Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ισχυρίστηκε πως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων κλείνει με αποτέλεσμα θετικό και όχι με… τη συντριβή που θα γνώριζε ο Πανελευσινιακός αν αντιμετώπιζε την Μπαρτσελόνα. Με λίγα λόγια, χάσαμε αλλά με μικρό σκορ!
«Κερδίσαμε αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις. Καταλήγουμε σε συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, όσο η επιβάρυνση, άλλο τόσο και η ελάφρυνση. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη αξιολόγηση!», είπε ο πρωθυπουργός και σε αριθμούς εξέφρασε την πεποίθησή του πως κάμφθηκε μόνο στο 1/42 των πιέσεων που του έθεσαν οι θεσμοί:
«Βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το ΔΝΤ προέβλεπε 0,1%, 42 φορές μικρότερο από το πραγματικό. Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση μας έλεγε να κλείσουμε. Όλοι έχουν καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται. Οι μόνοι που έμεναν να λένε ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της. Tα μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα δεν είναι υπό αίρεση. Θα εφαρμοσθούν. Η διαπραγμάτευση δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα αλλά και το χρέος. Γιατί ήθελαν να πάει η ευθύνη στην Ελλάδα; Ήθελαν να πούμε ότι δεν δεχόμαστε τίποτα και δεν πάμε συμβιβασμό για να πουν ότι φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις».
Στη συνέχεια υπερασπίστηκε τα αντίμετρα όταν κλήθηκε να σχολιάσει πως για έναν συνταξιούχο αυτά δεν λένε τίποτα: «Τα αντίμετρα δεν είναι σωστό να τα υποβαθμίζουμε. Είναι 2% του ΑΕΠ, όσο ακριβώς και η επιβάρυνση και έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτος και έχουν να κάνουν με φορολογικές ελαφρύνσεις, μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, επιδοματικά που έχουν να κάνουν με στήριξη του ανύπαρκτου κοινωνικού κράτους. Επίδομα ενοικίου, επίδομα από το πρώτο παιδί, παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα, μείωση του ΕΝΦΙΑ. Να μιλήσω και στον άνεργο και στον συνταξιούχο. Αντέχει αυτή η χώρα 8ο και 9ο χρόνο επιτροπείας. Πρέπει να βγούμε από τα μνημόνια. Αυτά τα μέτρα έχουν αρχή εφαρμογής 1-1-19, εφόσον βγούμε στις αγορές.
Διαβάστε εδώ το πινγκ – πονγκ ερωτήσεων και απαντήσεων με τον πρυθυπουργό
Έρχεστε μέσα στο Μάιο να ψηφίσετε τα μέτρα πριν το Eurogroup και δεν έχουμε λύση για το χρέος. Πώς θα ψηφίσετε τα μέτρα;
«Έχουμε χρόνο 20 μήνες»
Θα τα ψηφίσετε χωρίς να υπάρχει λύση;
«Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε λύση για το χρέος. Και μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα αν δεν τηρείται η συμφωνία. Το έχω ξανακάνει!»
Για την υπερφορολόγηση τι έχετε να πείτε;
«Και προηγουμένως μας λέγανε όλοι «κόφτης, κόφτης, κόφτης». Τελικά ο κόφτης δεν ενεργοποιήθηκε. Πιάσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα γιατί έπεσαν κόφτες στη ρεμούλα, στη φοροδιαφυγή, στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Γιατί δεν έπιαναν πλεόνασμα; Τον ΕΝΦΙΑ δεν τον φέραμε εμείς».
Γιατί έπρεπε να πάτε σε μεγαλύτερο πλεόνασμα, σκουπίζοντας τη ρευστότητα;
«Σκουπίσαμε τη ρεμούλα, τη φοροδιαφυγή και τις μίζες»
Με πλεόνασμα στο 3.5% ή στο 4.5% ενεργοποιούνται τα αντίμετρα;
«Κάνω το σταυρό μου που πιάσαμε το πλεόνασμα. Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν και να ισχύσουν ταυτόχρονα το 2019 και το 2020, με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε εντός στόχων, με πλεόνασμα στο 3.5%.
Η συζήτηση για την παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη έχει μεγαλύτερο βάθος. Στην Ευρώπη έχουμε εκλογές. Για μας σημασία έχει να μπει τέλος στη μεγάλη περιπέτεια που μπήκαμε το 2010. Όταν θα αλλάζουν τα πράγματα, θα μειώνεται η ανεργία, όταν η χώρα στοιχειωδώς θα στέκεται στα πόδια της. Τα μέτρα που θα ψηφίσουμε είναι το εξιτήριο για να βγούμε από το πρόγραμμα. Οι ξένοι έβλεπαν το πάρτι που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια»
Το πλεόνασμα δεν είναι αποτέλεσμα και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους;
«Αυτό είναι λάθος, γιατί οι ληξιπρόθεσμες συνυπολογίζονται και επιπλέον βαίνουν μειούμενες. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη άνω του 2% το 2017»
«Άκουγα ότι το φετινό Πάσχα ήταν Ιούλιος των capital controls. Βγήκα, κυκλοφόρησα, είδα τη μεγαλύτερη έξοδο, σε δρόμους που άνοιξαν και δεν είναι μονταζιέρα. Έργα που είχαν μείνει κολλημένα επί τέσσερα χρόνια»
Πώς προχωράτε με ζέση στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ άλλα λέγατε;
«Αν ήταν δική μας η επιλογή, είμαστε υπέρ συμπράξεων και όχι ιδιωτικοποιήσεων, θα κάναμε αλλιώς. Παραλάβαμε χώρα χρεοκοπημένη, δεν ήταν δική μας επιλογή. Δώσαμε μάχη διαπραγμάτευσης και παραδεχτήκαμε ότι πέσαμε σε τοίχο και το είπαμε και κάναμε εκλογές. Αλλά δεν πουλήσαμε μπιρ παρά. Επαναδιαπραγματευθήκαμε τη συμφωνία για τον ΟΛΠ. Δεν δίστασα να πω ότι είχα και αυταπάτες. Πέσαμε σε τοίχο. Αλλαξε η εικόνα της χώρας, αλλά ακόμη και αυτή η μάχη δεν δόθηκε αδίκως.
Θα έχουμε υμφωνία για το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές;
«Είναι ρεαλιστικός στόχος μια συνολική συμφωνία στις 22 Μαϊου»
Μετανιώσατε για το “Go back mrs Merkel”;
“Πιστεύω ότι η κ.Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στην σκληρή οικονομική πολιτική που επέβαλε στην Ευρώπη. Τα πλεονάσματα της Γερμανίας είναι τα ελλείμματα του Νότου. Σε προσωπικό επίπεδο, είναι διαφορετικό όταν μιλάς με κάποιον και διαφορετικό από την εικόνα. Είναι ανοιχτόμυαλη, όπως για παράδειγμα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και έχει συναίσθηση της ευθύνης της».
Για τις κατασχέσεις λογαριασμών από την εφορία τι έχετε να πείτε;
«Πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι ανεξάρτητη αρχή. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι πρέπει να γίνεται στοιχειώδης έλεγχος. πρέπει να έχουμε μέτρο και να προστατευθούν όσοι έχουν αδυναμία»
Για τη ΔΕΗ
«Η ΝΔ είχε συμφωνήσει για τη μικρή ΔΕΗ – στην ουσία ήταν η εκποίηση του φιλέτου της ΔΕΗ και την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ- των δικτύων, που είναι ο εθνικός πλούτος. Διασφαλίσαμε ότι το 51% των δικτύων θα είναι στον δημόσιο έλεγχο και αποτρέψαμε την προοπτική πώλησης της μικρής ΔΕΗ. Ως κράτος μέλος της ΕΕ είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τους κανόνες του ανταγωνισμού. Η ΔΕΗ παράγει το 50% του ρεύματος και πουλάει στο 90%. Πρέπει να το πάμε στο 50%. Δεν θα επιλέξουμε νέα λιγνιτικά πεδία, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε το ποσοστό στα υφιστάμενα πεδία. Αναζητούμε τον τρόπο που θα ανταποκριθεί η ΔΕΗ στις δεσμεύσεις που έχουμε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο»
Για τον ΕΝΦΙΑ
«Στα αντίμετρα περιλαμβάνεται και η μείωση του ΕΝΦΙΑ»