Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο, μιλάει αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας.
Στην αρχή της ομιλίας του είπε: «Είναι τιμή να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης σε μια κρίσιμη στιγμή για Ελλάδα και Ευρωζώνη. Λίγες μέρες μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού είμαστε εδώ».
Μίλησε για «πρωτοφανή πίεση με τις τράπεζες κλειστές, τα ΜΜΕ να τρομοκρατούν με την επιλογή στο όχι είναι επιλογή ρήξης στην Ευρώπη. Αποτελεί επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας» Στη σημείο που μίλησε για τα ΜΜΕ αποδοκιμάστηκε έντονα από ευρωβουλευτές, ενώ κάποιοι χειροκρότησαν. Ο πρωθυπουργός είπε «Πάταξον μέν ἄκουσον δέ».
«Εγώ και η κυβέρνησή μου αναλάβαμε πριν από πέντε μήνες όμως τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται σε εφαρμογή εδώ και πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες. Η βασική ευθύνη όμως για τα αδιέξοδα της Ελλάδας δεν αφορά τους πέντε μήνες αλλά τα πέντε χρόνια που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση». Χαρακτήρισε δε πρωτοφανή την προσπάθεια αντοχής από τον ελληνικό λαό τα τελευταία πέντε χρόνια. «Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Το πείραμα δεν πέτυχε. Φτώχεια και ανεργία ανέβηκαν στα ύψη, το δημόσιο χρέος διευρύνθηκε. Η πλειοψηφία του λαού θέλει να αποδεσμευτεί από όλα αυτά. Διεκδικούμε συμφωνία με τους εταίρους μας που θα δίνει εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως που θα μεταφέρει βάρη σε όσους μπορούν να τα σηκώσουν».
«Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, το αίτημα για την επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Περιλαμβάνει και το αίτημα για άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για το δημόσιο χρέος. Μεταξύ μας δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ESM, τις επόμενες δύο μέρες θα κάνουμε απόλυτα συγκεκριμένες τις προτάσεις μας. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν ποτέ στον λαό. Δόθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό, από τον Αύγουστο του 2014 έχει η Ελλάδα να λάβει εκταμίευση δόσης. Δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για τα δεινά της πατρίδας μου φταίνε οι κακοί ξένοι. Η πατρίδα μου έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου».
Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου: Απογοήτευση για τη μη υποβολή γραπτών προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση Το Grexit δεν θα τεθεί το στις προτεραιότητες της προεδρίας του Λουξεμβούργου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ κατά την παρουσίαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των προτεραιοτήτων της χώρας του που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευσή του για την μη υποβολή γραπτών προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση χθες στις Βρυξέλλες δηλώνοντας συγκεκριμένα: «Ο ελληνικός λαός τοποθετήθηκε την Κυριακή. Καταγράψαμε τις θέσεις του και πρέπει να τις σεβαστούμε. Ωστόσο πρέπει να εκφράσω την απογοήτευση των περισσότερων ηγετών της Ευρώπης χθες στο Συμβούλιο, που δεν υποβλήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος για το λόγο αυτό, δεσμεύθηκε να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις αύριο. Οι προτάσεις αυτές που δεν είναι μονομερείς θα πρέπει να γίνουν δεκτές από 18 άλλα μέλη του Eurogroup. Ελπίζω ότι θα βρούμε μια λύση προς το συμφέρον όλων. Σε κάθε περίπτωση η προεδρία δεν θα θέσει ως προτεραιότητα το Grexit και ελπίζω ότι θα βρεθεί μια λύση προς όφελος όλων, δεδομένων των συνθηκών διαβίωσης των περισσότερων Ελλήνων».