H Τζασίντα Άρντερν παραδέχτηκε πως «για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό» κοιμήθηκε βαθιά, μετά την αιφνιδιαστική της παραίτηση χθες την οποία όλο και περισσότεροι αποδίδουν σε πολιτική κακοποίηση και απειλές.
Σε σύντομη δήλωσή της στους δημοσιογράφους έξω από το αεροδρόμιο του Χοκ Μπέι σήμερα το πρωί, η Άρντερν ανέφερε πως νιώθει «σειρά συναισθημάτων» για την απόφαση παραίτησής της, για την οποία ωστόσο δε μετανιώνει, όπως είπε.
«Ασφαλώς και νιώθω λύπη – αλλά ταυτόχρονα έχω και μια αίσθηση ανακούφισης» είπε.
Χθες, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός ανέφερε πως η πολιτική κακοποίηση και οι απειλές εναντίον της ίδιας και της οικογένειάς της δεν αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για την απόφασή της, διευκρινίζοντας πως απλώς «δεν έχω πια τα αποθέματα ενέργειας να το κάνω σωστά».
Παρόλα αυτά, πολιτικοί αρχηγοί και δημόσια πρόσωπα της χώρας, σημειώνουν πως «ο διαρκής διασυρμός», η κακοποίηση και οι προσωπικές επιθέσεις προκάλεσαν burnout στην Άντερν που κατέληξε στην απόφαση αυτή, με κάποιους να επιμένουν πως η πρωθυπουργός «οδηγήθηκε εκτός πρωθυπουργικού γραφείου», καλώντας μάλιστα για την αναθεώρηση της πολιτικής κουλτούρας της χώρας.
«Είναι θλιβερή ημέρα για την πολιτική όπου μια υπέροχη ηγέτης οδηγήθηκε εκτός πρωθυπουργικού γραφείου λόγω διαρκών προσωπικών επιθέσεων» ανέφερε η Debbie Ngarewa-Packer, ηγέτιδα του κόμματος των Μαορί.
«Η whānau (οικογένεια) της είχε υπομείνει τις πιο άγριες επιθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια σε αυτό που θεωρούμε πως είναι η πιο εξευτελιστική μορφή πολιτικής που έχουμε δει ποτέ» πρόσθεσε.
Η πρώην πρωθυπουργός Χέλεν Κλαρκ, η πρώτη γυναίκα ηγέτης της Νέας Ζηλανδίας, ανέφερε πως η Άρντερν αντιμετώπισε «άνευ προηγουμένου» επιθέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας της.
«Η πίεση στους πρωθυπουργούς είναι τεράστια, όμως στην εποχή των social media, των clickbait και της 24ωρης κάλυψης, η Τζασίντα αντιμετώπισε ένα κύμα μίσους και δηλητηρίου που είναι πρωτοφανές στη χώρα μας» σημείωσε προσθέτοντας: «Η κοινωνία μας μπορεί τώρα να προβληματιστεί για το αν θέλει να συνεχίσει να ανέχεται την υπερβολική πόλωση που καθιστά την πολιτική μια ολοένα και λιγότερο ελκυστικό επάγγελμα».
Το 2022, η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας γνωστοποίησε πως οι απειλές κατά της πρωθυπουργού είχαν σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια. Παρότι η αστυνομία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα κίνητρα πίσω από κάθε μεμονωμένη απειλή, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, καταδείκνυαν το αντιεμβολιαστικό κίνημα ως κινητήρια δύναμη πολλών απειλών, ενώ άλλος ένας λόγος ήταν η νομοθετική ρύθμιση της οπλοχρησίας μετά το μακελειό στο Κράιστσερτς.
Τον τελευταίο χρόνο, πολλοί έχουν συλληφθεί, κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζοντας και ποινική δίωξη, κατηγορούμενοι για απειλή δολοφονίας της Άρντερν, της οποίας πολλές δημόσιες εμφανίσεις προσέλκυαν ολοένα και περισσότερο μικρά, αλλά πολλές φορές κακοποιητικά πλήθη διαδηλωτών που την εκφόβιζαν και την απειλούσαν.