Το ελληνικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Όλοι χάνουν και δεν βοηθούν ούτε οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ούτε οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ούτε φυσικά τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, που μάλλον βοηθούν τους κειμενογράφους στις επιθεωρήσεις.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Ενδυνάμωση της αντισυστημικής ψήφου με την πλειοψηφία των πολιτών να γυρνάει την πλάτη στα πάλαι ποτέ κόμματα εξουσίας
Οι πολίτες της χώρας είναι απογοητευμένοι και αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Η Νέα Δημοκρατία χάνει από τα δεξιά της και από τον κανέναν. Το κυβερνητικό κόμμα ναι μεν έχει διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, αλλά τα δημοσκοπικά του νούμερα είναι περίπου στα επίπεδα των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Με τέτοια ποσοστά δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ή θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ή να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με ένα σύστημα πιο πλειοψηφικό, που φυσικά θα ισχύσει για τις μεθεπόμενες εκλογές και όχι για τις επόμενες.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κατέγραψε μια αύξηση στον αριθμό των πολιτών που πήγαν να ψηφίσουν, όμως το αποτέλεσμα των εκλογών του δεν είναι τέτοιο που να δείχνει άνοιγμα προς την κοινωνία. Η οργανωτική δύναμη του Νίκου Ανδρουλάκη κέρδισε, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ως πρόσωπο καταφέρει να ελκύσει τους πολίτες, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία χάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται. Γιατί τώρα να το καταφέρει; Ο, δε, Χάρης Δούκας με τον τρόπο που πολιτεύεται μοιάζει σαν να θέλει να δημιουργήσει έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ ή, με άλλα λόγια, έχει το ίδιο όραμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς με αρκετή Αριστερά μέσα σε αυτήν. Όμως, το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τον χώρο του Κέντρου, έχει χάσει τους παλιούς εκσυγχρονιστές και ο κ. Δούκας δεν εγγυάται ότι είναι το πρόσωπο που θα τους φέρει πίσω.
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν χάσει και την μπάλα, και τα αβγά και τα καλάθια. Αυτά που συμβαίνουν για κάποιους είναι θλιβερά, για άλλους είναι κωμικά και κάποιοι φυσικά κάνουν τον σταυρό τους και λένε ότι ευτυχώς που αυτοί οι άνθρωποι δεν κυβέρνησαν την Ελλάδα περισσότερο από όσο κυβέρνησαν, γιατί αυτά που συμβαίνουν στο κόμμα τους θα μπορούσαν να συμβαίνουν παντού στην κοινωνία, παντού στη χώρα.
Πού οδηγούν όλα αυτά; Στην ενδυνάμωση της αντισυστημικής ψήφου. Αυτή την εκφράζουν ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου από τα δεξιά, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν βάζουμε σε αυτό το καλάθι τη Νίκη, γιατί εκεί η ψήφος έχει θρησκευτικά χαρακτηριστικά, ούτε φυσικά του ΚΚΕ, που εκφράζει διαχρονικά ένα διαφορετικό ιδεολογικό και πολιτικό μοντέλο, το κουμμουνιστικό μοντέλο. Φυσικά και στα δεξιά και κυρίως στα αριστερά υπάρχουν ή μπορούν να υπάρξουν και μικρότερα σχήματα για να εκφραστεί η αντισυστημική ψήφος.
Αγώνας δρόμου από ΝΔ για να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος
Ο πρωθυπουργός σε πολυδιάστατο ρόλο για να κερδίσει το κόμμα τα νούμερα που έχει χάσει
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επενδύει στις πρωτοβουλίες που παίρνει σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, στη στάση που κρατάει απέναντι στην Τουρκία, ενώ δείχνει δραστήριος και εντός κοινωνίας
Σε έναν πολυδιάστατο αγώνα επιδίδεται η Νέα Δημοκρατία για να κερδίσει τα νούμερα που έχει χάσει. Ο πρωθυπουργός κάνει ανοίγματα στο κόμμα του. Για παράδειγμα κάλεσε στο γραφείο του προκειμένου να μιλήσουν τον βουλευτή Μάξιμο Χαρακόπουλο. Το θέμα της συνάντησης τυπικά ήταν να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, της οποίας είναι γενικός γραμματέας ο Θεσσαλός βουλευτής. Η ουσία, όμως, είναι πως ο κ. Χαρακόπουλος είναι ένας από τους 11 βουλευτές που είχαν υπογράψει την αιχμηρή ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τα κόκκινα δάνεια. Επιπλέον είναι ένας από τους βουλευτές που γκρινιάζουν περισσότερο για τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει την τακτική «του μαστιγίου και του καρότου». Για τον κ. Μάριο Σαλμά η τακτική ήταν το μαστίγιο και γι’ αυτό διεγράφη. Για τον κ. Χαρακόπουλο και τους άλλους βουλευτές η τακτική είναι το καρότο. Αν δεν αποδώσει και αν η γκρίνια τους ξεπεράσει τα όρια, θα δούμε ξανά τι θα κάνει ο πρωθυπουργός.
Σε αυτούς που γκρινιάζουν, αλλά και σε αυτούς που απλώς ανησυχούν για τα νούμερα που πέφτουν, το Μαξίμου συνιστά ψυχραιμία. «Η Νέα Δημοκρατία και πρώτο κόμμα είναι, και διψήφια διαφορά έχει από το δεύτερο», είναι αυτό που λένε από το Μαξίμου, ενώ συνομιλητές του πρωθυπουργού, όπως ο Μάκης Βορίδης, τονίζουν πως «παραδοσιακά οι πολίτες εκφράζουν διαμαρτυρία στις ευρωεκλογές» και είναι διαφορετικά τα πράγματα στις εθνικές εκλογές. Αρκεί κανείς να θυμηθεί πώς αύξησε ο ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό του το 2019 από τις ευρωεκλογές στις εθνικές εκλογές.
Στρατηγική
Ο πρωθυπουργός επενδύει ακόμα στις πρωτοβουλίες που παίρνει σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, στη στάση που κρατάει απέναντι στην Τουρκία και δείχνει δραστήριος και εντός κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο που βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» για να δει από κοντά τα έργα που γίνονται για την ανακαίνιση και την αναβάθμιση του νοσοκομείου. Ο πρωθυπουργός μίλησε για στήριξη και αναβάθμιση του ΕΣΥ σε ορίζοντα τριετίας και τόνισε: «Με μεγάλη χαρά επισκέφθηκα για μία ακόμα φορά το παιδιατρικό νοσοκομείο “Αγία Σοφία”, όπως είπε και ο υπουργός το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, για να επιβλέψω τα πολύ σημαντικά έργα τα οποία γίνονται από το Ταμείο Ανάκαμψης ως προς την πλήρη ανακατασκευή των τμημάτων επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.
Πιστεύω ότι όποιος επισκεφθεί αυτά τα νέα τμήματα, αλλά και τους υπόλοιπους ορόφους και τις υποδομές του νοσοκομείου, θα διαπιστώσει πια ότι το νοσοκομείο αυτό δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία. Ένα νοσοκομείο το οποίο περιθάλπει τους μικρούς μας φίλους πάνω απ’ όλα με αξιοπρέπεια. Όπως είπε και ο υπουργός, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλάζει. Χωρίς να κρύβουμε τα πολλά προβλήματα τα οποία κληρονομήσαμε, έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο τριετίας το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές, όπως αυτές οι οποίες δρομολογούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, να αξιοποιήσουμε επίσης στο μέγιστο τις ιδιωτικές χορηγίες».
Ανακουφισμένοι
Στη Νέα Δημοκρατία βλέπουν με ανακούφιση τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούν ότι ο Χάρης Δούκας είτε κερδίσει είτε χάσει τις εκλογές είναι ο μεγάλος χαμένος, και το μαρτυρά αυτό το γεγονός ότι οι Αθηναίοι πολίτες τού γύρισαν πλάτη, κατατάσσοντάς τον τρίτο και καταλογίζοντάς του ευθύνη για διαχειριστική ανεπάρκεια στα θέματα του Δήμου Αθηναίων.
Για τον Νίκο Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ με αυτόν στην ηγεσία έχει πιάσει ταβάνι και δεν μπορεί να πάρει περισσότερα. Πιστεύουν, δε, ότι δεν αποτελεί αντίπαλο για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα είχε πολύ περισσότερες δυσκολίες στη Βουλή αν κέρδιζε ο Παύλος Γερουλάνος και πολύ περισσότερες δυσκολίες στον χώρο του Κέντρου αν κέρδιζε η Άννα Διαμαντοπούλου.
Το μεγάλο δίλημμα Ανδρουλάκη και η αγωνία του Χάρη Δούκα
Θα κάνει άνοιγμα σε όλους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Θα επιβιώσει πολιτικά ο δήμαρχος Αθηναίων; Τα δύο κυρίαρχα ερωτήματα στο Κίνημα
Στις κάλπες και πάλι σήμερα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, με τα προγνωστικά να είναι σαφέστατα υπέρ του νυν προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη. Αν κερδίσει θα βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα. Ή θα συνεχίσει να διοικεί το ΠΑΣΟΚ, να πολιτεύεται, να χαράσσει τη στρατηγική και την πολιτική με τον τρόπο που έκανε και να επαίρεται ότι «έσπασε τις μυλόπετρες» του δικομματισμού, ή θα κάνει ανοίγματα στους άλλους υποψηφίους και σε άλλα πρόσωπα που έχουν βρεθεί εκτός ΠΑΣΟΚ, διαφωνώντας με τις επιλογές Ανδρουλάκη των προηγούμενων μηνών και ετών. Τι εννοούμε; Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε όλο το προηγούμενο διάστημα κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ με μια πολύ μικρή, κλειστή ομάδα δίπλα του. Με συγκεντρωτικό τρόπο. Βλέποντας πολλές φορές κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ με μισό μάτι, δηλαδή ως δυνάμει αντιπάλους που εποφθαλμιούν τη θέση του. Η κλειστή αυτή ομάδα αποφάσιζε για όλα. Οι τομείς πολιτικής είχαν σταματήσει να λειτουργούν. Οι πολικές αντί να ζυμώνονται στη βάση του κόμματος και να ανεβαίνουν στην πυραμίδα προς την κορυφή, η οποία θα έβαζε το φίλτρο και θα καθόριζε τη γραμμή, αποφασίζονταν από την κορυφή και κατέβαιναν προς τα κάτω σαν «δέκα εντολές».
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Νίκος Ανδρουλάκης αμφισβητήθηκε έντονα και πρώτα πρώτα από στελέχη που ήταν δίπλα του όταν κέρδισε για πρώτη φορά την ηγεσία, δηλαδή στελέχη όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Ο Ανδρουλάκης, λοιπόν, θα συνεχίσει να διοικεί με τον ίδιο τρόπο ή θα κάνει ανοίγματα στον Παύλο Γερουλάνο, στην Άννα Διαμαντοπούλου και σε πολλούς άλλους που έχουν αποστασιοποιηθεί. Για την Άννα Διαμαντοπούλου αυτό θα είναι εύκολο να το καταλάβουμε. Αν θα της δώσει κάποιον ρόλο στο ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι δεν είναι βουλευτής. Για τον Παύλο Γερουλάνο θα το καταλάβουμε με τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί στη Βουλή, αλλά και τι θα επιλέξει να κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθήνας. Δηλαδή θα αρχίσει να ετοιμάζεται με πριμοδότηση από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κάποιο νέο πρόσωπο για να κόψει τη δυναμική του Γερουλάνου; Καθώς αυτή η δυναμική μπορεί να τρομάζει τους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι οι μετρήσεις λένε πως, αν στον δεύτερο γύρο είχε περάσει ο Παύλος Γερουλάνος, θα μπορούσε να κερδίσει τον Ανδρουλάκη, κάτι που δεν φαίνεται για τον Χάρη Δούκα. Επιπλέον θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα εκφραστεί διαφορετική άποψη από τη γραμμή της ηγεσίας στις επόμενες πολιτικές μάχες. Θυμόμαστε ότι εντός του ΠΑΣΟΚ υπήρξε διαφωνία και στο θέμα των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και στον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Θα είναι μια ευκαιρία για τον Ανδρουλάκη για συνθέσεις ή για να ξεφορτωθεί την εσωτερική αντιπολίτευση με διαγραφές;
Από την άλλη πλευρά, ο Χάρης Δούκας έχει μια μεγάλη αγωνία να διαχειριστεί, αυτήν της πολιτικής επιβίωσής του. Σε αυτή την εκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ κερδισμένος θεωρείται ο Παύλος Γερουλάνος και ας τερμάτισε τρίτος, οριακά πίσω από τον Χάρη Δούκα.
Ποιος θεωρείται ο χαμένος; Ο Χάρης Δούκας. Γιατί; Διότι η Αθήνα, στην οποία ηγείται ως δήμαρχος, του γύρισε την πλάτη. Ήταν τρίτος στην Αθήνα και τέταρτος σε όλη την Αττική. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες, και μάλιστα οι πολίτες του μεσαίου χώρου, του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, του καταλογίζουν διοικητική ανεπάρκεια και βιασύνη να φύγει από τον δήμο για να πάει κάποιου αλλού. Ο Χάρης Δούκας καίγεται να κερδίσει σήμερα, γιατί μπορεί να μην έχει άλλη ευκαιρία για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει στη συνέχεια να μείνει στην επιφάνεια διά του έργου του στον Δήμο Αθηναίων, ενώ προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.
Ουδετερότητα
Ο Παύλος Γερουλάνος αμέσως μετά την εκλογή του δήλωσε ουσιαστικά ουδετερότητα, λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι του δεν είναι κατευθυνόμενοι για να τους πει τι να ψηφίσουν. Το ίδιο ισχύει και για τους ψηφοφόρους της Άννας Διαμαντοπούλου. Ο κίνδυνος για το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη μερίδα από αυτούς, ενώ έχουν ψηφίσει την πρώτη Κυριακή, να μην πάει να ψηφίσει σήμερα και να καταγραφεί μια εκλογική διαδικασία με πολύ λιγότερο κόσμο απ’ ό,τι προσδοκούν στη Χαριλάου Τρικούπη. Σε αυτό το σενάριο κερδισμένος θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος διαθέτει πολύ περισσότερους στρατευμένους, προσωπικούς ψηφοφόρους από ό,τι ο Χάρης Δούκας. Μια εκτίμηση ακόμα που υπάρχει είναι ότι πέραν της Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και τον Γερουλάνο, και τη Διαμαντοπούλου, και τον Κατρίνη, ο οποίος κέρδισε στη Δυτική Ελλάδα -και πρέπει να το κρατήσουμε αυτό-, όλοι οι άλλοι θα προτιμούσαν νίκη του Ανδρουλάκη. Γιατί; Διότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν συνήθως δύο ευκαιρίες. Ο Ανδρουλάκης σπατάλησε μία στις προηγούμενες εκλογές, όπου δεν κατάφερε να καταγράψει ένα μεγάλο ποσοστό και έμεινε το ΠΑΣΟΚ τρίτο πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, του απομένει ακόμα μία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αν και εκεί δεν καταφέρει να ξεπεράσει τον πήχυ του 20%, για να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ έρχεται ως κόμμα εξουσίας, τότε είναι δεδομένο πως θα χάσει την ηγεσία του Κινήματος. Αντίθετα ο Χάρης Δούκας, αν κερδίσει, θα έχει μπροστά του δύο ευκαιρίες. Μία στις επόμενες εθνικές εκλογές, που θα είναι η πρώτη εκλογική μάχη, και μία αργότερα. Άρα, αν κερδίσει ο Δούκας, θα είναι δύσκολο για όσους έχουν βλέψεις για την ηγεσία του κόμματος -και η αναφορά αυτή δεν είναι μόνο για όσους ήταν υποψήφιοι την προηγούμενη Κυριακή- να διεκδικήσουν την ηγεσία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Χάρης Δούκας ελπίζει ότι η στήριξη που του έδωσαν την ύστατη ώρα η οικογένεια της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και η οικογένεια Παπανδρέου θα τον βοηθήσει. Θα φανεί σήμερα στις κάλπες…
ΣΥΡΙΖΑ: Χάθηκε η σοβαρότητα λίγο πριν από την τελική ευθεία!
Ο Κασσελάκης πάει δικαστικά τους αντιπάλους του στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι πλέον μεθοδεύουν τη διαγραφή του
Αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν συμβεί ποτέ ξανά και πουθενά. Τις διαφορές τους είναι έτοιμοι να τις λύσουν στα δικαστήρια και όχι στα πολιτικά όργανα. Το μίσος μεταξύ των αντιμαχόμενων τάσεων θυμίζει μίσος μεταξύ χούλιγκαν. Η πολιτική εξόντωση ενός αντιπάλου είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το καταλάβει. Η φυσική εξόντωση, όμως, είναι αδιανόητη. Οι Κασσελίστας θέλουν να σύρουν τους αντιπάλους τους στα δικαστήρια, για να τους καταδικάσουν, και οι «Κασσελομάχοι» μεθοδεύουν τη διαγραφή του έκπτωτου προέδρου, για να τον στείλουν πίσω από εκεί που ήρθε, δηλαδή πίσω στις ΗΠΑ. Είναι τυχεροί στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπάρχουν πια οι ιστορικές εκπομπές της trash TV, όπως τα «Παρατράγουδα», το «Ζευγάρι της Χρονιάς», τα «Παιδιά της Νύχτας» και πάνω απ’ όλα το «Ερωτοδικείο», γιατί εκεί θα είχαν καταλήξει να συζητούν μαζί με τον «εθνικό σταρ», τον «μίστερ Μπούτια» και την Πέπη Τσεσμελή, και με τον Κατέλη (του ντάμπλουγιου, του ντάμπλουγιου) και τον Παρασκευά (βας, βας) να τραγουδάνε. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρωινάδικα life style εντάσσουν στις εκπομπές τους θέματα ΣΥΡΙΖΑ όχι για την πολιτική άποψη, αλλά για το ξεκατίνιασμα.
Παρασκήνιο
Ο Στέφανος Κασσελάκης κατήγγειλε παρασκηνιακές δράσεις ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής λέγοντας: «Επειδή τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν δημοσιεύματα που αναπαράγουν SMS με τα οποία καλούνται -δήθεν εκ μέρους μου- μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το ξενοδοχείο που θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο, τονίζω: Οπως και σε αντίστοιχες προβοκάτσιες που σχεδιάζονταν κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, έτσι και τώρα αποδοκιμάζω τέτοιες ενέργειες. Τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να αφεθούν απερίσπαστα να λάβουν τις αποφάσεις τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και όλοι θα κριθούμε ψύχραιμα και ουσιαστικά, με τον μόνο τρόπο που αρμόζει: την ψήφο της βάσης».
Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ακόμα ότι παραμένει πρόεδρος και θα είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές ό,τι και να γίνει. Συγκεκριμένα τόνισε: «Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ με επέλεξε για να τα αλλάξουμε όλα και ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε ουδέτερη στάση. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο κενό πολιτικής ηγεσίας για το κόμμα. Καταστατικά είναι ξεκάθαρο ότι, όταν υπάρχει άρση εμπιστοσύνης, πάμε σε έκτακτο συνέδριο. Βεβαίως παραμένω πρόεδρος, διότι δεν νοείται ένα κόμμα να μην έχει διαχειριστική και διοικητική ηγεσία». Μάλιστα αναρωτήθηκε: «Αν είμαι πρώην πρόεδρος, ποιος είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα;». Στην ερώτηση γιατί μάζεψε τα πράγματά του την επόμενη ημέρα μετά την πρόταση μομφής στο πρόσωπό του, σχολίασε: «Όταν ξύπνησα την επομένη της συνεδρίασης, έμαθα ότι είχαν κλειδώσει το γραφείο μου. Και επειδή με κατηγορούσαν ως Τραμπικό, θεώρησα ότι έπρεπε να κάνω τα πάντα για να πέσουν οι τόνοι. Διακριτικά αφαίρεσα, ανακάλεσα το πληρεξούσιο που είχε ο οικονομικός διευθυντής από εμένα. Γιατί πλέον τις αποφάσεις δεν τις λάμβανα εγώ. Θα είμαι υποψήφιος και θα γίνουν εκλογές ό,τι και να γίνει».
Ρυθμιστής
Την ίδια στιγμή, ο Παύλος Πολάκης έχει εξελιχθεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ανέλαβε την «ειρηνευτική» πρωτοβουλία για συνάντηση των υποψήφιων προέδρων, ώστε να βρεθεί ένα κοινό modus operandi μέχρι το συνέδριο και τις εκλογές. Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ο μόνος που ανταποκρίθηκε.
Θα υπάρξει ανάκληση του εξωδίκου που έστειλε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής ο έκπτωτος πρόεδρος; Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Όμως ο Κασσελάκης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά λέγοντας ότι το εξώδικο δεν θα αποτελέσει πρόβλημα. Επιμένει, όμως, στη διερεύνηση, για να βρεθεί ο υπεύθυνος για τη διαρροή του «πόθεν έσχες» του. Η άλλη πλευρά δεν θέλει να γίνει κάτι τέτοιο, και το εξώδικο είναι ένα εργαλείο πίεσης σε αυτό.
Κάποιοι, πάντως, εκτιμούν ότι με τον τρόπο του ο Παύλος Πολάκης διεξάγει μια στρατηγική διεμβολισμού της βάσης υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη.
Την ίδια στιγμή ο Π. Πολάκης επιμένει στην πραγματοποίηση τουλάχιστον ενός ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, εκτιμώντας πως πλεονεκτεί σε προγραμματικό σχέδιο. Με άλλα λόγια πιστεύει ότι «τους έχει» στο ντιμπέιτ όλους και μέσα από αυτό θα μεγαλώσει την απήχησή του στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, ο Παύλος Πολάκης έκανε και κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας: «Δεν είναι δυνατόν να στέλνεις εξώδικο στην ΠΓ και στην ΚΕ του κόμματος που θες να ξαναεκλεγείς αρχηγός. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. Εγώ τον Κασσελάκη θέλω να τον νικήσω, όχι να τον αποκλείσω». Σχολιάζοντας, δε, τη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Παύλος Πολάκης σε ανάρτησή του αναφέρει: «Βαρετά πράγματα, άνευρα, κομπιάζοντας, τρικυμιώδη, πίσω μπρος, χωρίς ειρμό, χωρίς γραμμή και χωρίς πρόγραμμα. Κουβέντα επί της διαδικασίας για 25 λεπτά για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα!! Κρίμας… Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αξίζει και χρειάζεται ΚΑΛΥΤΕΡΑ!! Καληνύχτα, κουράστηκα σήμερα».
Διάλυση
Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει φουλ για διάσπαση και διάλυση. Πότε θα γίνει αυτή; Μπορεί τώρα, μπορεί μετά τις εκλογές. Η εκτίμηση είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση όλοι αυτοί να ξανακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι, να τεθούν κάτω από την ίδια ηγεσία, να έχουν το ίδιο όραμα για να το πετύχουν κάνοντας τον ίδιο αγώνα. Όποιος και να κερδίσει, οι άλλοι θα φύγουν. Και όπως φάνηκε από την τύχη της Νέας Αριστεράς, κανείς δεν θα μπορέσει να πετύχει τίποτα. Κανείς εκτός από τον Στέφανο Κασσελάκη δεν έχει φανατικούς υποστηρικτές. Ίσως κάποιους λιγότερους να έχει ο Παύλος Πολάκης. Δέκα χρόνια μετά την εντυπωσιακή άνοδό του ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει την άλλη πλευρά του βουνού. Και η κάθοδος όταν γίνεται ελεύθερη πτώση φέρνει μόνο συντριβή!