Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Τσιρώνης: Από τη δική μας κυβέρνηση το νερό δεν θα πουληθεί

«Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το νερό ως δημόσιο αγαθό και προχώρησε στις νομοτεχνικές ενέργειες που θα το διασφαλίζουν», «μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως από τη δική μας κυβέρνηση το νερό δεν θα πουληθεί» τονίζει σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Υπογραμμίζει πως «δεν υπήρξε καμία κυβερνητική κρίση, οφείλαμε να βρούμε το νομικό πλαίσιο για να σταματήσει η πώληση που είχε υπογραφεί ήδη από την κυβέρνηση Σαμαρά, με την παραχώρηση της ΕΥΔΑΠ, στο ΤΑΙΠΕΔ», και υπενθύμισε ότι «ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή, τάχθηκε υπέρ της πώλησης του νερού»

Ερωτηθείς για την επικείμενη διαπραγμάτευση που εμπεριέχει το «αγκάθι» των εργασιακών, είπε: «Η κάθε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς είναι μια μάχη, αφού σε πολλά πράγματα δεν συγκλίνουμε, ωστόσο πιστεύω ότι με τη σθεναρή θέση της κυβέρνησης μας θα πετύχουμε», υπογράμμισε.

Για την πορεία της οικονομίας και την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, είπε: «Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση εσόδων πάνω από τους στόχους και αυτό δεν οφείλετε μόνο στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στις προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής» ενώ συμπλήρωσε πως η σταθεροποίηση της οικονομίας σε συνδυασμό με την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας -που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση- θα δώσει τις απαραίτητες ανάσες για να ενισχυθεί συνολικά η ελληνική κοινωνία.

Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κατ’ αρχήν που δεχθήκατε να μιλήσετε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με αφορμή τη χθεσινή σας δήλωση σε εμάς ότι όσο είστε κυβέρνηση δεν θα πωληθεί το νερό. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν πραγματικά χθες αποφύγαμε μια κυβερνητική κρίση ή απλώς χρειάζονταν κάποιες διευκρινήσεις για το τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση, γιατί νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά και οι ΑΝΕΛ, είμαστε σύσσωμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Δεν έχει ποτέ συζητηθεί αυτό το θέμα ώστε να μιλάμε για κρίση και για διάσταση απόψεων. Εκείνο που συζητάμε είναι ακριβώς το πώς θα κατοχυρωθεί και νομοθετικά, όσο μπορεί να κατοχυρωθεί νομοθετικά…, γιατί ξέρετε ότι μια επόμενη κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τον νόμο ότι δεν θέλει. Και μάλιστα χθες ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ξεκάθαρα ότι θέλουν να ιδιωτικοποιηθούν αυτές οι εταιρίες. Από κει και πέρα,λοιπόν, μάλλον εκείνο το οποίο μας κατοχυρώνει θα είναι αυτό που επιθυμεί ο πρωθυπουργός -και το ανήγγειλε δημόσια, η συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της ύδρευσης.

Κύριε Τσιρώνη για ποιο λόγο ακριβώς χρειαζόταν αυτή η συνταγματική κατοχύρωση, υπήρχε στο μνημόνιο δέσμευση ότι πρέπει να περάσουν στο Υπερταμείο και αυτές οι «υπηρεσίες»- για μας αγαθά κατά κύριο λόγο;

Να ξεκαθαρίσουμε ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση αυτές οι εταιρίες είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, άρα ήταν προς πώληση. Άρα με το που το ΤΑΙΠΕΔ εντάσσεται ως ένα από τα τέσσερα υποταμεία του Υπερταμείου αυτομάτως εξακολουθούν αυτές οι εταιρίες να απειλούνται με εκποίηση. Το να τις αφαιρέσουμε λοιπόν από το ΤΑΙΠΕΔ και να τις μεταφέρουμε στον άλλο λογαριασμό του ταμείου των κοινωνικών επιχειρήσεων εκεί ήδη ο κίνδυνος μειώνεται δραστικά. Δεν είναι θέμα, λοιπόν, ότι υπήρξε κάποια πίεση τώρα. Η πίεση υπήρξε ήδη από την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ και όταν μεταφέρθηκαν οι εταιρίες εκεί.

Έτσι όπως τα περιγράφετε καταλαβαίνω ότι αυτή ήταν μια συζήτηση που θα κάνατε με τον πρωθυπουργό σε κάθε περίπτωση, δεν αντιλαμβάνομαι να μας προέκυψε κάτι τελευταία στιγμή και να απειλήσατε εσείς με αποχώρηση από την κυβέρνηση. Καταλαβαίνω σωστά ή έχει γίνει κάτι άλλο;

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι ο πληθυντικός σε ό,τι αφορά το κόμμα μου -γιατί έχει παρανοηθεί ίσως από κάποιους γιατί λένε ότι ο κ. Τσιρώνης και ο κ. Δημαράς- δεν είναι ο κ. Τσιρώνης και ο κ. Δημαράς. Ήταν μια συλλογική απόφαση, η οποία πάρθηκε από τα ανώτατα όργανα του κόμματος την προηγούμενη μέρα, ότι θα πρέπει να καταψηφίσουμε αυτά τα δυο άρθρα, και εμείς οφείλαμε να σεβαστούμε την βούληση του κόμματός μας. Άρα και η χθεσινή συνάντηση δεν έγινε προσωπικά με τον κ. Τσιρώνη και τον κ. Δημαρά. Έγινε με τον πρωθυπουργό και την ηγεσία των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι ικανοποιήθηκαν από τις εξηγήσεις και από την νομοθετική ρύθμιση και άλλαξαν την απόφασή τους. Δεν επρόκειτο δηλαδή για μια διαπραγμάτευση δυο ατόμων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μην νομίζουμε ότι αυτά γίνονται με μια προσωπική επαφή. Υπήρξε μια αρχική απόφαση βελτιώθηκε ο νόμος και υπήρξε μια δεύτερη απόφαση.

Κύριε Τσιρώνη, αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλάμε με ασφάλεια για το νερό ως δημόσιο αγαθό;

Όσο το επιτρέπει η νομοθεσία σήμερα, και φυσικά ξαναλέμε είναι δεδηλωμένη η βούληση των προκατόχων μας ότι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό, όσο μιλάμε για νομοθετική ρύθμιση, ναι αυτή τη στιγμή νομίζω ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού είναι διασφαλισμένοςο και χθες διασφαλίστηκε ακόμη περισσότερα. Από κει και πέρα, ξαναλέμε, αυτοί είναι νόμοι. Μια μελλοντική κυβέρνηση… -και εδώ δεν πρέπει να ξεχνάνε οι Έλληνες ποιος κυβερνούσε τόσα χρόνια και τι έκανε, γιατί πολλές φορές είναι ρηχή η μνήμη, έτσι τουλάχιστον θα ήθελαν οι πολιτικοί μας, η αξιωματική αντιπολίτευση να νομίζουν ότι όλοι είναι τα ίδια. Δεν είναι όλοι τα ίδια, ούτε αυτό το ταμείο είναι ίδιο με το ΤΑΙΠΕΔ.

Υπάρχει μια έντονη πίεση που ασκείτε στην κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο και με αιχμή τις τηλεοπτικές άδειες αλλά τώρα τελευταία και από μερίδα εργαζομένων και συνδικάτων. Αναρωτιέμαι αν σκέφτεστε κάποιες κινήσεις εκτόνωσης.

Κατ΄ αρχάς όσον αφορά το δικό μου χαρτοφυλάκιο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για άλλα χαρτοφυλάκια γιατί δεν ξέρω αυτή τη στιγμή τι σχεδιάζουν οι συνάδελφοί μου για τις αντιδράσεις των πολιτών, που στη δημοκρατία -το ξεκαθαρίζουμε- είναι πολύ δικαιολογημένο οι εργαζόμενοι και τα κινήματα να διεκδικούν. Αυτή είναι η δημοκρατία. Αλλοίμονο αν λέγαμε ότι επειδή κυβερνά για πρώτη φορά η Αριστερά και η Οικολογία, οι εργαζόμενοι να κάτσουν στην πολυθρόνα τους και να περιμένουν τα πάντα από τη δημόσια διοίκηση. Η δημόσια διοίκηση πάσχει στην Ελλάδα είναι πολλές οι αμαρτίες του παρελθόντος και τα κινήματα πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια οικονομική ισορροπία και σε μια αυτάρκεια. Το ξέρουμε όλοι, και για αυτό το λόγο τα κινήματα έχουν να παίξουν τον δικό τους ρόλο.

Από κει και πέρα, μιλώντας για το δικό μου υπουργείο, δεν αντιλαμβάνομαι κάποια πίεση- είμαστε σε έναν διαρκή διάλογο με την κοινωνία και για τη δόμηση και για τους δασικούς χάρτες και για τα απόβλητα, και αυτά είναι ζητήματα πάρα πολύ σημαντικά με πολύ μεγάλο οικονομικό όφελος στο άμεσο μέλλον, και εκεί χρειαζόμαστε τον κόσμο μαζί μας. Να θυμίσω, πρόσφατα ότι άδειασε επιτέλους η Ηλεία από τα σκουπίδια, από τους τόνους σκουπίδια, και αυτό έγινε με πολύ καλή συνεργασία και των πολιτών και των κινημάτων και του δήμου και του υπουργείου και των συναρμόδιων υπουργείων. Να βάλω βέβαια τα εύσημα και στο υπουργείο Εσωτερικών, που έδωσε πάρα πολλές λύσεις, σε στιγμές που χρειάστηκε.

Πρόσφατα, στην ημερίδα για την Κοινωνική Οικονομία, τονίσατε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων για το καλό του τόπου. Προφανώς η κοινωνική οικονομία όπως την περιγράψατε μπορεί να δώσει ανάσες, ωστόσο ποιες είναι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας, όπως διαφαίνονται μέχρι στιγμής και ενώ περιμένουμε να κλείσει και η αξιολόγηση για να καταβληθούν αυτά τα 2 δισ., και πώς μπορεί να γίνουν πράξη όλα αυτά για τα οποία δεσμευτήκατε ως προς την παροχή βοήθειας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;

Κατ΄ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η Κοινωνική Οικονομία δεν είναι απλώς μια φιλανθρωπία προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Είναι πολύ δυναμικός κλάδος είναι ο τρίτος πυλώνας ανάμεσα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στο δημόσιο τομέα, και σε άλλες χώρες -όχι χώρες που έχουν κρίση που έχουν φτωχούς ή που έχουν γέροντες- αναπτύσσεται ραγδαία, είναι η συνεργασία καταναλωτών παραγωγών, είναι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εμπόρων. Βλέπουμε στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ότι 30.000 κλείσανε στον κλάδο της κατανάλωσης του εμπορίου. Την ίδια ώρα, όμως, τα μεγάλα mallsδεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, έχουν αύξηση των πωλήσεών τους. Με αυτήν την έννοια, λοιπόν, αυτές οι 30.000 επιχειρήσεις πιθανά να είχαν σωθεί αν είχαν καλή συνεταιριστική οργάνωση οι ίδιες, ώστε να έχουν συνεργασία στην προμήθεια των εμπορευμάτων τους. Αυτά γίνονται σε άλλες χώρες.

Από κει και πέρα, η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται. Είδαμε για παράδειγμα ότι τα έσοδα του Δημοσίου αυξήθηκαν φέτος, και αυτό δεν οφείλεται στο ότι αυξήθηκε το ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε πολύ λιγότερο από ό,τι αυξήθηκαν τα έσοδα, άρα εδώ πέρα πατάχθηκε σε ένα βαθμό η φοροδιαφυγή. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη σταθεροποίηση, και όσο ξεπερνάμε τους στόχους μας τόσο θα μπορούμε να μειώσουμε στο άμεσο μέλλον και τους έμμεσους φόρους, που θα είναι προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών. Μιλάμε λοιπόν για μια σταθεροποίηση και η Κοινωνική Οικονομία εκεί μπορεί να δώσει πολύ μεγάλες βοήθειες.

Και κάτι τελευταίο, ανησυχείτε για την επικείμενη αξιολόγηση και κυρίως για το τι θα γίνει με τα εργασιακά;

Η αξιολόγηση ήταν πάντα μια μάχη. Για τα έσοδα ότι είμαστε πάνω από τους στόχους δεν χρειάζεταινα το λέει η στατιστική, είναι απλά νούμερα. Νομίζω αυτή τη στιγμή είμαστε 400 εκατ. πάνω από το στόχο που είχαμε πέρσι, και αυτό σημαίνει πολύ μεγαλύτερη απομάκρυνση απο τις κινδυνολογίες για τον κόφτη. Και μιλάμε επιπλέον και για σημαντικά έσοδα στις τράπεζες αυτή τη στιγμή. Λέω λοιπόν, η κάθε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς είναι μια μάχη, αφού σε πολλά πράγματα δεν συγκλίνουμε, ωστόσο πιστεύω ότι με τη σθεναρή θέση της κυβέρνησης μας θα πετύχουμε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ