“Ώριμη σκέψη” χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του ΠτΔ επισημαίνει πως αυτές πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ χαρακτηρίζει την δυαρχία ως μη εποικοδομητική.
Ο ενάμισης χρόνος διακυβέρνησης της χώρας
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως είχε και την τύχη και την ατυχία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να “περάσω τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας τουλάχιστον μετά την δικτατορία”. Χαρακτήρισε συμπυκνωμένες στιγμές που έχει περάσει κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, λέγοντας πως παρόμοιες στιγμές δεν τις έχει περάσει άλλος πρωθυπουργός στη νεώτερη ελληνική ιστορία.
Στην ερώτηση εάν έχει αλλάξει σαν άνθρωπος τον ενάμιση αυτό χρόνο, δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει ως προς τις αξίες του και τους στόχους του, αλλά πλέον “ψάχνω λύσεις στα προβλήματα. Σίγουρα έχω επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα. Σήμερα αριστερό και προοδευτικό είναι ότι μπορεί να δώσει προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας”.
Στην κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν προετοιμασμένος για τη διακυβέρνηση της χώρας, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Παραδέχθηκε ωστόσο πως υπολόγιζαν με ρομαντισμό πως οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή μιας κυνικής πολιτικής που τελικά προκάλεσε ζημιά στην ίδια την Ευρώπη. Όπως είπε, οι προοδευτικές φωνές από την Ευρώπη δεν ήταν τόσο ισχυρές, χαρακτηρίζοντάς την υπνοβάτη που βαδίζει προς τον γκρεμό και πως αυτή η αφύπνιση γίνεται πλέον από την άκρα δεξιά.
Το plan Χ
Ο πρωθυπουργός, παραδέχθηκε πως είχε ζητήσει σαφώς από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη να του εξηγήσει τι θα συνέβαινε εάν η χώρα βρισκόταν εκτός ευρωζώνης. Όπως σημείωσε με νόημα αυτά που διάβασε στη συγκεκριμένη μελέτη ήταν ένας από τους λόγους που συνέτειαν στο να κάνει τα πάντα για να μην βρεθεί η χώρα εκτός ευρώ.
Όπως έκανε γνωστό, τότε η κυβέρνηση είχε προσεγγίσει τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες όπως είπε, δεν μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις τεράστιες δανειακές ανάγκες της χώρας, αλλά ήθελαν να επενδύσουν. Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως η κυβέρνηση τότε δεν έψαχνε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Ο πρωθυπουργός πάντως αρνήθηκε πως υπήρξε η οποιαδήποτε συζήτηση για εμπλοκή του στρατού σε περίπτωση ενός plan B και σημείωσε πως υπήρξε μόνο μία συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.
Πάντως, ο κ. Τσίπρας για άλλη μία φορά ξεκαθάρισε πως ουδέποτε διαπραγματεύτηκε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, επισημαίνοντας πως η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού θα είναι και επώδυνη.
Το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015
Σε αντίθεση με τη συμφωνία που ετέθη στο δημοψήφισμα που ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση, οδηγώντας στην ανάγκη νέου δανεισμού, είπε, με το δημοψήφισμα επετεύχθη μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια, επιτεύχθηκαν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διατηρήθηκαν οι κύριες συντάξεις, αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία.