Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Τσίπρας: Οχι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι

Ισχυρή λαϊκή εντολή σημαίνει αυτοδυναμία, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε (ALPHA), ενώ τόνισε ότι «δεν πρόκειται εγώ να είμαι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι», απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, ιδιαίτερα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι τον στεναχωρεί «η προσπάθεια να μετατραπεί ως μεγαλύτερος εχθρός ο εσωτερικός εχθρός, o εμφύλιος». Μάλιστα, άφησε σαφείς αιχμές κατά της ομάδας Λαφαζάνη για καιροσκοπισμό, επισημαίνοντας ότι «όταν φέραμε τη συμφωνία στη Βουλή και την ψηφίσαμε, δεν αποχώρησε κανένας, έλεγαν ότι έτσι είμαστε εμείς στην Αριστερά και ότι θα παραμείνουν ακόμα και υπουργοί. Εφυγαν μόλις προκηρύχθηκαν οι εκλογές». Αναφορικά με τα υπόλοιπα εσωκομματικά μέτωπα, δεν θέλησε να επεκταθεί σε σχέση με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την οποία περιορίσθηκε να αναφέρει ότι «όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές και τη συμπεριφορά μας». Για τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος όπως όλα δείχνουν έχει απομακρυνθεί οριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ (ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε [ΣΚΑΪ] ότι δεν πρόκειται να είναι στις λίστες του κόμματος ο τέως υπουργός Οικονομικών), τόνισε ότι ενώ αρχικά έδωσε δυναμική στη διαπραγμάτευση, από ένα σημείο και μετά «έχασε την αξιοπιστία του έναντι των συνομιλητών του». Αντίθετα, έπλεξε το εγκώμιο του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, για τον οποίο ξεκαθάρισε ότι θα είναι υποψήφιος και είπε ότι «αν δεν ήταν αυτός, δεν θα υπήρχε συμφωνία» και έκανε την αυτοκριτική του «γιατί από τις αρχικές μου επιλογές αδικήθηκε».

«…Θα γύριζα σαν ήρωας»

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε με δραματικούς τόνους την εναλλακτική της συμφωνίας που έφερε, καθώς, όπως επισήμανε, «αν είχα σηκωθεί να φύγω, όπως έλεγε η καρδιά μου, θα γύριζα πίσω σαν ήρωας για λίγες ώρες, αλλά την επόμενη ημέρα θα είχα να αντιμετωπίσω κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις, κατάρρευση των τραπεζών, ενδεχομένως εμφύλια σύγκρουση». Αποκάλυψε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν υπέρ της ρήξης ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος επέμενε ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να πάρουν πίσω την απόφαση για εκδίωξη της Ελλάδας οι εταίροι. «Δεν ήθελα να ρισκάρω τη χώρα στα ζάρια», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των χειρισμών του, της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, αλλά και της επιλογής για δημοψήφισμα, για το αποτέλεσμα του οποίου είπε ότι «ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, δεν ήθελε επιτροπεία, εξευτελισμό, υποταγή, αδιέξοδο. Πιστεύω ότι το δημοψήφισμα κερδήθηκε επειδή δεσμεύθηκε ότι θα πάω σε συμφωνία και δεν θα φύγει η χώρα από το ευρώ και είπα ότι αυτό που ζητάω είναι διαπραγματευτική δύναμη». Μάλιστα, τόνισε ότι η επιλογή της ρήξης και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δεν ήταν επιλογή ούτε προγραμματική ούτε στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας θέλησε, παραθέτοντας αριθμούς, να παρουσιάσει το νέο μνημόνιο ως λιγότερο δυσβάσταχτο από τα δύο προηγούμενα, τονίζοντας ότι εάν κερδίσει το κόμμα του τις εκλογές, «θα το εφαρμόσουμε, ψάχνοντας ταυτόχρονα αντισταθμιστικά μέτρα για να απαλύνουμε πληγές», ενώ μίλησε για ένα πρόγραμμα το οποίο είναι «σκληρό όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά όχι όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή». Είπε, δε, ότι οι αξιολογήσεις για το νέο μνημόνιο θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και κατόπιν «θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για ανταγωνιστική οικονομία και ανάπτυξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ