Ότι η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα θεσμική αναδιοργάνωση της ήδη ελαστικής αγοράς εργασίας, και όχι την πλήρη ισοπέδωσή της, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στο ίδιο θέμα, τόνισε ότι τα κοινωνικά δικαιώματα καμιά φορά υπονομεύονται και από τους ίδιους τους εγγυητές τους. «Οι πολιτικές απορρύθμισης μέσω των μνημονίων ωθούν τα κράτη μέλη ακόμα και σε παραβίαση των κοινωνικών υποχρεώσεών τους», ανέφερε σχετικά.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι «η δημοκρατία κινδυνεύει όταν δεν είναι εγγυημένα τα κοινωνικά δικαιώματα», και ζήτησε ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης να μετατραπεί από κείμενο συστάσεων σε κείμενο δράσεων.
Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε για ακόμη μία φορά κατά της λιτότητας, λέγοντας ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας και άλλων κρατών με υψηλά χρέη έγινε ακόμη μεγαλύτερη στη διάρκεια της κρίσης λόγω των υφεσιακών πολιτικών. «Η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης με επίκεντρο τη γενικευμένη λιτότητα έχει πλέον αποδειχθεί», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η κρίση δεν είναι πίσω μας, είναι εδώ και συνεχίζεται».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αποτέλεσμα της αποτυχίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ήταν η διάχυση του ευρωσκεπτικισμού στον ευρωπαϊκό νότο, και η ενίσχυση της τάσης φυγής στον βορρά. «Μετέφερε την ακροδεξιά στο πολιτικό προσκήνιο. Σε ορισμένες χώρες συνιστά ορατή απειλή για τη διεκδίκηση της εξουσίας» σημείωσε.
«Η ΕΕ, που έχει ανοιχτά τα σύνορά της στη λιτότητα αλλά κλειστά στους πρόσφυγες, αυτή η Ευρώπη που μόνη της απομειώνει τη συνοχή της, είναι μία Ευρώπη σε βαθιά κρίση και δεν μπορεί να πείσει τους λαούς της ότι έχουν συμφέρον να τη στηρίξουν» προειδοποίησε.
Η λύση είπε δεν είναι «ούτε νεοφιλελεύθερη ούτε εθνοκεντρική», σημείωσε και επανέλαβε τη θέση του για επιστροφή στις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ, ώστε να δυναμώνει στην πράξη η κοινή πορεία. «Πρέπει να συμφωνήσουμε σε σταθερά βήματα κοινωνικής σύγκλισης, νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα προτείνει στην Κομισιόν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ηλικίας κάτω των 10 ετών, που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα πριν τις 19 Μαρτίου, να έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία μετεγκατάστασης.