεν μιλώ μόνο για την παράταξη της Αριστεράς, αλλά για την πρωτοφανή διεθνή υποστήριξη που δεχόμαστε, όπως το άρθρο των 18 οικονομολόγων που δημοσιεύτηκε στους Financial Times” σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σήμερα στην Ευρώπη βρίσκονται σε σύγκρουση δύο στρατηγικές. Η μία της Ευρώπης της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας και η δεύτερη στρατηγική που θέλει την Ευρώπη “διχασμένη και πιστεύει στην τιμωρία”. “Αν ισχύει αυτή η λογική, πρέπει να σταματήσουν οι εκλογές σʼ αυτές τις χώρες και στις υπουργικές καρέκλες να κάθονται τεχνοκράτες” σχολίασε.
“Η εξέλιξη σε αυτή τη μάχη δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και είναι μακριά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν ότι μία τιμωρία της Ελλάδας θα πλήξει μόνο την Ελλάδα” σημείωσε.
Όπως επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, η συμφωνία πρέπει να προβλέπει χαμηλά πλεονάσματα, προοπτική αναδιάρθρωσης χρέους, να προστατεύει μισθούς και συντάξεις και να έχει ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα και προοπτική ανάπτυξης.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει νέο μνημόνιο, αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει νέο μνημόνιο (…) δεν θα ψηφίσει συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους» απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης, και ειδικά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η προσδοκία και κρυφός πόθος της αντιπολίτευσης πως η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτο μνημόνιο και θα το φέρει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που αναδείχθηκε ενάντια στη λογική των μνημονίων δεν θα γίνουν πραγματικότητα.
Βασική προϋπόθεση για να αναλάβει η Ελλάδα την προώθηση και εφαρμογή «δύσκολων» μεταρρυθμίσεων αποτελεί μια οριστική, συνολική ευρωπαϊκή λύση, και στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, που θα επιβεβαιώσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ επισήμανε ο πρωθυπουργός στη Βουλή κατά την πρωτολογία του. Εκτίμησε πάντως ότι η Ελλάδα είναι κοντύτερα παρά ποτέ σε συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας κάλεσε «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα», την αντιπολίτευση να πάρει θέση για το αν αποδέχεται την πρόταση των δανειστών ή αν συντάσσεται με την κυβέρνηση εναντίον της τονίζοντας πάντως ότι η «βασική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση».