Στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας, με αφορμή την «αμφισβήτηση θεμελιωδών διεθνών συνθηκών» εκ μέρους της Τουρκίας, στάθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την τριμερή σύνοδο με τους ηγέτες της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, ενώ επεσήμανε ότι η απάντηση σε τέτοιου είδους ενέργειες πρέπει «να είναι σαφής, κοινή και αταλάντευτη» τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από τις γειτονικές χώρες «που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Ο σεβασμός του διεθνούς δίκαιου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση σταθερότητας στην περιοχή και μόνη δυνατή βάση για τις σχέσεις φιλίας των χωρών», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι απαραίτητη για την ειρήνη και τη σταθερότητα είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει την διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ούτε εγγυήσεις.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μεσόγειο την τριμερή συνεργασία με την Κύπρο και την Αίγυπτο, επισημαίνοντας ότι η Μεσόγειος παραμένει η θάλασσα που είναι επίκεντρο διεθνών κρίσεων στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας και της μετανάστευσης.
«Για αυτό, οι χώρες της περιοχής οφείλουμε να συνεργαστούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στα όσα τους απασχόλησαν στη συνάντησή του με τους ηγέτες της Κύπρου και της Αιγύπτου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι συζητήθηκαν η μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κύπρου προς την Ευρώπη, η οριοθέτηση των ΑΟΖ, η συνεργασία στον τομέα των ΑΠΕ, η «ραγδαία αναπτυσσόμενη» διαλιμενική συνεργασία, και η συνεργασία στον τουρισμό και σε τομείς δικτύων και μεταφορών.
Πηγή φωτογραφίας: naftemporiki.gr