Ο πρωθυπουργός αύριο Πέμπτη αρχίζει τις επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, αφού βρήκε την κοινή συνισταμένη με τον Πάνο Καμμένο για τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση.
Θέτει ένα στοίχημα το οποίο αναφέρει ότι πρέπει να συγκεντρώσει τις 200 απαιτούμενες ψήφους ώστε να ισχύσει το νέο εκλογικό σύστημα από τις επόμενες κιόλας εκλογές.
Πρώτον: Πρέπει να διασφαλίσει την επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, άνευ αποτελέσματος.
Δεύτερον: Θα πρέπει να ικανοποιήσει αντικρουόμενες απόψεις και επιδιώξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να συνθέσει σε μια γραμμή την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τρίτον: Πρέπει να ικανοποιήσει μια θεσμική νίκη στην Αριστερά, ιδίως μετά τη στροφή 180 μοιρών από τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Δεδομένα που πολύ δύσκολα θα επιτευχθούν.
«Ο Τσίπρας θέλει να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επερχόμενες εκλογές. Θα επιδιώξει ειλικρινά να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους», λέει συνομιλητής του πρωθυπουργού, διευκρινίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν προσμετρά τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.
Οπωσδήποτε θέλει τη στήριξη και της Νέας Δημοκρατίας, αν δεν αναγκαστεί να στηρίξει μια αλλαγή του εκλογικού νόμου στις ψήφους της Χρυσής Αυγής.
Σε περίπτωση αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμη και αν κατορθώσει να συσπειρώσει τους 153 βουλευτές, που αθροίζουν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τους 16 της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τους 10 του Ποταμιού, τους 9 της Ένωσης Κεντρώων και τους 4 ανεξάρτητους βουλευτές, θα έχει σύνολο 192 ψήφους.
Αυτό σημαίνει ότι υπολείπονται 8 μέχρι τον «μαγικό αριθμό» των 200. Έτσι θα χρειαστεί την στήριξη της ΝΔ
(που δεν θέλει μείωση του μπόνους), είτε από το ΚΚΕ (που αρνείται κάθε άλλη προοπτική πλην της απλής αναλογικής). Φυσικά, για ευνόητους λόγους, θα ήθελε να αποφύγει να δεχθεί τις 18 ψήφους της Χρυσής Αυγής.
Αν αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει καθαρή απλή αναλογική, θα διασφάλισει 193-197 ψήφους το πολύ, αφού θα συγκέντρωνε 153 ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 15 από ΚΚΕ, 9 από Ενωση Κεντρώων και υποτίθεται τις 16 της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συν τους 4 ανεξάρτητους.
Διαβάστε επίσης: