Κυριακή Ιανουάριος 12 2025

«Τσουνάμι» κατασχέσεων για χρέη στο Δημόσιο

«Ο,τι δεν εισπράττεται, κατάσχεται»! Τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν πάρει φωτιά σπάζοντας όλα τα ρεκόρ σε διώξεις και κατασχέσεις οφειλετών του Δημοσίου. Ηδη μέχρι τον Αύγουστο ασκήθηκαν πάνω από 122.000 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος όσων χρωστούν στην Εφορία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με φυλάκιση και άλλους 18.300 οφειλέτες. Με τους ρυθμούς αυτούς έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεπερνούν τις 200.000 (!) οι οφειλέτες που θα τους ασκηθούν διώξεις και κατασχέσεις.

Για να αποφύγει να λάβει πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να εισπράξει με κάθε νόμιμο τρόπο από τους οφειλέτες πάνω από 1,5 δισ. ευρώ συνολικά φέτος. Μάλιστα, η ομοβροντία κατασχετη-ρίων που έχει εξαπολύσει αφορά στην είσπραξη χρεών ύψους πάνω από 5 δισ. ευρώ. Μόνο από τις 2.012 ποινικές διώξεις για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 100.000 ευρώ το Δημόσιο επιδιώκει να εισπράξει συνολικά έως και 2,031 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να μην τους αποδοθούν ευθύνες για ολιγωρία ή παράβαση καθήκοντος, οι 132 έφοροι της χώρας βομβαρδίζουν τους οφειλέτες με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έστω και για ένα ευρώ. Βάσει εντολών που έχουν, δεν προβλέπεται όριο προστασίας για κατασχέσεις επί των καταθέσεων με σκοπό την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία. Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα διασώζονται από κατάσχεση μέχρι τα 1.000 ευρώ καθαρά τον μήνα. Κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών «εις χείρας τρίτων» όμως προβλέπονται πια και για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους κάτω από 300 ευρώ.

 

Τους αρπάζουν τα λεφτά για να μην τα βάλουν στην τσέπη

Βάσει των εντολών που έχουν λάβει, οι έφοροι κυνηγούν κατά προτεραιότητα όσους οφειλέτες εισπράττουν ενοίκια ή κατέχουν πολυτελή αυτοκίνητα ή είναι δικαιούχοι απαιτήσεων από άλλα πρόσωπα, καθώς και όσους οφείλουν πάνω από 3.000 ευρώ και κατέχουν ακίνητη περιουσία. Αφού δεν πληρώνουν τους φόρους από την τσέπη τους, η Εφορία προσπαθεί να αρπάξει τα λεφτά τους πριν τα αγγίξουν, κατευθείαν από εκείνους που τους τα δίνουν, δηλαδή πελάτες, εργοδότες και ενοικιαστές!

Το φαινόμενο απλώνεται πλέον σε ολόκληρη τη χώρα. Μέχρι τέλος Αυγούστου οι 132 εφορίες είχαν διατάξει 72.505 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων». Το απόλυτο ρεκόρ κατέχει η ΔΟΥ Χανίων που τον Ιούλιο εξέδωσε 1.524 διαταγές κατάσχεσης και συνολικά 3.354 στο 8μηνο. «Πολυβόλο» αποδείχθηκε και η ΦΑΕ Πειραιά, που βρήκε τρόπο να κατασχέσει τις εισπράξεις 3.329 επιχειρήσεων κατευθείαν από τους πελάτες που τους τις όφειλαν και τελικώς αυτές να καταλήξουν στα κρατικά ταμεία. Πιο πίσω η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων με 3.170 κατασχέσεις και η ΦΑΕ Αθηνών που διέταξε 3.093 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων». Η ΔΟΥ Α’ Κέρκυρας βρίσκεται κάπου στο μέσον της κατάταξης, αλλά 1.022 διαταγές (της) εκδόθηκαν μόλις σε έναν μήνα, τον Ιούλιο!

Πολύ λιγότερες είναι οι κατασχέσεις αυτού του είδους στην «πλούσια» ΔΟΥ Κηφισιάς, αφού δεν ξεπέρασαν τις 2.247 διαταγές στο οκτάμηνο. Αντιθέτως στην Α’ Αθηνών διατάχθηκαν μόλις 332 διαταγές στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, στο Μοσχάτο 94 και στη Σκόπελο μόλις 13.

 

10.775 περιουσίες στο σφυρί

Δεν προλαβαίνουν να κάνουν πλειστηριασμούς οι εφορίες. Τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά. Διατάχτηκαν 10.775 προγράμματα πλειστηριασμού μέσα σε οκτώ μήνες (περίπου δηλαδή 50 κάθε εργάσιμη μέρα)! Στο καυτό αυτό οκτάμηνο η ΔΟΥ Γ’ Πατρών πρόλαβε να εκδώσει 611 προγράμματα πλειστηριασμών και η Α’ Πατρών 480. Στη Νέα Ιωνία Αττικής ξεκίνησαν 405 πλειστηριασμοί, στη ΔΟΥ Παλλήνης 557, στην Α’ Περιστερίου 319 και στη Ρόδο 278 στο οκτάμηνο.

 

Παίρνουν σειρά για κατάσχεση

Την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν και άλλοι 50.000 οφειλέτες έως τα τέλη του έτους. Ηδη μέχρι και τον Αύγουστο εκδόθηκαν 30.372 παραγγελίες κατάσχεσης, εκ των οποίων οι 1.315 μόνο στο κέντρο της Αθήνας από την Α’ ΔΟΥ Αθηνών.

Μεγάλη πίεση ασκείται σε λαϊκές περιοχές όπως η Νίκαια με 758 παραγγελίες στο οκτάμηνο και στην Α’ Περιστερίου με 867 (πάνω από 100 τον μήνα κατά μέσο όρο)! Ακολουθούν η ΔΟΥ Αγρινίου με 624, η ΙΖ’ Αθηνών με 617, η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων με 575 κ.λπ. Παράλληλα, στο οκτάμηνο αυτό, μπήκαν 1.494 υποθήκες σε σπίτια και ακίνητα ενώ ανοίχτηκαν και 6.822 φάκελοι κατάσχεσης.

 

Στη φυλακή αν δεν πληρώσουν

Το Δημόσιο δεν αρκείται όμως σε αυτά. Αν δεν βρει τίποτα να κατασχέσει για να εισπράξει, τότε βάζει στη φυλακή τους οφειλέτες, που θα πρέπει να πληρώσουν αδρά, αν όχι για τους φόρους, τουλάχιστον για να μπορούν να κυκλοφορούν ξανά ελεύθεροι. Το ρεκόρ στις αγωγές δίωξης καταρρίπτει η Α’ Αθηνών με συνολικά 579 αιτήσεις στο οκτάμηνο, ενώ 502 υποθέσεις παρέπεμψε στον εισαγγελέα και η Α’ Σερρών.

Αγριες διαθέσεις δείχνει η Ε’ Θεσσαλονίκης με 426 στο 8μηνο, η ΔΟΥ Ρόδου με 460 και η ΔΟΥ Σπάρτης με 483. Στην Ξάνθη στοχοποιήθηκαν 374 οφειλέτες, στην Α’ Καλλιθέας 373 και σε αυτή της Μυτιλήνης 314.

 

Ταμεία: Τρέχουν να μαζέψουν έσοδα για να γλιτώσουν οι συντάξεις

Πίστωση χρόνου έως το Πάσχα ζητήσαμε από την τρόικα – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για την κάλυψη της μαύρης τρύπας το 2014

«Τρέξτε, κυνηγήστε, μαζέψτε» είναι η εντολή που έδωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης εν όψει της νέας συνάντησης με την τρόικα, η οποία έχει ζητήσει το λεπτομερές σχέδιο ενεργοποίησης των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών καθώς και τα κονδύλια που εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν («ποσοτικοποίηση» των στόχων) για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των Ταμείων το 2014. Οι δανειστές ξεκαθάρισαν ότι αμφισβητούν την υπεραισιόδοξη εκτίμηση της ελληνικής πλευράς πως θα αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και τη μείωση της μαύρης εργασίας. Ζήτησαν να μελετήσουν τη λίστα με τα μέτρα ώστε να αποφασίσουν αν θα μας δώσουν μια μικρή πίστωση χρόνου έως το Πάσχα. Αν η απόδοση δεν είναι ικανοποιητική, η τρόικα θα αξιώσει περικοπές στις συντάξεις.

Η γραμμή άμυνας του υπουργείου Εργασίας είναι ότι το δημοσιονομικό κενό ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2014 θα καλυφθεί με την εφαρμογή των εξής μέτρων: Από 1ης Νοεμβρίου θα γίνονται, σε μηνιαία βάση, διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων τις οποίες υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ και στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για την ασφάλιση του προσωπικού τους και των πληρωμών, ώστε να εντοπίζεται όποιος δηλώνει χαμηλότερο μισθό και αποδίδει χαμηλότερες εισφορές ζημιώνοντας έτσι το ΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι πρόστιμο 10.550 ευρώ, ισόποσο με αυτό που επιβάλλεται για τους αδήλωτους εργαζομένους, θα δίνεται σε όσους εργοδότες δεν συμπεριλάβουν τους υπαλλήλους τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) που υποβάλλουν κάθε μήνα στο ΙΚΑ, ακόμη κι αν τους έχουν ήδη δηλώσει στην «Εργάνη». Επιπλέον, οι εταιρείες θα πρέπει να απευθύνονται σε ελεγκτικά γραφεία για την υποχρεωτική έκδοση ασφαλιστικού πιστοποιητικού.

Πάντως τα εξοντωτικά πρόστιμα έφεραν αποτέλεσμα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνης», τον Σεπτέμβριο το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ανήλθε στον αριθμό ρεκόρ των 63.122 νέων θέσεων εργασίας, γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι -υπό τον φόβο των προστίμων- δηλώθηκαν για πρώτη φορά στον ασφαλιστικό τους φορέα. Ωστόσο, ειδικοί στην αγορά εργασίας θεωρούν ότι το θετικό αποτέλεσμα θα είναι προσωρινό, καθώς μετά τους ελέγχους οι εργοδότες θα «απολύσουν» τους δηλωμένους μισθωτούς και θα τους επαναφέρουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας. Από 1ης Δεκεμβρίου υποχρεωτικά όλοι οι εργοδότες θα καταβάλλουν μηνιαία και ηλεκτρονικά τις ΑΠΔ, στις οποίες θα αναγράφονται οι εισφορές για κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, από αυτό το νοικοκύρεμα θα εξοικονομηθούν ετησίως 65-70 εκατ. ευρώ προς όφελος των ταμείων επικούρησης και πρόνοιας.

Θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» (ήδη εντοπίστηκαν οι πολυσυνταξιούχοι) και θα αποσταλούν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ. Ενεργοποίηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο οποίο θα διαβιβάζονται στο εξής οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ηδη στάλθηκαν τα πρώτα ειδοποιητήρια σε 64.331 οφειλέτες του ΙΚΑ, ενεργούς επιχειρηματικά, προκειμένου να προβούν στη ρύθμιση ή στην εξόφληση της οφειλής, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία.

Συνολικά, σε ρύθμιση χρεών βρίσκονται 48.423 επιχειρήσεις με ρυθμιζόμενο ύψος οφειλής περί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση 232.382 που χρωστούν 6,9 δισ. ευρώ. Η απογοητευτική πορεία των ρυθμίσεων που επέβαλε η τρόικα περιορίζει την «ανάσα» που θα είχε η ελληνική πλευρά στη μάχη της διαπραγμάτευσης.

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης έχει αναλάβει να κινητοποιήσει τις νομικές υπηρεσίες των Ταμείων ώστε να διεκδικήσουν τα αχρεωστήτως καταβεβληθέντα από συντάξεις-μαϊμού που επί χρόνια λάμβαναν παράνομα χιλιάδες δήθεν δικαιούχοι (μέχρι σήμερα έχει διακοπεί η καταβολή περίπου 45.000 συντάξεων).

Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία που ενδέχεται να μην αποδώσει εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων εις βάρος των τρίτων που εισέπρατταν τις συντάξεις των θανόντων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τους 600 φακέλους που είχαν διαβιβαστεί στη νομική υπηρεσία του ΙΚΑ για περαιτέρω διερεύνηση προχώρησαν μόνο 47 υποθέσεις.

Το υπουργείο εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ από τις διασταυρώσεις των πληρωμών και τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και 200-300 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση για την είσπραξη παλαιών και νέων οφειλών στα Ταμεία και τη λειτουργία του ΚΕΑΟ. Για να εξασφαλιστούν επιπλέον έσοδα από τρέχουσες εισφορές και να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων, θα πρέπει -υποστηρίζουν οι ειδικοί- η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα να αυξηθεί το 2014 κατά 310.000 άτομα, στόχος άπιαστος ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Με δεδομένη τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία κατά 1,8 δισ. το 2014, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι η τρόικα θα υποχωρήσει και θα εγκρίνει ειδικό αποθεματικό ύψους 800 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των Ταμείων. Σε κοινή γραμμή πλεύσης ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος θα προσπαθήσουν να πείσουν τους αξιωματούχους της τρόικας ότι η απασχόληση στην οικοδομή, που έχει φτάσει στο ναδίρ, θα περάσει σε φάση άνθησης χάρη στα τεχνικά έργα που δρομολογούνται. Οι νέες εισφορές, όπως εκτιμούν, θα ενισχύσουν το ΙΚΑ κατά 100 εκατ. ευρώ. Πάντως, τα στοιχεία μέχρι τώρα δεν υποστηρίζουν την αισιόδοξη εκτίμησή τους.

Από τους 90.000 εργαζομένους (δηλωμένους) στην οικοδομή πριν από την κρίση έχουν απομείνει μόνο 25.000, ενώ γενικά από το μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ «εξαφανίστηκαν» 400.000 μισθωτοί εξαιτίας της ανεργίας μέσα σε τρία χρόνια.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ασφάλισης υποστηρίζουν ότι μέχρι το Πάσχα οι ελπίδες δυστυχώς θα διαψευστούν, αφού ούτε το ΚΕΑΟ θα έχει θεαματικά αποτελέσματα. Η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι η αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ θα καλύψει και αναμενόμενες απώλειες που θα έχει το Ταμείο από τη μνημονιακή επιταγή για σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (1,3% το 2014, 1,3% το 2015 και 1,3% το 2016). Πάντως, η μείωση κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών στα «ευγενή» -ενταγμένα πλέον στο ΙΚΑ- Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών που προβλέπει το μνημόνιο για το 2014 αναμένεται να αντιμετωπιστεί με οριακό ψαλίδισμα των συντάξεων σε βάθος χρόνου που θα αποφασιστεί ύστερα από αναλογιστικές μελέτες.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ μετά την απόφαση να μην επιβληθεί η εισφορά επί του τζίρου (600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014) και της εξοικονόμησης 1 δισ. ευρώ έως το 2016 από την αύξηση, κατά δύο έτη, των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ