Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Τζ. Πάιατ: Πρώτη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μετά τον κορωναϊό

Σε μια εφ’ όλης της ύλης τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο Τζέφρι Πάιατ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, την προτεραιότητα που έχουν οι ΗΠΑ για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος μετά τον κορωνοϊό, το προσφυγικό που τόνισε ότι δεν έχει τελειώσει, ότι είναι ηγέτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας και για τον ρόλο των ξένων δυνάμεων στην Λιβύη.

Την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τον ηγετικό τους ρόλο στο διεθνές σύστημα εξέφρασε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας ότι «πρώτη προτεραιότητά μας στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, μετά το πέρας της κρίσης του κοροναϊού, θα είναι η ανάκαμψη της οικονομίας»

Σε τηλεδιάσκεψή του με τους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι κυκλοφορούν δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο που μειώνουν την αμερικανική ηγεσία στο ζήτημα της διαχείρισης του κοροναϊού και συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στη στήριξη των συμμάχων τους, και ιδιαίτερα των μελών της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας – θέση που, όπως ανέφερε, έχει διαμηνύσει και στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μάλιστα, ο κ. Πάιατ επεσήμανε ότι βρίσκεται σε άμεση συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για την ανάγκη αποκατάστασης των οικονομικών προβλημάτων που θα προκαλέσει η κρίση.

Ο κ. Τζ. Πάιατ συνεχάρη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, για την άμεση απόκριση του υπουργείου του στις νέες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας ενώ αποκάλυψε ότι πρώτος εκείνος τον έφερε σε επαφή με την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία Apple προκειμένου να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο τα φιλόδοξα σχέδια του υπουργείου. Τόνισε, ακόμη, πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κοροναϊό ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση του covid-19.

Σε μία προσπάθεια να αναδείξει τη διαχρονική συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και την ικανότητά τους να ξεπερνούν τις κρίσεις, ο κ. Τζ. Πάιατ αναφέρθηκε στην καταστροφή του Περλ Χάρμπορ -δηλαδή, στον βομβαρδισμό της ναυτικής βάσης στη Χαβάη από ιαπωνικά αεροπλάνα στις 7 Δεκεμβρίου 1941- και την απώλεια του Στόλου του Ειρηνικού αλλά και την αναπάντεχα ισχυρή απάντηση της βιομηχανικής μηχανής των ΗΠΑ που οδήγησε στη διαμόρφωση ή ενίσχυση των δημοκρατικών καθεστώτων.

Ο αμερικανός πρεσβευτής σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ διέρχονται μία δύσκολη κρίση εξαιτίας του κοροναϊού που επιτείνεται λόγω και των ιδιαιτεροτήτων του αμερικανικού συστήματος υγείας ενώ συμπλήρωσε πως «όλοι οι ηγέτες μας είναι συγκεντρωμένοι για το πως θα ξεπεράσουμε την κρίση. Η αμερικανική οικονομία είναι η πιο δυναμική στον κόσμο και έχει μακρά παράδοση να βγαίνει από τις κρίσεις γιατί έχει επιχειρηματική κουλτούρα και επιτρέπει να ευδοκιμούν οι ιδέες». «Η οικονομία μας θα επιστρέψει πολύ πιο ισχυρή», κατέληξε.

Σε ό, τι αφορά τη στάση της Κίνας με τη δωρεά ειδών ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, ο κ. Τζ. Πάιατ σημείωσε ότι δεν ανησυχεί καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής παγκοσμίως με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα κράτη ενώ, αναφορικά με τις ευθύνες της Κίνας για την εξάπλωση του ιού, ο αμερικανός πρεσβευτής ανέφερε πως «στο μέλλον θα υπάρξουν θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αφορούν την προέλευση του ιού, τι συνέβη, τι έγινε λάθος με την ενημέρωση και επέτρεψε να ξεφύγει από την Ουχάν και να φύγει στο εξωτερικό. Τώρα το ερώτημα είναι να ξεπεράσουμε το πρόβλημα και να βάλουμε όλους τους πόρους μαζί, ακόμη κι αυτούς που προέρχονται από την Κινά».

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές δωρεές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ξεπέρασαν τα 400 εκατ. δολάρια για το 2019 ενώ οι ΗΠΑ έχουν κάνει για το ίδιο χρονικό διάστημα δωρεά ύψους άνω των 700 εκατ. δολαρίων στη UNICEF και σχεδόν 1,7 δισ. δολαρίων στην Ύπατη Αρμοστεία (UNHCR), ενώ αποτελούν και τον πιο ισχυρό χορηγό για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (World Food Programme).

ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Αθήνα επεσήμανε ότι η κρίση στον Έβρο θύμισε στους Ευρωπαίους πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για τη διαχείριση του προσφυγικού ενώ συμπλήρωσε ότι το ζήτημα δεν αφορά τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αλλά μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στο σύνολό τους. Ο κ. Πάιατ τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να διαχειριστεί μόνη της το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης αλλά με τη συνδρομή των ευρωπαίων εταίρων της ενώ συμπλήρωσε ότι βάση για την επίλυση του ζητήματος θα πρέπει να αποτελέσει η διμερής συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που υπεγράφη από το 2016.

Ο κ. Πάιατ επανέλαβε ότι η Τουρκία εργαλειοποίησε τους μετανάστες για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες και στάθηκε στην επίσκεψή του στην περιοχή σημειώνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι ΗΠΑ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. «Η κατάσταση θύμιζε πεδίο μάχης, τελευταία φορά που είχα δει κάτι τέτοιο ήταν στην Ανατολική Ουκρανία», συμπλήρωσε ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει οριστικά. Τέλος, αναφορικά με το σενάριο αποστολής δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο αμερικανός πρεσβευτής σημείωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την παρουσία της Συμμαχίας στο Αιγαίο αλλά έκρινε πως αυτό δεν θα ήταν αρκετό καθώς «χρειάζεται αποτελεσματική ακτοφυλακή».

ΗΓΕΤΗΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας έδειξαν ηγεσία στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας» σημείωσε ο αμερικανός πρεσβευτής για να συμπληρώσει πως η Ελλάδα έχει στρατηγικά συμφέροντα στη σχέση της με τη Βόρεια Μακεδονία. Τόνισε ακόμη πως θα πρέπει η Ελλάδα να υποστηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία, ως νέο κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, προκειμένου να εξοικειωθεί με τις διαδικασίες και τις τακτικές. «Πιο σημαντικό από την υπογραφή είναι να ενσωματωθούν αυτές οι πτυχές της συμμαχίας στις διμερείς σχέσεις», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πάιατ για να συμπληρώσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε τον δρόμο για μία αγορά τριάντα εκατομμυρίων πολιτών.

Τέλος, σε ό, τι αφορά την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding – MoU) μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πλήρη επίγνωση των ελληνικών θέσεων για τη συμφωνία και συμπλήρωσε πως η αποκλιμάκωση της κρίσης θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την μη επέμβαση των ξένων δυνάμεων, και ιδιαίτερα της Ρωσίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ