Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, τόνισε ο Τζον Όλιβερ, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο το ζήτημα των κλεμμένων αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο.
Στην εκπομπή του ο κωμικός τόνισε ότι ο λόρδος Έλγιν αφαίρεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα και πως οι Έλληνες είναι εύλογα εξοργισμένοι για αυτό, ενώ καυτηρίασε και όσους υποστηρίζουν τη στάση του Βρετανικού Μουσείου.
«Ναι εμείς τα πήραμε. Ειλικρινά, εάν ψάχνετε για χαμένες αρχαιότητες, 9 στις 10 φορές είναι στο Βρετανικό Μουσείο. Είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο γραφείο “απολεσθέντων” στον κόσμο», σχολίασε με δηκτικό τρόπο, τονίζοντας ότι η εν λόγω λέξη πρέπει να μπει «σε όσο μεγαλύτερα εισαγωγικά είναι δυνατόν».
«Τον 19ο αιώνα αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα. Είναι κάτι με το οποίο, εύλογα, οι Έλληνες είναι έξαλλοι. Γιατί δεν χάθηκαν, τα πήραν, αυτό είναι ξεκάθαρα χειρότερο», τόνισε ο Τζον Όλιβερ.
«Η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή τους εδώ και δεκαετίες», σημείωσε και στηλίτευσε όσους υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη. Ως παράδειγμα έφερε δήλωση που είχε κάνει το 2004 η Ντόροθι Κινγκ. Τότε, η συγγραφέας βιβλίου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα υποστήριζε ότι αυτά δεν μπορούν να επιστραφούν «μέχρι να αποφασίσουν οι Έλληνες να ενδιαφέρονται για αυτά που έχουν». Μάλιστα, συμπλήρωσε: «Εάν ήξερες ότι μια γυναίκα κακοποιεί το παιδί της, δεν θα την άφηνες να υιοθετήσει άλλο. Και αυτό ζητούν οι Έλληνες».
«Τι;», ήταν η αντίδραση του Όλιβερ. «Αυτό δεν είναι καλή σύγκριση. Το “παιδί” σε αυτό το παράδειγμα ουσιαστικά απήχθη. Και δεν ζητά να υιοθετήσει άλλο, αλλά απαιτεί να της επιστρέψουν το πρώτο της», σχολίασε.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «πρέπει απολύτως να επιστραφούν στην Ελλάδα», τόνισε ο κωμικός. Σημείωσε όμως ότι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αρχαιότητες έχουν παρθεί από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και βρίσκονται σε μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία.
Εξάλλου, υπενθύμισε ότι σε έκθεση του 2018, που είχε ζητήσει ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόταν πως το 90-95% της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αφρικής βρίσκεται εκτός της ηπείρου, σε μεγάλα μουσεία.
Διαβάστε επίσης
Το Βρετανικό Μουσείο προτείνει στην Ελλάδα «συνεργασία» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Βρετανία – Guardian: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα»