Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τσίπρας: Εφικτή μια συνολική συμφωνία τον Απρίλιο

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές μέχρι τις 20 Μαρτίου, και συνολικής συμφωνίας, που θα συμπεριλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μέχρι τον Απρίλη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

«Είναι εφικτό να έχουμε μια τεχνική συμφωνία μέχρι τις 20 του Μάρτη και τον Απρίλη τη συνολική συμφωνία που θα αφορά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι «είμαστε κοντά και χρονικά και πολιτικά σε συνολική συμφωνία» αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση.

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι «υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου», επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημέρων και ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μια συνολική λύση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα κατά των πολιτικών λιτότητας, σημειώνοντας ότι «τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο εφαρμογής του προγράμματος, έχει ανάγκη όχι από συνέχιση της λιτότητας, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών της δυνατότητων», διευκρινίζοντας ότι αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους, αλλά και για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Τι ανέφερε για την επικοινωνία με την Λαγκάρντ

Κληθείς να σχολιάσει το αν ζήτησε από την επικεφαλής του ΔΝΤ να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «με την Λαγκάρντ είναι γνωστό ότι έχω διαρκή επικοινωνία, δεν συμφωνούμε πάντα αλλά είναι έντιμη επικοινωνία, είναι αλήθεια ότι ζήτησα να ξεκαθαρίσει το Ταμείο τη στάση του να μην σπαταλάει τον χρόνο». 

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι ζήτησε τη δέσμευση του Ταμείου, ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται, είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. «Ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ ότι δεν θα είναι είναι αλά καρτ, μόνο με τα μέτρα, αλλά στο ζήτημα του χρέους, η γνωστή τακτική να ‘’πετάμε την μπάλα μπροστά’’. Να φτάσουμε σε μία λύση στο πρόβλημα» είπε.

Ακόμη, παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφήνοντας αιχμές ότι «ξέρουμε πού οφείλεται αυτό», ωστόσο, υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε κοντά και χρονικά και πολιτικά σε μία συνολική συμφωνία».

Ερωτηθείς, επίσης, για τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και αν υπάρχει απόσταση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για «επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης» για να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. «Οι απόκριες τελείωσαν και οι στρακαστρούκες τελείωσαν».

Μήνυμα στην Τουρκία: Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο & τις σχέσεις καλής γειτονίας – Τι συζητήθηκε για το προσφυγικό

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής έθεσε επί τάπητος την «κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας ειρήνης και ασφάλειας για την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και πως θα συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας  τους γείτονές της», αλλά διεμήνυσε ότι «θα παραμείνει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δίκαιου και κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

«Το μήνυμα για την Τουρκία πρέπει να είναι αυτό, ο σεβασμός του διεθνούς δίκαιου στο Αιγαίο και των σχέσεων καλής γειτονίας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός έθεσε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών και τόνισε ότι πρέπει να παραμείνει η εγρήγορση για την αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών.

Παράλληλα, είπε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές να διαχειριστούν τα αιτήματα ασύλου. «Μίλησα για το μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά μας. Επεσήμανα την ανάγκη να υπάρξει αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου ώστε τα βάρη να μην τα επωμίζονται τα κράτη υποδοχής», συνέχισε.

 «Ναι σε Ευρώπη πολλών επιλογών, όχι πολλών ταχυτήτων»

Αναφερόμενος στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση χωρίς στερεότυπα και να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους. «Τόνισα την ανάγκη να μη μιλάμε για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, αλλά για την Ευρώπη των πολλών επιλογών», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη «να ξεκαθαρίσουμε προς τις χώρες εκείνες που αισθάνονται την απειλή ότι θα βρεθούν σε μια δεύτερη ή τρίτη ταχύτητα ότι δεν μιλάμε για αποκλεισμούς».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους που προέρχονται από την αδυναμία της να είναι αποτελεσματική στη διαχείριση των κρίσεων που αντιμετωπίζει.

«Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε, όσοι επιθυμούμε να προχωρήσουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας, να μένουμε στάσιμοι, επειδή κάποιοι επιλέγουν τη συμμετοχή στα καλά αλλά εκεί που υπάρχει υποχρέωση να δώσεις να αρνείσαι να δώσεις», πρόσθεσε, «φωτογραφίζοντας» όσες χώρες αρνούνται να μοιραστούν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ