Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Έχω επιβιώσει από ενδοοικογενειακή βία και σεξουαλική επίθεση

Μακροσκελής απάντηση της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται για «τρανσφοβικές» δηλώσεις στα social media

Σε μια αποκάλυψη «βόμβα» για το παρελθόν της προχώρησε πρόσφατα η συγγραφέας της πετυχημένης σειράς βιβλίων «Χάρι Πότερ», αναφερόμενη για πρώτη φορά σε τραυματικές εμπειρίες που έχει βιώσει, οι οποίες περιλαμβάνουν την ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική επίθεση. Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ μίλησε για τα βιώματα που τη σημάδεψαν σε ένα μακροσκελές κείμενο 3.600 λέξεων, το οποίο αποτελεί απάντηση στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας κάποιων δηλώσεών της που χαρακτηρίστηκαν από κάποιους ως «τρανσφοβικές» και προσβλητικές προς τα φυλομεταβατικά άτομα.

Σύμφωνα με την Guardian, που δημοσιεύει αποσπάσματα από το κείμενο-απάντηση της Ρόουλινγκ, η συγγραφέας εξηγεί πώς ενεπλάκη σε μια πικρή και διχαστική «διαμάχη» σχετικά με την έννοια της ταυτότητας φύλου και δικαιολογεί τη στάση της απέναντι σε αυτού του είδους τα ζητήματα, επικαλούμενη τις προσωπικές τις εμπειρίες, την πίστη της στην ελευθερία έκφρασης και τις εμπειρίες της ως δασκάλα.

J.K. Rowling Defends Her Transgender Comments

«Αναφέρω τώρα αυτά τα πράγματα (δηλ. τις εμπειρίες της), όχι σε μια απόπειρα να κερδίσω συμπόνοια, αλλά ως ένδειξη αλληλεγγύης με τους τεράστιους αριθμούς γυναικών που έχουν ιστορίες σαν τη δική μου, και που έχουν συκοφαντηθεί ως μισαλλόδοξες επειδή εξέφρασαν ανησυχία για τους χώρους ενός φύλου», γράφει η Ρόουλινγκ. Σημειώνεται ότι οι χώροι ενός φύλου (single-sex spaces) περιλαμβάνουν καταφύγια κακοποιημένων γυναικών, γυναικείες φυλακές, γυναικείες τουαλέτες και αποδυτήρια.

Το αν πρέπει ή όχι να επιτρέπεται η παρουσία τρανς γυναικών (ιδίως όσων δεν έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση) στους παραπάνω χώρους αποτελεί αντικείμενο σφοδρής διαδικτυακής – και όχι μόνο – διαμάχης.
Στο κείμενό της, η 54χρονη Αγγλίδα, μία από τις πιο πλούσιες γυναίκες της Βρετανίας, αναλύει τη δική της μάχη με τον σεξισμό και τον μισογυνισμό και την αίσθηση που είχε ως έφηβη ότι ήταν «διανοητικά άφυλη». Επισημαίνοντας ότι έχει διαβάσει περιγραφές σχετικά με τη δυσφορία φύλου που βιώνουν τρανς άνδρες, παραδέχεται πως την έκαναν να αναρωτηθεί «αν θα δοκίμαζε και εκείνη να αλλάξει φύλο, αν είχε γεννηθεί 30 χρόνια αργότερα». «Το δέλεαρ της απόδρασης από τη γυναικεία φύση θα ήταν τεράστιο. Ως έφηβη, υπέφερε από σοβαρή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD). Αν είχα βρει online τη συμπαράσταση και τη συμπόνια που έλειπε από το άμεσο περιβάλλον μου, μπορεί να είχα πειστεί να μετατρέψω τον εαυτό μου στον γιο που είχε δηλώσει ανοιχτά ότι θα προτιμούσε ο πατέρας μου», γράφει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα, αποκαλύπτει ότι οδήγησαν το μυαλό της σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος και ξαναζωντάνεψαν οδυνηρές αναμνήσεις από μια σοβαρή σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε όταν ήταν γύρω στα 20. «Η επίθεση συνέβη σε χώρο και σε χρόνο όπου ήμουν ευάλωτη, και ένας άνδρας εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία. Δεν μπορούσα να διώξω αυτές τις αναμνήσεις και δυσκολευόμουν να συγκρατήσω την οργή και την απογοήτευσή μου σχετικά με τον τρόπο που θεωρώ ότι η κυβέρνηση στη χώρα μου ρισκάρει αλόγιστα με την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών». Η Ρόουλινγκ επιβεβαίωσε επίσης για πρώτη φορά ότι είχε υποστεί σωματική βία πριν από αρκετές δεκαετίες. «Αν μπορούσατε να μπείτε στο μυαλό μου και να καταλάβετε τι νιώθω όταν διαβάζω για μια τρανς γυναίκα που πέθανε στα χέρια ενός βίαιου άνδρα, θα βρίσκατε μόνο αλληλεγγύη και συμπαράσταση», αναφέρει.

Daniel Radcliffe Responds to J.K. Rowling’s Controversial Tweets | ET Live @ Home

Τα single-sex spaces και η παρουσία τρανς ατόμων σε αυτά
Όπως εξηγεί η 54χρονη, το έναυσμα για να αρχίσει να μοιράζεται τις απόψεις της για αυτά τα ζητήματα ήταν ένα άρθρο που διάβασε σχετικά με την πρόταση να καθιερωθούν «πιστοποιητικά φύλου» στη Σκοτία, επιτρέποντας στα τρανς άτομα να αλλάζουν το φύλο στα πιστοποιητικά γέννησής τους με βάση το πώς αυτοπροσδιορίζονται, και χωρίς να απαιτούνται ιατρικές ή ψυχιατρικές αναφορές.

Όπως υπογραμμίζει η Ρόουλινγκ, παρόλο που πιστεύει ότι και τα τρανς άτομα χρειάζονται και αξίζουν προστασία λόγω των υψηλών ποσοστών περιστατικών βίας εις βάρος τους, δεν συμφωνεί ότι οι τρανς γυναίκες που δεν έχουν υποβληθείσε ορμονοθεραπεία ή χειρουργική φυλομετάβαση πρέπει να έχουν πρόσβαση σε χώρους μόνο για γυναίκες, όπως τουαλέτες, καταφύγια και άλλες υπηρεσίες προστασίας θυμάτων κακοποίησης.

«Όταν ανοίγεις την πόρτα σε μπάνια και αποδυτήρια για οποιονδήποτε άνδρα πιστεύει ή αισθάνεται ότι είναι γυναίκα – και όπως είπα, τα πιστοποιητικά φύλου μπορεί να δίνονται πλέον χωρίς χειρουργείο ή ορμόνες – τότε ανοίγεις την πόρτα σε όλους τους άνδρες που θέλουν να μπουν μέσα. Αυτή είναι η απλή αλήθεια», έγραψε.

Οι αναρτήσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις

Όλα ξεκίνησαν όταν η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η οποία έχει μια αρκετά ενεργή παρουσία στα social media, μοιράστηκε στο Twitter το περασμένο Σάββατο το link ενός δημοσίευματος με τίτλο «Δημιουργία ενός πιο ισότιμου κόσμου μετά την COVID-19 για άτομα με εμμηνόρροια», σημειώνοντας: «”Άτομα με εμμηνόρροια”. Είμαι σίγουρη ότι υπήρχε μια λέξη για αυτούς τους ανθρώπους παλιά. Ας με βοηθήσει κάποιος. Wumben; Wimpund; Woomud;», ειρωνευόμενη προφανώς τον τίτλο του άρθρου που αναφέρεται στις γυναίκες (women στα αγγλικά) ως «άτομα με εμμηνόροια».

Το σχόλιο προκάλεσε αρκετές επικρίσεις από χρήστες στα social media που χαρακτήρισαν την Ρόουλινγκ «τρανσφοβική», μια κατηγορία που η ίδια απορρίπτει κατηγορηματικά. «Σέβομαι το δικαίωμα όλων των τρανς ατόμων να ζουν με οποιονδήποτε τρόπο τους κάνει αισθάνονται άνετα και ο εαυτός τους» σημείωσε η συγγραφέας των πετυχημένων βιβλίων, προσθέτοντας ότι θα στεκόταν στο πλευρό διεμφυλικών ατόμων σε μια πορεία αν έπεφταν θύματα διακρίσεων επειδή αποφάσισαν να αλλάξουν φύλο.

Σε επόμενη ανάρτησή της, η Ρόουλινγκ υποστήριξε περαιτέρω τις απόψεις της γράφοντας τα εξής: «Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, δεν υπάρχει έλξη για το ίδιο φύλο. Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, η πραγματικότητα που ζουν οι γυναίκες παγκοσμίως διαγράφεται. Γνωρίζω και αγαπώ τρανς ανθρώπους, αλλά η διαγραφή της έννοιας του φύλου καταργεί την ικανότητα πολλών να συζητούν ουσιαστικά τη ζωή τους. Δεν είναι μίσος να λέμε την αλήθεια».
Τα ποστ της Ρόουλινγκ έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με αρκετούς διάσημους (μεταξύ των οποίων και ηθοποιοί που έχουν εργαστεί το franchise ταινιών του Χάρι Πότερ) να σπεύδουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από εκείνη της συγγραφέως. Ανάμεσά τους, ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, ο οποίος έγινε διάσημος υποδυομενο τον νεαρό ορφανό μάγο, η Έμα Γουάτσον (η «Ερμιόνη» για τους φαν των ταινιών) και ο Έντι Ρεντμέιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ