Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τσουνάμι οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο ΑΠΘ – Τουλάχιστον 10 μαρτυρίες

Σε ένα “τσουνάμι” το οποίο κάνεις δεν ξέρει ποιους θα παρασύρει εξελίσσονται οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση που έχουν δεχθεί φοιτήτριες από δύο καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Η αναφορά της πρώην φοιτήτριας του Γεωλογικού Τμήματος για καθηγητή της σχολής της, φαίνεται ότι ήταν αρκετή για να ανοίξουν πολλά στόματα. Τουλάχιστον 10 γυναίκες που φοίτησαν στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό τμήμα του ΑΠΘ, αναφέρουν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή του τμήματος τους, ο οποίος πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί και διαμένει στο εξωτερικό.

Τα όσα γνωστοποιούνται τις τελευταίες ώρες για το εκπαιδευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης προκάλεσαν την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως η οποία ζήτησε οι έρευνες να φτάσουν έως το τέλος, ενώ ταυτόχρονα παρενέβη και η εισαγγελία πρωτοδικών.

Σοκ από τις περιγραφές
Οι περιγραφές για τον καθηγητή του τμήματος της Ιστορίας από πρώην φοιτήτριες του προκαλούν σοκ και ανατριχίλα.

Η αρχή έγινε από μια πρώην φοιτήτρια η οποία μετά από της εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, ζήτησε από τις συμφοιτήτριες της να σπάσουν τη σιωπή. “Μήπως έφτασε η ώρα εμείς οι μεγαλοκοπέλες, πρώην φοιτήτριες του ιστορικού, να εξομολογηθούμε για έναν πολύ γνωστό καθηγητή που μας καλούσε στο γραφείο του δήθεν για να μιλήσουμε για το βαθμό, αλλά ποτέ δεν περιμέναμε τι θα ακολουθούσε; Αλλά μετά μόλις αρχίσαμε να το συζητάμε, διαπιστώσαμε πως ήμασταν πολλές; Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα;” ανέφερε στο Facebook η πρώην φοιτήτρια.

Στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκαν πολλές γυναίκες με μια από αυτές να περιγράφει: “Κοπέλα μου, είμαι μαζί σου. Γνωρίζω πολύ καλά τι έγινε σ αυτό το γραφείο, επειδή ακριβώς τα έχω ζήσει. Μάλιστα ο εν λόγω καθηγητής στα χρόνια μου (2011 – 2016) είχε πάρει και εκπαιδευτική άδεια ενός έτους κάποια στιγμή για να καταλαγιάσουν οι φήμες. Βέβαια τότε δεν καταλάβαινα ότι πρόκειται για πέσιμο αλλά νόμιζα ότι ήταν η ιδέα μου και ότι απλώς ήταν ευγενικός. Χαίρομαι πλέον που δεν διδάσκει”.

Μία άλλη φοιτήτρια απατώντας στην ανάρτηση περιγράφει: “Ανατρίχιασα και μόνο στην ανάρτηση πόσο μάλλον με το φως που έριξε σε κάποια καταραχνιασμένη γωνία του μυαλού μου. Το έζησα…χρόνια πριν, πρωτοετής…στον ίδιο όροφο…μαζί με την κάθε Σοφία της σχολής… έκανα πολύ καιρό να συνέλθω στα 18 μου από το σοκ της σεξουαλικής παρενόχλησης, η πρυτανεία δεν προστατεύει. Όσο για τον 4 όροφο δεν ξανανέβηκα ποτέ. Κι αν ρωτάτε αν πέρασα το μάθημα επιλογής μετά…έγραφα 10 με έκοβε με 4, καλώντας με να πάω στο γραφείο να τα βρούμε. Το έδωσα χρόνια μετά με άλλη καθηγήτρια”.

Και οι καταγγελίες δεν σταματούν εδώ: “Νομίζω ότι το μυαλό όλων μας πηγαίνει σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Γνωρίζοντας το είτε σαν φήμη είτε σαν προσωπικό γεγονός. Εγώ το έζησα στο δεύτερο έτος κι ακόμα δεν μπορώ να αποδεχθώ πως ποτέ δεν έγινε τίποτα, σε γενικό επίπεδο. Κι όλα αυτά από το φόβο ότι θα μας πουν τρελές γιατί πάνω από όλα μπαίνει το κύρος”.

Η μαρτυρία μιας άλλης γυναίκας περιγράφει τον τρόπο προσέγγισης του καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. “Το πέσιμο γινόταν με το γάντι( γιατί ήταν ένας “καθωσπρέπει” κύριος και δεν ήξερες πως να αντιδράσεις…αν τα έλεγες μετά μπορούσε να σε χαρακτηρίσουν τρελή και υπερβολική, ούτε η ίδια ήξερες αν παρεξηγείς τα λεγόμενα του, αλλά έπρεπε πάνω από όλα να είσαι ευγενική…Το γεγονός ότι γινόταν από ένα τόσο “αθώο” και “ευγενικό” καθηγητή, το έκανε ακόμα πιο αφοπλιστικό… Η αηδία και το σοκ όμως που ένιωθες ήταν αληθινά…και έφευγε σοκαρισμένη, αηδιασμένη, μπερδεμένη, φοβισμένη και τρέχοντας…Αυτό θα προσπαθήσω να το διδάξω στα κορίτσια μου…Δεν είναι η ευγένεια πάνω από όλα…Με λίγη ατυχία μπορεί να σου στοιχίσει ακριβά”.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αριστοτέλης Αδαμόπουλος για καταγγελία Μπεκατώρου: “Το μυστικό είναι οι εκλογές στην Ομοσπονδία!”

Επίθεση στον σταθμάρχη του Μετρό: Στον ανακριτή οι ανήλικοι δράστες


Ανατριχιαστική είναι και μια ακόμα μαρτυρία . “Έχω πάει στο γραφείο του να τον ρωτήσω το βαθμό μου και δεν μου έλεγε το βαθμό μου απλά μου έπιασε την κουβέντα και με ρωτούσε τι βαθμό πιστεύω ότι πήρα. Μου έκανε κομπλιμέντα τι ωραία μάτια, τι ωραίο στήθος κι ότι έχω ανασφάλειες το βλέπει στα μάτια μου. Δεν με άφηνε να φύγω όσο προσπαθούσα ευγενικά να φύγω. Όταν εν τέλει σηκώθηκα να φύγω με πίεζε να μου δώσει ένα φιλί. Τα υπόλοιπα απλά τα διέγραψα από τη μνήμη μου από το σοκ. Δεν ξέρω πως έφυγα. Ευτυχώς δε συνέβη κάτι άλλο. Έφυγα όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Ξέρω ότι το έχει κάνει και σε φίλη μου αλλά ευτυχώς αυτή τον έβρισε”.

Ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας όπως καταγγέλλουν κάποια από τα θύματα του, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να προσεγγίσει σωματικά τα “θύματα” του. “Πήγα στο γραφείο του για να μου δώσει θέμα για την εργασία. Μου μιλούσε πολύ ήρεμα κι ευγενικά, μου έλεγε ότι είμαι πολύ όμορφη κοπέλα, ότι αποπνέω μια ευχάριστη αύρα, ότι έχω πολύ ωραίο χαμόγελο. Με ρώτησε από που είμαι, πώς τα πηγαίνω με τη σχολή, τι σκέφτομαι να κάνω μετά. Αφού ήμουν μέσα στο γραφείο του, δεν ξέρω κι εγώ πόση ώρα, έξω περίμεναν ουρά οι φοιτητές. Σηκώθηκα να φύγω, φανερά αμήχανη και νιώθοντας εξαιρετικά άβολα. Μου είπε δεν αντέχει, τόσο πολύ του αρέσει η αύρα μου, που θέλει να μου κάνει μια αγκαλιά, οπότε ήρθε και κόλλησε πάνω μου. Δεν θυμάμαι πόση ώρα κράτησε, θυμάμαι ότι έπαιζε μουσική” αναφέρει μια ακόμα φοιτήτρια στο Facebook.

Η επόμενη καταγγελία έχει να κάνει με τον τρόμο που βίωναν φοιτήτριες οι οποίες έπρεπε να μπουν στο γραφείο του. “Ο κανόνας ήταν να μην μπεις ποτέ μόνη στο στο γραφείο του. Θυμάμαι μια κοπέλα τόσο φοβισμένη που μας παρακαλούσε να την περιμένουμε να βγει και να μην φύγουμε. Ζητούσε να του πάμε φάρμακα για αποστολή σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη κι αν τολμούσες να πεις κάτι για τη συμπεριφορά του η απάντηση ήταν ότι εσύ είσαι προβληματική που αμφισβητείς έτσι έναν τόσο καλό άνθρωπο. Κι ότι αυτός δεν βάζει τίποτα πονηρό με το μυαλό του,απλώς είναι πολύ καλός για τον κόσμο”.

Μάλιστα μια φοιτήτρια, όπως καταγγέλλει μια ακόμα φοιτήτρια της έδωσε και…δεύτερη ευκαιρία για να περάσει το μάθημα. “Ο συγκεκριμένος με είχε καλέσει στο γραφείο του για προφορική εξέταση, καθώς πήγα καθυστερημένη στη γραπτή που ήταν στις οκτώ το πρωί. Μόλις είχε μοιράσει τα θέματα κι όταν με είδε μπροστά του να δικαιολογούμαι πέταξε την εξής ατάκα: “ Αυτή είναι παρασπονδία ζωής! Έχεις μια δεύτερη ευκαιρία για προφορική εξέταση στο γραφείο μου”.

Πηγή: newsit.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ