Ο ιδιοκτήτης του twitter, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο τουλάχιστον ιδιόρρυθμος Έλον Μασκ πήρε ξανά μαζικά απαντήσεις στο ερώτημα που έθεσε στους ακολούθους του στην πλατφόρμα που πλήρωσε 44 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτή την φορά ίσως αυτή η απάντηση να μην του αρέσει.
Πώς ξεκίνησαν όλα;
Αμέσως μετά το τέλος του ιστορικού, όπως αποδείχθηκε τελικού του Μουντιάλ στο Κατάρ, στο οποίο Ίλον Μασκ ήταν επίσημος προσκεκλημένος και παραβρέθηκε με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο δισεκατομμυριούχος αποφάσισε να κάνει ακόμη μία δημοσκόπηση στον λογαριασμό του. Το ερώτημα σαφές η αλήθεια είναι:
«Πρέπει να αποχωρήσω από επικεφαλής του Twitter; Θα αποδεχθώ τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης».
Η συμμετοχή μαζική. Περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι (17.502.391 για την ακρίβεια) συμμετείχαν με το 57,5% να απαντά καταφατικά. Οι χρήστες του Twitter ουσιαστικά είπαν «φύγε» στον Ίλον Μασκ.
Should I step down as head of Twitter? I will abide by the results of this poll.
— Elon Musk (@elonmusk) December 18, 2022
Αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού εκτιμούν πως ο Μασκ όσο ακραίος κι αν είναι σε πολλές από τις αποφάσεις του και αυτή την φορά θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της «άτυπης» δημοσκόπησης και όντως θα αποχωρήσει από την πλατφόρμα. Η διαφορά είναι πως ο Ίλον Μασκ δεν πρόκειται να την πουλήσει… Δεν θα είναι μπροστά στις αποφάσεις και δεν πρόκειται πλέον να εμφανίζεται ως ο «αποφασίζω και διατάσσω» στο Twitter.
Ειδικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν μάλιστα με νόημα πως και αυτή η κίνηση από την πλευρά του μεγιστάνα ήταν «κανονισμένη».
Αναφέρουν πως η μαζική αποχώρηση εργαζομένων από το twitter σε συνδυασμό με τις πρόχειρες και βεβιασμένες απολύσεις ανθρώπων από την πλευρά του Μασκ έχουν δημιουργήσει ένα χάος στο μέσο. Μπροστά στον κίνδυνο η μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει ποτέ ο Μασκ να καταλήξει «τσίρκο» έχει ήδη πάρει την απόφαση να κάνει ένα βήμα πίσω στην διαχείριση της κατάστασης. Υπάρχει μάλιστα έντονη φημολογία που θέλει τον Ίλον Μασκ να συναντήθηκε λίγο πριν την ένραξη του χθεσινού τελικού στο Κατάρ με τον άνθρωπο που θα ηγηθεί του δύσκολου η αλήθεια είναι εγχειρήματος να κάνει το twitter και πάλι αρχικά λειτουργικό και σε δεύτερο χρόνο αξιόπιστο.
Το τεράστιο φάουλ με τους δημοσιογράφους και ο Κούσνερ
Ο Έλον Μασκ δεν έχει κρύψει, πολύ πριν προχωρήσει στην εξαγορά του twitter, την κάποια συμπάθεια που τρέφει προς το ιδεολογικό περιβάλλον του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Όταν πριν από έναν μήνα έκανε την πρώτη δημοσκόπηση με ερώτημα την επιστροφή Τραμπ στο twitter είχε ξεκαθαρίσει μέσω «αρχαίας Ρώμης» με το διάσημο πλέον στην διαδικτυακή κοινότητα «Vox Populi – vox Dei – Φωνή λαού, φωνή Θεού» πως στις δημοκρατίες η άποψη των πολλών πρέπει να γίνεται σεβαστή.
Η κοινή εμφάνισή του με τον Τζέρεντ Κούσνερ τον στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ ειδικά σε σκοτεινές υποθέσεις με αδήλωτα χρήματα και business στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή δεν ήταν δυνατό να μείνει κρυφή στο σημείο του πλανήτη στο οποίο εχθές κοιτούσαν και κυρίως μετέδιδαν όλοι. Αυτό φαίνεται πως δεν ενδιαφέρει πλέον τον Μασκ. Δεν τον νοιάζει να τον ταυτίζουν με το περιβάλλον του Τραμπ και δεν τον νοιάζει να βγαίνουν προς τα έξω κοινές εικόνες με τους στενούς του συνεργάτες.
Η κίνηση όμως να περιορίσει, ουσιαστικά να «φιμώσει» επιλεκτικά συγκεκριμένους δημοσιογράφους συγκεκριμένων μέσων την περασμένη εβδομάδα ήταν σίγουρα εις βάρος του…
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως με την συγκεκριμένη κίνηση δεν έγινε απλά σαφές πως «τα λέει με τον κύκλο Τραμπ» αλλά κυρίως ότι εκτελεί εντολές ως μπροστινός του. Με την προηγούμενη ομάδα του twitter ο Τραμπ ήταν ξεκάθαρα σε πόλεμο. Μετά τα γεγονότα της εισβολής στο Καπιτώλιο το twitter τον είχε «εξοστρακίσει». Η κίνηση Μασκ τον έφερε πολύ γρήγορα, πολύ βίαια όχι απέναντι στους χρήστες αλλά απέναντι στην πραγματικότητα κι αυτή αν δεν αποχωρήσει θα είναι σκληρότερη από το «φύγε» της δικής του δημοσκόπησης.