Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Τσίπρας για δημοψήφισμα: Στη Βρετανία φέρθηκαν ευγενικά, σ’ εμάς όχι

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός έναντι της Ε.Ε «καταγγέλλοντας» δυο μέτρα και δυο σταθμά στην αντιμετώπιση των δημοψηφισμάτων σε Ελλάδα και Βρετανία.

Ωστόσο ο Φρανσουά Ολάντ στη δική του παρέμβαση παρούσης της Φώφης Γεννηματά υπενθύμισε με νόημα τις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές «μαζί με το ΠΑΣΟΚ» να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ.

« Η Μ. Βρετανία αντιμετωπίζεται φέτος με εξαιρετική ευγένεια, ενώ πέρυσι όταν η Ελλάδα έκανε δημοψήφισμα υπέστη μία πολύ χειρότερη αντιμετώπιση από την Ε.Ε» ανέφερε κατά την παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι θα πρέπει να σταματήσουν τα δυο μέτρα και δυο σταθμά εντός της Ε.Ε.

Τόνισε επίσης την ανάγκη «να διαμορφωθεί ένας προοδευτικός πόλος που θα διεκδικήσει την επανίδρυση της κοινωνικής Ευρώπης» τόνισε « δεν είμαστε φιλοξενούμενοι των συντηρητικών στην Ευρώπη».

Δήλωσε ακόμη πως δεν είναι μόνο η Μεγάλη Βρετανία το πρόβλημα στην Ε.Ε., αλλά μία σειρά από προβλήματα, όπως η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού, οι εκλογές στην Αυστρία, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Γαλλία.

«Δεν πιστεύω στην τιμωρία αυτών που φεύγουν αλλά δεν πιστεύω επίσης και ότι πρέπει να τιμωρούνται και αυτοί που αποφασίζουν να μείνουν» φαίνεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους ηγέτες της ΕΕ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την κατανόησή του για τη θέση στην οποία βρίσκεται ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας ωστόσο ότι φαίνεται πως η Βρετανία δεν είχε την παραμικρή προετοιμασία σε περίπτωση που κέρδιζε το Brexit.

Αναφορικά με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει με τους Βρετανούς και ποιος θα την αναλάβει είπε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμπλακεί στην διαδικασία η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο και να μην είναι διακρατική η διαδικασία που θα καταλήξει σε διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ