Σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, για τη διαφθορά απαντάει ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της λεγόμενης «ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή.
Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς απαιτείται και ένα ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Υποστήριξε ότι η γιγάντωση του φαινομένου είναι εγγενές χαρακτηριστικό ενός πολιτικού και οικονομικού δικτύου εξουσίας που οικοδομήθηκε στη χώρα, ιδίως στην περίοδο της μεταπολίτευσης, και ότι δεν είναι περιθωριακό φαινόμενο και συνδέεται με τους όρους ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα.
Από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι «αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος, αφού τα συμφέροντα αντιστέκονται και εξαπολύουν καθημερινά επίθεση που είναι και ένας δείκτης ότι κάνουμε την δουλειά μας. Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει σημειωθεί πρόοδος με τις λίστες των φοροφυγάδων. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε τις έκρυβαν είτε αρνούνταν να τις παραλάβουν. Θα γίνει ενοποίηση των λιστών των μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα και θα ελεγχθούν πάνω από 1.000.000 ΑΦΜ.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια, δημοσιεύει μια κατάταξη η οποία αφορά την υποκειμενική αντίληψη για τη διαφθορά και όχι την πραγματικότητά της.
Στον χώρο της Υγείας στήθηκε πάρτι διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. «Επί των ημερών μας, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, εκεί όπου αρνήθηκαν να το οδηγήσουν αυτοί που σήμερα κόπτονται για τη Δημόσια Υγεία. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν άντρο μαύρου χρήματος. Το πάρτι τελείωσε, οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», είπε.
Την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της Νέας δημοκρατίας προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού σε παλαιότερους υπουργούς Υγείας σχετικά με το σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ. Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού ο Αδωνις Γεωργιάδης άρχισε να μιλάει με έντονο ύφος ζητώντας τον λόγο επι προσωπικού αφού είχε διατελέσει υπουργός Υγείας τη συγκεκριμένη περίοδο που αναφερόταν ο Αλέξης Τσίπρας. Επικράτησε ολιγόλεπτη ένταση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση να έρχεται σε αντιπαράθεση μαζί του και να αποκλείει το ενδεχόμενο να πάρει τον λόγο καθώς όπως είπε ” δεν προβλέπεται η ομιλία άλλων βουλευτών στην εν λόγω διαδικασία.” Ο κ. Γεωργιάδης τότε αφού ξέσπασαν αντιδράσεις και από τους υπόλοιπους βουλευτές, που του φώναζαν να καθίσει κάτω απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας του χαρακτηριστικά ” Μην μιλάτε έτσι κ. Τσίπρα”.
Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης άρχισε να φωνάζει ζητώντας τον λόγο επι προσωπικού αφού είχε διατελέσει υπουργός Υγείας και ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στους υπουργούς Υγείας περασμένων ετών. Επικράτησε ένταση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση να έρχεται σε αντιπαράθεση μαζί του
Για το σκάνδαλο Novartis, ο πρωθυπουργός είπε ότι αφορά αδιαφανή τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, βασισμένο σε συγκεκριμένη. Πρόσθεσε ότι «παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα», στοιχεία για τα δελτία τιμών φαρμάκων των ετών 2012, 2013, 2014, μεταξύ των οποίων και της Novartis.