Η τυνησιακή αστυνομία κλείδωσε τις θύρες του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο επικεφαλής του, μία ημέρα αφού ο πρόεδρος Καΐς Σάγεντ διέλυσε αυτό το δικαστικό σώμα και εμπόδισε το προσωπικό του να εισέλθει στο κτίριο.
Η ανακοίνωση του Σάγεντ προκάλεσε φόβους για το κράτος δικαίου στην Τυνησία. Ο πρόεδρος το καλοκαίρι πήρε σχεδόν όλες τις εξουσίες με μια κίνηση, που οι επικριτές του χαρακτήρισαν πραξικόπημα, με τις ενώσεις των δικαστών να τον κατηγορούν ότι προέβη σε μια παράνομη ενέργεια και ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
“Ο πρόεδρος έφτασε στο στάδιο να καταλαμβάνει θεσμούς. Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ επικίνδυνο και παράνομο”, δήλωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Γιουσέφ Μπουζαχέρ.
Ο Σάγεντ ενισχύει τις εξουσίες του από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου, έπαυσε τον πρωθυπουργό και δήλωσε πως μπορεί να κυβερνά με διατάγματα, ενώ αύξησε τις επικρίσεις του σε βάρος του δικαστικού σώματος.
Καθηγητής του συνταγματικού δικαίου πριν θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2019 και σύζυγος μιας δικαστή, ο Σάγεντ κατηγόρησε τη δικαστική ιεραρχία της Τυνησίας ότι είναι διεφθαρμένη και εξυπηρετεί τα συμφέροντα πολιτικών παρατάξεων.
Ο πρόεδρος δεν έχει ξεκινήσει από πέρυσι συλλήψεις σε ευρεία κλίμακα ούτε έχει προσπαθήσει να φιμώσει τη συζήτηση στο εσωτερικό της Τυνησίας και έχει υποσχεθεί ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κερδήθηκαν με την επανάσταση του 2011 που έφερε τη δημοκρατία.
Ωστόσο οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ασκήσει διώξεις σε μερικούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες με διάφορες κατηγορίες και προώθησαν πολλές από τις υποθέσεις μέσω στρατοδικείων μάλλον, παρά πολιτικών δικαστηρίων, προκαλώντας ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Σάγεντ έχει δηλώσει πως θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία θα θέσει σε δημοψήφισμα το ερχόμενο καλοκαίρι, όμως μεγάλα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών λένε πως οποιεσδήποτε αλλαγές κάνει, θα πρέπει να βασίζονται στο διάλογο.
Η Τυνησία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υποβόσκουσα κρίση στα δημόσια οικονομικά και μια δυσχερή οικονομική κατάσταση που απειλεί να πλήξει το βιοτικό επίπεδο τους ερχόμενους μήνες, δυσχεραίνοντας πολύ οποιεσδήποτε προσπάθειες για την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Διαβάστε ακόμη
Τυνησία: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε μέσα στα γραφεία του ισλαμικού Ενάχντα