Ομιλία με θέμα «Η ελληνική επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός» εκφώνησε νωρίτερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παρών ήταν ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καθώς και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Παιδείας, Αρ. Μπαλτάς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης, κ.ά., όπως και πλήθος πανεπιστημιακών. Στην ομιλία παρίστατο και ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμένος.
Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που πρωθυπουργός εκφωνεί ομιλία στην καθιερωμένη εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο «βασικό κόμβο» στην προσπάθεια για την αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας, την αξιοπρέπεια και την πολιτιστική άνθηση.
«Το 1821 είναι η πιο ευρωπαϊκή στιγμή του νεότερου ελληνισμού», συνέχισε ο πρωθυπουργός, μπαίνοντας στο βασικό θέμα της ομιλίας του, και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να θυμόμαστε ότι το 1821 είναι το έτος διακήρυξης ανεξαρτησίας μια σειράς από χώρες της Λατινικής Αμερικής, είναι η εποχή που απέναντι στα απολυταρχικά καθεστώτα συγκροτείται ριζοσπαστικό ρεύμα.
Η Ελληνική Επανάσταση, είπε ο πρωθυπουργός, «είναι γνήσιο πνευματικό τέκνο του διαφωτισμού, ενσωμάτωσε τις ιδέες και τις αξίες που διακινήθηκαν από τη Φιλική Εταιρία, αποτελεί την ένοπλη προσπάθεια να ανατραπεί το παλιό καθεστώς και επιδιώκει την εγκαθίδρυση μιας νέας τάξης στο όνομα της ανεξαρτησίας των εθνών». «Οι απλοί άνθρωποι του λαού μετασχηματίστηκαν σε επαναστάτες, γκρέμισαν τον παλιό κόσμο», πρόσθεσε, τονίζοντας πως οι επαναστάσεις είναι αυτές που δημιουργούν τους λαούς.
Μιλώντας για το σήμερα ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι της Ευρώπης καθώς και ότι Ελλάδα και η Ευρώπη «βρίσκονταν πάντα σε αλληλεπίδραση». «Η επίδραση της Ελλάδας αρκετές φορές είναι δυσανάλογη με το δημογραφικό βάρος της», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε και ότι η Ευρώπη ποτέ δεν ήταν ένα ενιαίο υποκείμενο, λέγοντας πως «Υπάρχει η Ευρώπη του διαφωτισμού και του φασισμού, της δημοκρατίας αλλά και του ρατσισμού και της ξενοφοβίας».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα σημερινά προβλήματα και οι λύσεις τους είναι ταυτόχρονα και ελληνικά και ευρωπαϊκά, σημειώνοντας ακόμη πως οι μάχες που δίνει σήμερα η κυβέρνηση για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανάσχεση λιτότητας, «είναι μάχες ευρωπαϊκές».
Τέλος, τόνισε πως όταν οι λαοί παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση της ζωής τους, αν έχουν το δίκιο με το μέρους τους, «μπορούν να τα καταφέρουν όσο ισχυρούς αντιπάλους κι αν έχουν απέναντί τους».