Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Τσίπρας για προσφυγικό: Δεν ήμασταν έτοιμοι, υπερβαίνει τις δυνάμεις μας

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ετέθη θέμα βέτο από την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής λόγω της προσφυγικής κρίσης. Αποκάλυψε επίσης ότι επικοινώνησε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να του εκφράζει τη συμπαράσταση των Βρυξελλών.

Παρομοίως και η Ανγκέλα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει μόνη της την Ελλάδα, ενώ ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε χθες ότι η καγκελάριος είναι σε επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό και ότι η Ελλάδα θα έχει οικονομική βοήθεια για το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στην Σύνοδο Κορυφής να της Δευτέρας να βάλει βέτο -όπως απείλησε και στην προηγούμενη- ενώ περιέγραψε τον στόχο του λέγοντας ότι δεν συζητιέται η έξοδος από την Σένγκεν.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του προσφυγικού σε τουρισμό και οικονομία, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σχετική μείωση στις προκρατήσεις, κυρίως στην Κω και τη Σάμο, η οποία όπως είπε, θα αντιμετωπιστεί με ειδική υποστηρικτική καμπάνια για τα νησιά.
Υποστήριξε όμως ότι δεν υπάρχει μείωση στις προκρατήσεις, στη Λέρο, τη Χίο και τη Λέσβο. «Δεν βοηθάει η κινδυνολογία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε ότι δεν είναι καταστροφή για τον τουρισμό «ότι έχουμε πρόβλημα σε δύο νησιά».

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει την πολιτική του και αρνήθηκε την κριτική που του ασκείται.

«Ζούμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Έχουμε ένα ζήτημα που υπερβαίνει μια χώρα και μια κυβέρνηση και την εγγενή αδυναμία της Ε.Ε να μοιράσει το βάρος…Λόγω της γεωγραφικής της θέσης ήταν αναπόφευκτο η Ελλάδα να έχει τόσες αυξημένες ροές. Είχα πει ότι δεν είναι δυνατόν να φυλάξεις θαλάσσια σύνορα γιατί δεν μπορείς να βάλεις μπάρες στη θάλασσα», ανέφερε στη χθεσινή του συνέντευξη αναφερόμενος στα αίτια της κρίσης και πρόσθεσε: «Είχαμε τη διορατικότητα να ιδρύσουμε υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής ένα χρόνο πριν. Και ζητούσα από τον Μάρτιο του ’15 συνεννόηση με την Τουρκία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Ο κ. Τσίπρας κάλυψε την πρώην υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω να μην υιοθετείτε το επιχείρημα ότι αυξήθηκαν οι ροές λόγω των δηλώσεων της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Η κριτική που ασκείται στη Mέρκελ ότι η καγκελάριος είναι υπεύθυνη για τις ροές είναι και άδικη και άτοπη. Ας αναλογιστούμε την αιτία που δημιουργούν αυτές τις ροές. Δεν είναι οι δηλώσεις της Mέρκελ και είναι αστείο να λέγεται ότι οφείλονται στην Τασία Χριστοδουλοπούλου».

Ερωτηθείς για την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή και για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε όπλο έχει σημασία με ποιο τρόπο και πότε θα το χρησιμοποιήσεις.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν στις υψηλές συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων άφησε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το πλαφόν στις υψηλές συντάξεις δεν έχει οικονομικό αποτέλεσμα. «Δεν το αποκλείουμε, αλλά είναι πολύ λίγες», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη να προστατευθούν οι συντάξεις, διότι συντηρούν ανέργους.

Αναφορικά με τα σενάρια περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί τον Βασίλη Λεβέντη να προτείνει κάτι ανάλογο, αλλά δεν κατανοεί την στάση της Φώφης Γεννηματά, η οποία ηγείται του μόνου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που «πηγαίνει αγκαζέ με την Δεξιά».

Τέλος ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να επιτεθεί κατά του εκδότη του «Βήματος» κ. Στ. Ψυχάρη, ενώ σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. «Ας λέει ό,τι θέλει και ό,τι έχει ας τα βγάλει. Να τα πάει στους εισαγγελείς, που τους βλέπει και συχνά», είπε ο κ. Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ