Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Τυφλή οπαδική βία: Ο ατελείωτος κύκλος του αίματος

Δεν είναι μόνο ο Άλκης. Είναι και ο Άλκης. Τα θύμα της τυφλής οπαδικής βίας είναι πολλά. Η «ΜΠΑΜ» δεν ξεχνά και τα θυμίζει σήμερα. Πριν από τον Άλκη υπήρξαν και άλλοι νεκροί-θύματα που χρονολογούνται από το μακρινό 1986.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΛΙΩΝΑΣ

Ήταν 26 Οκτωβρίου 1986. Ο 29χρονος Χαράλαμπος Μπλιώνας είχε φτάσει από το Λουτρό Ελασσόνας, όπου είχε επισκεφθεί τους γονείς του, στον σταθμό της Λάρισας για να γυρίσει στην Αθήνα. Είχε μόλις διοριστεί στη σχολή ΣΕΛΕΤΕ ως καθηγητής και δεν είχε πάει ποτέ του στο γήπεδο. Δύο φίλοι του τον έπεισαν μέχρι να φύγει να πάνε μαζί στο Αλκαζάρ να δουν το ΑΕΛ – ΠΑΟΚ. Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα, εκτοξεύθηκαν από τις κερκίδες των οπαδών του ΠΑΟΚ τρεις ναυτικές φωτοβολίδες. Οι δύο δεν βρήκαν στόχο. Η τρίτη εξοστρακίστηκε και καρφώθηκε στην καρωτίδα του Μπλιώνα. Επικράτησε πανικός. Η φωτοβολίδα καιγόταν στον λαιμό του, ενώ του είχε κόψει ακαριαία την καρωτίδα που αιμορραγούσε ασταμάτητα και τα ρούχα του είχαν λαμπαδιάσει!
Δύο γιατροί, φίλαθλοι, έσπευσαν εκεί, ο ένας πατούσε με το χέρι του την καρωτίδα για να περιορίσει την αιμορραγία και ο άλλος προσπαθούσε να καλέσει το ΕΚΑΒ. Ασθενοφόρο δεν υπήρχε. Αν υπήρχε, ίσως ο Μπλιώνας να ζούσε…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τον Ιανουάριο του 1991, έξω από το παλαιό γήπεδο της ΑΕΚ, πριν από το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός, έγιναν συμπλοκές σώμα με σώμα ανάμεσα σε οπαδούς της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Ο Παναγιώτου, μόλις 17 ετών, μαθητής που βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Σεβαστείας και Μενεμένης, δέχθηκε φωτοβολίδα στην κοιλιακή χώρα με βολή (εκτοξευμένη από πιστόλι και σύμφωνα με πληροφορίες από οπαδό του Ολυμπιακού) από κοντινή απόσταση.
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα», όπου παρά τις προσπάθειες των χειρουργών να σώσουν τη ζωή του, δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή μετά από δύο ώρες. Ο θάνατος του Παναγιώτου πυροδότησε μπαράζ επεισοδίων και καταστροφών με πυρπολισμούς καταστημάτων και αυτοκινήτων και τραυματισμούς αστυνομικών στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας του είχε επικοινωνήσει με τον κ. Ευσταθίου (υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων τότε του Ολυμπιακού) για να πάει στην κηδεία ο Νίκος Αναστόπουλος, που ήταν το ίνδαλμα του μικρού, ενώ ακολούθησε μαζί και όλη η ομάδα.

ΛΙΑΚΑΣ – ΝΤΟΛΙΑΣ

Ήταν ένας μαύρος Απρίλης, το 1991. Την επομένη του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος του 1991 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ανάμεσα στον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ, μία παρέα τεσσάρων οπαδών του ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να επιστρέψει οδικώς στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και ενώ βρίσκονται στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου στην Εθνική Οδό και έχουν βγάλει κασκόλ της ομάδας τους από τα παράθυρα, τους προσεγγίζει άλλο όχημα το οποίο εκτοξεύει μία βόμβα μολότοφ!
Το αυτοκίνητο των οπαδών γίνεται παρανάλωμα του πυρός, με αποτέλεσμα ο 21χρονος Ευθύμιος Λιάκας και ο 25χρονος Κώστας Ντόλιας που κάθονται στο πίσω κάθισμα να μην προλάβουν να απεγκλωβιστούν και να καούν ζωντανοί! Ο οδηγός και ο συνοδηγός του οχήματος βγήκαν από το αυτοκίνητο έχοντας υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Η υπόθεση δεν διαλευκάνθηκε ποτέ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΝΕΖΗΣ

Τον Απρίλιο του 1993 μετά από αγώνα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο μπάσκετ στο Κλειστό της Γλυφάδας, δολοφονήθηκε ο 25χρονος τότε οπαδός των «πράσινων» Γιώργος Καρνέζης. Ο Καρνέζης είχε πάει με την παρέα του να δει τον αγώνα ανάμεσα στους «αιώνιους» και μισή ώρα μετά το τέλος της αναμέτρησης βρισκόταν στο πλάι της κεντρικής πλατείας της Γλυφάδας μαζί με πέντε φίλους του. Εκεί έγινε αντιληπτός από 23χρονο ο οποίος τον μαχαίρωσε ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο και ο Καρνέζης άφησε σχεδόν ακαριαία την τελευταία του πνοή. Η δολοφονία του είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή του 5ου τελικού των πλέι οφ στην Α1 του μπάσκετ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στις 29 Μαρτίου 2007 γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην Ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Πριν από τον αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού για το Φάιναλ 4 του Κυπέλλου Ελλάδας Γυναικών στο βόλεϊ που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Κλειστό της Παιανίας οπαδοί των «αιώνιων» είχαν δώσει ραντεβού θανάτου. Οι συμπλοκές ανάμεσα σε περίπου 400 οπαδούς των δύο ομάδων επί της Λεωφόρου Λαυρίου ήταν σφοδρές, και από πολλαπλά χτυπήματα αλλά και μαχαιριές τραυματίστηκε θανάσιμα ο 22χρονος τότε Μιχάλης Φιλόπουλος που άφησε στο οδόστρωμα την τελευταία του πνοή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, οι οπαδοί των δύο ομάδων είχαν δώσει αρχικό ραντεβού οι μεν του Παναθηναϊκού στο Χαλάνδρι, οι δε του Ολυμπιακού στον Πειραιά, με σημείο της μοιραίας συνάντησης τη Λεωφόρο Λαυρίου. Η δολοφονία του Φιλόπουλου προκάλεσε τη διακοπή κάθε αθλητικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΑΚΗΣ

Τον Σεπτέμβριο του 2011 σε συμπλοκή οπαδών του ΟΦΗ και του Ηρόδοτου στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, τις πρώτες πρωινές ώρες, έπεσε νεκρός από διαδοχικές μαχαιριές στο στήθος ο οπαδός του Παναθηναϊκού Γιάννης Ρουσάκης. Ήταν μόλις 21 ετών. Όπως αποδείχθηκε μετά από έρευνα, οι οπαδοί των δύο ομάδων της Κρήτης είχαν δώσει ραντεβού θανάτου έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο, και σε αυτό συμμετείχαν συνολικά 30 άτομα. Δράστης ήταν ένας 24χρονος οπαδός του ΟΦΗ που ομολόγησε την πράξη του υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα όταν δέχθηκε επίθεση από άλλους οπαδούς και όπως είπε: «Αναγκάστηκα να τον χτυπήσω για να ξεφύγω».

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Θα δούμε αν απλώς προστέθηκε ένα ακόμα όνομα στη «μαύρη» λίστα ή αν όντως αυτήν τη φορά η πολιτεία, που υποσχέθηκε μεγαλύτερη ασφάλεια, έλεγχο από την αστυνομία, βαρύτερες ποινές για τους δράστες το εννοεί…

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόλλων Σμύρνης – Παναθηναϊκός 0-3: Εύκολο πέρασμα από τη Ριζούπολη και τετράδα

Survivor στην Αθήνα ο Γιωρίκας Πιλίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ